Mijn jaar in een tent – een boek vol uitdagingen

Welke challenge zou jij kiezen om geld op te halen voor vluchtelingenkinderen? Mijn jaar in een tent, de titel verklapt het al een beetje. Zwaan gaat er vol voor. Want een weekje in een tent is geen uitdaging. Alhoewel? Als je heel erg bang bent om in een tent te slapen is een nachtje misschien al een challenge op zich. Mijn kinderen waren vol verbazing toen ik ging uitleggen waar dit boek over gaat. Ze kunnen zich er weinig bij voorstellen, een heel jaar? Ik vertel je graag meer over deze thematitel van de kinderboekenweek 2023.

Mijn jaar in een tent

Mijn jaar in een tent

‘Ach, voor die ene week,’ zei mijn moeder.
‘Een jaar,’ mompelde ik.
‘Hm?’ zei mijn vader afwezig, terwijl hij door foto’s van tenten scrolde.
‘Geen week,’ zei ik, ‘een jaar.’
Er viel een korte stilte. ‘Een jáár?’ riepen ze toen tegelijkertijd. Ze keken me aan alsof ik had gezegd zonder parachute uit een vliegtuig te willen springen.

Kortom, ik had wat uit te leggen.

Op school organiseert meester Sinan een challengeweek om geld op te halen voor een goed doel. Zwaan wil zich inzetten voor kinderen in vluchtelingenkampen en als challenge kiest ze buiten in een tent slapen. Dat is een enorme uitdaging, want Zwaan is gauw bang en ze woont erg afgelegen. Ze zet haar plan toch door, maar hoeveel geld kun je ophalen in een week? En is een week wel genoeg om haar angsten te overwinnen? In een opwelling besluit ze er een jaar van te maken. En dat is in een bijzondere tent, die alles te maken heeft met een dramatische gebeurtenis van twee jaar daarvoor…

Je angsten overwinnen

Mijn jaar in een tent start met een toffe uitdaging die meester Sinan uitlegt aan de klas van Zwaan. De kinderen mogen een challenge bedenken en ook zelf het goede doel daarbij. Alleen of in een groepje. Een week de tijd, om zoveel mogelijk geld op te halen. Daarbij zegt meester Sinan ook dat het leuk is om jezelf een beetje uit te dagen. Zwaan kiest, nadat ze iets hoort over tentenkampen, om geld op te halen voor vluchtelingen. Daarmee gaat ze haar grootste angst ook aankijken, ze is namelijk erg bang om te slapen in het donker. Laat staan alleen, in de grote tuin.

Tiny Fisscher zet in het begin direct de toon voor het verhaal. De situatie waarin Zwaan zich bevindt is realistisch. Elk kind in de bovenbouw kan zich identificeren met een klas die een challenge aangaat. Ik voel mij als volwassene al erg verbonden met Zwaan, dit is echt te danken aan de prettige schrijfstijl van Tiny Fisscher, en dat zal zeker ook voor kinderen gelden. Het lukt de auteur echt goed om het personage steeds meer in te kleuren. Ik moest dan ook even zuchten toen het uit was, Zwaan loslaten!

De luchtigheid die Mijn jaar in een tent bevat bij de start wordt steeds meer verdiept gedurende het boek. Er komen angsten voorbij, de keerzijde van het maken van een blog en vlog en er ontluikt een mooie vriendschap met Bonk. Bonk woont tijdelijk bij de buren van Zwaan, hij kan eventjes niet thuis wonen. Ook deze verhaallijn is prachtig passend bij het thema ‘bij mij thuis’ van de kinderboekenweek 2023. Niet gek dus dat dit boek thematitel is geworden.

Mijn jaar in een tent

We volgen de tent in alle seizoenen

Een erg leuk detail aan Mijn jaar in een tent vind ik de illustraties die Sophie Pluim maakte bij dit boek. We volgen namelijk de toffe Volkswagenbusjestent van Zwaan door de seizoenen heen. De tent heeft natuurlijk heel wat te verduren! En ik vond een nacht veel regen en onweer tijdens onze vakantie in Slovenië eng, ik moet er niet aan denken dat een van mijn kinderen alleen spannend weer gaat meemaken in een tentje.

Tiny Fisscher raakt ook alle grappige weetjes aan die mijn kinderen zich voorafgaand aan het voorlezen zich afvroegen. Want hoe gaat Zwaan plassen? Mag ze wel naar binnen? Moet ze zelf voor haar eten zorgen? Die luchtigheid, gecombineerd met zwaardere thema’s als solidariteit, diversiteit, migratie en angsten, maken het boek een enorme aanrader!

In de gemeente Dalfsen kregen alle scholen Mijn jaar in een tent vorig jaar cadeau van de bibliotheek. Ik kende het boek dus al zijdelings vanuit de verhalen van mijn collega’s. Dat de bibliotheek hiervoor koos betekent echt dat het een aanrader is om voor te lezen én zelf te lezen in deze leeftijdsgroep (10+).

Specificaties Mijn jaar in een tent

Auteur: Tiny Fisscher | Illustraties: Sophie Pluim | Uitgever: Volt | december 2020 | 304 pagina’s | 9789021421827 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.