De jongen de mol de vos en het paard, een cadeau van Charlie Mackesy

Sommige boeken zijn op verschillende levels bijzonder. Dat had ik met De jongen, de mol, de vos en het paard, nog vóórdat ik het in mijn handen had. De titel, omslag en vele enthousiaste lezers wisten mij elke keer te prikkelen. Het staat niet voor niets al tijden op nummer 1 van best verkochte boek. Nou is de kans groot dat het kan tegenvallen, zeker met zulke torenhoge verwachtingen.. Maar niks is minder waar. Dit boek is nog mooier dan ik had verwacht!

De jongen de mol de vos en het paard

De jongen, de mol, de vos en het paard

“Hallo, je bent net bij het begin begonnen, wat indrukwekkend is, want ik begin zelf meestal in het midden. En ik lees nooit introducties. Ik kijk er zelf van op dat ik een boek heb gemaakt want ik ben er niet goed in ze te lezen. De waarheid is dat ik plaatjes nodig heb. Die zijn als eilanden, plekken om heen te gaan in een zee van woorden. Dit boek De jongen, de mol, de vos en het paard is voor iedereen. Of je nu acht of tachtig bent, ik voel het me allebei wel eens.” ~ Charlie Mackesy.

Het boek De jongen, de mol, de vos en het paard gaat over deze karakters. De schrijver heeft gedachtes bij ze, maar deze mogen anders zijn dan die van jou als lezer. De jongen is eenzaam als de mol voor het eerst opduikt. de wildernis om hun heen is eng, soms mooi, net zoals het leven. Ze ontmoeten een vos op hun tochten. De jongen zit vol vragen, de mol hunkert naar taart. De vos is vooral stil, want het leven heeft hem pijn gedaan. Het paard is het grootste wat ze tegengekomen zijn. Allemaal zijn ze anders, hebben hun eigen zwaktes.

Wat wilde Charlie Mackesy met dit boek? Een aanmoediging tot onbevreesd leven, meer liefde voor jezelf en anderen. En dat het aanspoort om hulp te vragen als je het nodig hebt.

De waarheid is dat iedereen gewoon maar wat probeert

Perspectief

De jongen, de mol, de vos en het paard is een boek waar de liefde, zachtaardigheid en warmte uit de bladzijdes straalt. Het is niet altijd zoet, het gaat de zwaardere elementen uit het leven niet uit de weg. Ik vind het gewoon prachtig. Het klopt van voor tot achter, in woord en beeld. De eerste laag is een mooi verhaal, een avontuur voor de jongere lezers. De andere lagen zijn divers en voor een ieder naar eigen perspectief in te vullen. En voor elke leeftijd. Lees het zelf, lees het voor, dwaal tussen de teksten en plaatjes.

Thema’s als weerbaarheid, vriendschap, het leven, emoties, gevoelens, groei, afscheid, aansterken zijn een kleine greep in wat je kan vinden in dit prachtige boek. De jongen, de mol, de vos en het paard weet veel kwetsbare zaken prachtig te vangen. De woorden raken, en de plaatjes ook. Samen versterken ze elkaar en zowel voor de beeld- en woordlezers is het een feestje.

Soms zou ik willen zeggen dat ik van jullie houd, zei de mol, maar ik vind het moeilijk.

O ja? zei de jongen.
Ja, dus dan zeg ik zoiets als: ik ben blij dat we er allemaal zijn.

Populair

De universele lessen die de karakters uit De jongen, de mol, de vos en het paard leren, zijn stuk voor stuk waardevolle levenswijsheden. De Nederlandse editie is prachtig vertaald door Arthur Japin. Het loopt, en vloeit als een geheel door zoals Charlie Mackesy bedoelt heeft. Nergens verliest het kracht, vriendelijkheid en waarde door de vertaling. Dat het boek zo populair is over de wereld, snap ik helemaal. En is ook terecht wat mij betreft. Het zal heus niet iedereen kunnen bekoren. Maar wat mij betreft zou iedereen het eens moeten inzien. Het is een verrijking voor jezelf en de wereld.

De jongen, de mol, de vos en het paard is een boek wat op mijn vaste cadeaulijst komt te staan. Ik geef sowieso graag boeken, en dit is een boek wat past in iedere boekenkast. Dat warmte, vriendelijkheid en fijne inzichten in de wereld brengt. Ik ben oprecht heel blij dat het eindelijk in mijn handen terecht is gekomen. Ik zal de wijsheden uit dit boek koesteren, vasthouden en nooit meer loslaten!

Je moet je eigen waarde niet afmeten aan de manier waarop je wordt behandeld, zei het paard

Specificaties De jongen, de mol, de vos en het paard

Auteur: Charlie Mackesy | Vertaald door Arthur Japin | Uitgever: Kokboekencentrum | Maart 2020 | 9789026623844 | 128 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.