Lieg met mij, een allesoverheersende liefde

In lieg met mij las ik over een allesoverheersende liefde die niet mag bestaan. Dat kan niet anders dan leiden tot adembenemende literatuur. Maar is dat ook zo?

Lieg met Mij

Het verhaal

Lieg met mij begint in 2007 met een interview in een hotellobby. De schrijver Philippe wil zijn antwoorden al geroutineerd afdraaien als hij een jongen voorbij ziet lopen die hij herkent. Maar dat kan niet. Degene die hij herkent is nu een man van zijn leeftijd, van een jaar of veertig. Dit is nog maar een jongen van zeventien jaar.

Flashback naar 1984 toen de liefde begon

De schrijver, Philippe, schrijft dan over 1984, toen hij zeventien jaar was. Over zijn eindexamenjaar op het lyceum op het Franse platteland, waar je al snel een buitenstaander was. En over die allesoverheersende liefde die geheim moest blijven.

Die liefde met Thomas Andrieu. Thomas Andrieu is een knappe jongen met een sterke persoonlijkheid. Hij heeft alleen één geheim: niemand mag weten dat hij homoseksuele gevoelens heeft. Dat geheim, daar moet over gelogen worden. Dat legt hij Philippe op, kan Philippe dat niet geheim houden, dan gaat de hele affaire niet door. Philippe, tot over zijn oren verliefd, stemt in. Wat volgt zijn samenkomsten vol seks, lange stiltes en gesprekken die zich soms op een andere golflengte lijken af te spelen. In het openbaar doen ze alsof ze elkaar niet kennen. Wanneer ze toch met elkaar praten vraagt Philippe op een bepaald moment aan Thomas waarom Thomas hem wil. Waarom wil de knappe Thomas een affaire met de slungelige, niet populaire Philippe? ‘Omdat jij weggaat en wij achterblijven’ is het antwoord.

Thomas weet al dat hij na dit schooljaar naar Spanje gaat om te werken. Philippe gaat studeren. Ze verliezen elkaar uit het oog. Thomas schrijft niet terug.

Lieg met Mij

Terug naar 2007

Daaraan denkt Philippe als hij in Lieg met mij een slordige twintig jaar later de jongen tegenkomt. Hij komt met de jongen, Lucas, aan de praat. ‘Je lijkt op hem’, zegt Philippe. Lucas antwoordt dat hij dat vaker heeft gehoord. Hij lijkt op zijn vader, die inderdaad Thomas blijkt te zijn. De jongen herkent de schrijver ook. Zijn vader heeft al zijn boeken stiekem gelezen, bekeek de interviews met de schrijver op televisie.

Contactgegevens worden uitgewisseld maar zowel Thomas als Philippe nemen geen contact met elkaar op. Toch blijkt later, veel later, dat het contact tussen Philippe en Lucas allesbepalend is geweest voor wat er toen gebeurde met Thomas. De affaire in hun jeugd blijkt allesverzengend. Het is van blijvende invloed op het leven Philippe en Thomas die allebei zoekend zijn daarna naar liefde. Met dat verschil dat de één er een oeuvre over heeft geschreven en de ander er onder gebukt gaat.

Philippe Besson schrijver

De allesoverheersende liefde beeldend beschreven

Philippe Besson lijkt in Lieg met mij een autobiografische roman te hebben geschreven. Lieg met mij is een eerbetoon aan die eerste grote allesoverheersende liefde die zelden goed afloopt. Ik heb de 157 pagina’s tellende roman in één avond uitgelezen en daarna is het nog een tijdje bij me gebleven. Het is zo zorgvuldig geschreven door Besson. De vertaler, Martine Woudt, heeft een mooie vertaling afgeleverd. In de vertaalde zinnen sijpelt het Frans door. Dat is niet hinderlijk, maar draagt bij aan de sfeer van het boek: die van het Franse platteland. Het verhaal van Lieg met Mij is beeldend beschreven. Je ziet de situatie zo voor je. Dat geldt ook voor de momenten waarop Philippe en Thomas seks hebben. Ja, het is beeldend, maar nergens vulgair. Het verhaal is kwetsbaar geschreven en daarmee ijzersterk. Het is pleidooi voor liefde en durven uitkomen voor die liefde.

Lieg met Mij gaat over een liefde die niet mag bestaan, maar wel allesoverheersend is. Dat kan niet anders dan leiden tot adembenemende literatuur van uitgever de Bezige Bij.

Specificaties Lieg met mij

Schrijver: Philippe Besson | Vertaling van: Martine Woudt | Uitgever: De Bezige Bij | mei 2020 | 9789403186108 | Voor meer informatie kijk je hier bij Bol of bezoek je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.