De wolkeneters, een boek met 20 verhalen over reuzen

Er gaan verhalen rond dat de aarde vroeger bevolkt werd door reuzen. Eén ding wat zeker is, is dat er altijd een grote fascinatie voor reuzen door de eeuwen heen is geweest. In alle culturen. Reuzen die in het algemeen niet te snugger zijn en de aarde doen laten beven. De wolkeneters is een boek met maar liefst 20 verhalen over reuzen. Dat klinkt… uhm… reuze-interessant!

Hoofd De wolkeneters

De wolkeneters

Reuzen komen in alle culturen voor. Ze zijn niet alleen groot, maar ook heel sterk. Vaak zijn ze niet erg slim, maar ze kunnen de aarde doen beven en de wolken verjagen. Deze bundel bevat twintig spannende, grappige en leuke verhalen over reuzen. De illustraties van Seppe Van den Berghe brengen een ode aan het mysterie en de oerkracht van deze krachtige verhaalfiguren. Een rijk en wondermooi cadeauboek!

Kristien Dieltiens (1954) is de auteur van De wolkeneters. Ze werkt sinds 1974 met kinderen die de inspiratiebron zijn voor haar boeken. Ze gaf les in de Steinerschool van Brugge. Nu werkt ze voltijds als auteur en illustrator en geeft lezingen voor alle leeftijden. Veel van haar boeken zijn vertaald. Haar eerste jeugdroman, getiteld ‘Olrac’, verscheen ook in Duitse vertaling en kreeg in 2002 de prijs van de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury.

Als hij een scheet liet, dan klonken er overal scheten als kanonschoten.

De wolkeneters – Kristien Dieltiens

Reuzeboeiend

Gelijk bij het voorwoord is al een zeer indrukwekkende reus getekend door Seppe van den Berghe. ‘Wow’ zegt mijn dochter en ik merk dat de ze dichter tegen mij aan kruipt. Ik geniet altijd van dit soort momenten. Zeker nu kinderen al zoveel informatie en prikkels binnenkrijgen door tv en hun tablets. Dat een “simpele” illustratie dan zo’n gevoel teweeg kan brengen vind ik prachtig. Ik herinner mij zelf ook nog de indrukwekkende boeken uit mijn jeugd met spannende illustraties. Een goed begin van De wolkeneters wat mij betreft!

Het voorwoord is erg boeiend voor mij. Ook mijn dochter vind het leuk al zit ze meer te wachten op de ‘echte’ verhalende verhalen. Het voorwoord is wat mij betreft ook meer op volwassenen gericht. Het is heel informatief en zo leer ik zelfs dat Scheveningen een ‘De Waterreus’ kent. Ik ben een Haagse en ben redelijk vaak in Scheveningen te vinden, maar ik heb nog nooit van de folklore van een waterreus gehoord. Het verklaart wel waarom de strandtent daar die naam draagt.

Mijn reuzen

Ik vind het voorwoord van Kristien altijd boeiend. Dat had ik al bij haar eerdere soortgelijke boek, maar dan met het thema draken. Zelf ben ik ook zo’n kennis en weetjesspons en vind het heerlijk om heel veel perspectief en diversiteit te bezitten over onderwerpen. Zo ook met reuzen. Tof dus ook om de theosofische leer van Anne Blavatsky benoemd te zien. Volgens die dame stammen we af van de reuzen en zijn we in de loop der jaren gekrompen. Maar ook de theorie dat de aarde ooit bevolkt is door reuzen die afstammelingen van goden waren. Waarom zijn anders de ingangen van piramides zo groot? En hoe zijn al die oude bouwwerken zoals Stonehenge en de Sfinx anders ooit gebouwd?

De Waterreus van Scheveningen is voor mij dus nieuw. Vroeger in de zee van Scheveningen leefde een vervloekt reuzeschepsel. Alleen een meisje dat ’s nachts met haar wijsvinger een kruis op zijn voorhoofd zou maken kon hem redden. Het meisje kwam, het reuzeschepsel hielp haar en een liefde ontstond. Eigenlijk een heel tof verhaal. Jammer dat het niet verhalend is opgenomen door Kristien maar wie weet voor een andere keer.

Ook ben ik gek op de reuzen van Royale de Luxe, een Franse theatergroep. In 2018 was dit geweldige spektakel te zien in de straten van Leeuwarden. De duiker en zijn dochter met haar hondje vertelden hun prachtige verhaal.

Een oud scheppingsverhaal

De wolkeneters begint dus met een tof voorwoord en daarna komen de verhalen. Kristien Dieltiens heeft een selectie gemaakt van 20 internationale reuzenverhalen. Ze heeft de verhalen in dit boek geschreven en herschreven. het is dus echt haar manier om de reuzen in leven te houden. En een manier om haar liefde voor de imposante figuren met ons te delen. Want dat ze die liefde heeft is voor mij voelbaar.

De wolkeneters begint met het eerste verhaal met gelijke titel. Geïnspireerd op oude scheppingsverhalen. Een tof begin van een verhalenbundel over reuzen. Het zou een zwaar en ingewikkeld verhaal kunnen zijn, maar het is in mijn ogen perfect toegespitst op een jonger publiek. De knallende scheten, de rommelende magen en het stinkende johannesbroodboom kunnen rekenen op gelach van mijn dochter. Ze begrijpt het verhaal en ziet net zoals ik zie, de prachtige beelden die dit verhaal weet op te roepen.

Verhalenbundel De wolkeneters

Het is wederom weer een geslaagde verhalenbundel. Indrukwekkende verhalen die afwisselend spannend en grappig zijn. Altijd met een vorm van moraal of filosofische toon, zoals dat uiteraard ook hoort bij vertellingen over reuzen. Voor mijn dochter zijn het voornamelijk toffe verhalen en ze zit dicht onder mijn oksels geplakt als ik het voorlees. Ik geniet van haar spanning en verwondering.

De illustraties passen goed bij de verhalen. Mijn dochter vindt de illustraties tof. Ik ook al vind ik de uitvoering best verschillen onderling. Voor mij voelt het aan alsof er diverse illustratoren aan de slag zijn gegaan. Niet een negatief iets maar het verwondert me hoe verschillend ze zijn. De wat meer duistere en donkere prenten zijn onze favoriet. De inspiratie voor de verhalen komt weer van over heel de wereld. Wat ik ook bij het eerdere drakenboek vond, vind ik nu ook. Jammer dat de landen/herkomst niet bij de inhoud ook vermeld staat. Soms zoeken we een verhaal daarop uit namelijk.

Maar bovenal is dit een heerlijk boek met imposante verhalen en toffe illustraties. Tot nu toe onze favoriet van Kristien Dieltiens. Laat je kind verwonderen en griezelen bij de toffe verhalen en geniet zelf ook mee. Althans dat heb ik zeker gedaan!

Specificaties De Wolkeneters

Auteur: Kristien Dieltiens | Illustraties: Seppe Van den Bergh | Uitgever: De Eenhoorn | Juli 2021 | 9789462916050 | Aanbevolen leeftijd 5 – 9 jaar | 160 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.