Meneertje Rond en meneertje Vierkant – een boek over tegenstellingen

Meneertje Rond en meneertje Vierkant zijn natuurlijk heel anders. Ze wonen tegenover elkaar, maar bekijken alles op hun eigen manier. Net zoals kinderen soms dingen anders zien, zo zien Meneertje Rond en meneertje Vierkant de dingen anders. Een leuk prentenboek over tegenstellingen. Of toch niet?

meneertje rond en meneertje vierkant

Ieder zijn eigen verhaal: Meneertje Rond en meneertje Vierkant

Meneertje Rond en meneertje Vierkant wonen tegenover elkaar. Elke dag kijken ze naar buiten. Bij meneertje Rond is het zonnig, bij meneertje Vierkant is het bewolkt. De één denkt dat de pinguïn wit is, maar de ander zegt dat deze zwart is. Waar de één de vogel dichtbij ziet, ziet de ander dat de vogel ver weg is. Altijd zien ze verschillende dingen. Of toch niet?

Een ideaal boek voor in de kleuterklas

Meneertje Rond en meneertje vierkant is een geweldig boek voor in de kleuterklas! Als kleuterleerkracht houd ik altijd mijn ogen open voor boeken die echt goed bruikbaar zijn in de klas. En dit boek is echt ideaal als je het in de klas gaat hebben over tegengestelde begrippen. Natuurlijk ook als je de vormen wil gaan oefenen (welke vormen zijn er nog meer naast rond en vierkant?). In eerste instantie dacht ik dat het boek wellicht over vormen zou gaan, maar het gaat om tegenstellingen en dingen anders bekijken. Je kunt met de kinderen de tegenstellingen zo bespreken en oefenen, maar ook ontdekken hoe het komt dat ze de dingen zo anders zien. En zien ze de dingen eigenlijk wel anders, of zien ze gewoon hetzelfde? Zo kom je er samen achter, dat als je een ander gezichtspunt hebt, de dingen soms heel anders lijken.

Winnaar zilveren medaille Key Colours Competition 2022

Elke 2 jaar wordt er door uitgeverij Clavis de Key Colours Competition georganiseerd. Dit is een wedstrijd, waarbij illustratoren een inzending kunnen doen. Er zal dan een winnaar gekozen worden, en diegene wint een geldprijs én dat boek wordt uitgegeven. Ook zijn er 3 inzendingen die een zilveren medaille winnen, deze inzendingen zullen ook overwogen worden door de uitgeverij om uitgebracht te worden. Patricia Fitti, de illustrator van dit boek, heeft met haar inzendingen uit 2022 een zilveren medaille in de Key Colours Competition gewonnen. En haar boek is dus uiteindelijk ‘Meneertje Rond en meneertje Vierkant’ geworden.

Voor veel beginnende illustratoren kan dit dus een vliegende start zijn van hun carrière. Wist je dat Rikki, van Guido van Genechten in 1998 de winnaar was van deze competitie?
De tekenstijl van Patricia Fitti is heel vrolijk en kleurrijk, en heeft soms ook wat kinderlijks. Om die redenen zal het kinderen ook enorm aanspreken. Ook de vlakverdeling is heel origineel, met links meneertje rond, en uiterst rechts meneertje vierkant, en dan steeds een ander voorwerp in het midden. En uiteindelijk, wanneer ze het toch eens kunnen worden, zitten ze gezellig naast elkaar!

Meneertje rond en meneertje vierkant

Specificaties ‘Meneertje Rond en meneertje Vierkant’

Auteur en illustraties: Patricia Fitti | Uitgeverij: Clavis | 9789044851274 | 22 juli 2023 | 32 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel, of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.