Vormen & Patronen in de natuur, een prachtig boek voor kinderen

Het prentenboek ‘Kleuren in de natuur’ is zeer geliefd hier in huis. Op een geweldige manier leer je kennismaken met kleuren en kijk je anders naar de natuur. Toen ik zag dat er een ander deel in deze boekenserie was, kon ik niet wachten! Vormen & Patronen in de natuur is gelijk in opmaak en boodschap. Alleen gaan we dit keer kijken naar vormen en patronen in de natuur. Ik heb hier zelf een fascinatie voor, mijn fotografie-oog vind dit prachtig om vast te leggen. Tegelijk vind ik het voor mijn dochters een mooie manier om hun perspectief te verrijken en hun blik te verruimen. Want dat is precies wat dit prachtige prentenboek doet.

hoofd Vormen & Patronen in de natuur

Vormen & Patronen in de natuur

Neem de tijd en kijk rustig rond. Misschien zie je een lieveheersbeestje dat zijn vleugels spreidt en van een paardenbloemblad naar een nabijgelegen tuin vliegt waar hartvormige aardbeien groeien. En hé, wat is dat? Een slak kruipt over de stekels van een egel om zo zijn spiraalvormige huisje dichter naar de aardbeien te slepen… Dit zijn zomaar een paar vormen & patronen in de natuur. Die heeft de natuur zelf bedacht voor planten, dieren en mineralen.

Op de grond, in de aarde, zelfs in de diepste oceaan stikt het van de stippen, strepen, golven, spiralen en andere ingewikkelde patronen. Zelfs de kleinste hebben hun plek in de natuur en een reden van bestaan. Camouflagepatronen helpen dieren op te gaan in hun omgeving. Terwijl dieren met een opvallende verschijning profiteren van hun uiterlijk als ze een liefje willen versieren of juist een vijand proberen te verjagen. Welke waanzinnige vormen & patronen in de natuur zie jij om je heen?

Prachtige natuur

Vormen & Patronen in de natuur is net zo tof als z’n voorganger. Wat een feestje is dit boek. Het formaat is groter dan gangbaar, dat helpt ook altijd wel met indruk maken. Daarnaast staat het bomvol prachtige illustraties die natuurgetrouw zijn. Het is een unieke manier om naar de natuur te kijken, op zoek naar patronen! Ik als volwassene kijk hier dus graag naar omdat het zo fotogeniek is. Mijn dochters valt het soms op maar dankzij die prentenboek zijn ze nu ook meer bewust ervan.

Op school leren ze ook over patronen en de herhaling van deze. Het boek sluit dus prima aan bij de basisschool. Daarnaast is het gewoon tof om bewust te zijn van de schoonheid die de natuur ons geeft. Dit zorgt voor een stukje bewustwording. Maar ook groeit het respect voor de natuur. Ze zien hoe bijzonder en ingenieus de natuur is waardoor er meer waardering groeit. De teksten in het boek zijn kort en informatief. Het bevat precies wat nodig is om te vertellen. Kinderen kunnen lekker kijken in Vormen & Patronen in de natuur en verdwalen in de illustraties. En voor wie meer wil weten, daar is een mooie aanvulling van in de tekst.

Leerzaam

Voor mij als volwassene is het ook leuk leerzaam. We leren samen dat er herhaling in de natuur voor komt. Vroeger werd dit gebruikt door de mensen om de onzichtbare orde van de wildernis te begrijpen. Tegenwoordig vallen die natuurlijke patronen vaak ook samen met wiskundige vergelijkingen. Denk maar aan het spiraal van Fibonacci. Soms worden patronen en vormen gebruikt als camouflage. Soms juist om op te vallen. Vormen & Patronen in de natuur neemt ons mee in alle diversiteit en sluit af met een parade.

We kijken onder andere naar bladeren, fruit, schelpen, mineralen, groente, vleugels, schubben, haren en zo veel meer. Bij de parade achteraan kijken we naar de vormen en mag je zelf aanvullen. Eigenlijk is Vormen & Patronen in de natuur te kort als ik dan een kritisch puntje moet noemen. Het is zo’n prachtig boek, het smaakt naar veel meer! Mijn dochters zijn er ook echt gek op en al snel zitten we vele leesmomenten samen de dwalen en dromen in al het moois van de natuur. Ik hoop dat er nog een boek gaat komen van deze makers.

tags Vormen & Patronen in de natuur

Specificaties Vormen & Patronen in de natuur

Illustraties: Magdalena Magdalena Konečná | Auteurs: Jana Sedláčková & Štěpánka Sekaninová | Vertaald door Joukje Akveld | Uitgever: de Vier Windstreken | Mei 2022 | 32 pagina’s | 9789051169027 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.