Unwritable; een onbeschrijfelijk spannende Young Adult roman

Soms heb je een boek in handen waarvan je gelijk weet dat het goed is. Bingo…Unwritable is er zo’n eentje! Lotte van den Noort laat met dit werk zien dat zij een Nederlandse auteur is om rekening mee te houden. Unwritable is een heerlijke spannende roman in een historische setting. Wat mij betreft echt niet per definitie young adult. Een goed boek, is een goed boek tenslotte!

Unwritable

Een grote kloof tussen de rijke en arme inwoners van de stad zorgt voor veel spanning in het New Orleans van 1930. De wees Abbigail Barlow heeft zich noodgedwongen aangesloten bij de verzetsgroep Monte Carlo, die bestaat uit de laatste strijders voor gelijkheid. Het dagelijks leven van Abbigail (Abby) is gevuld met gevaarlijke missies. Daarbij moet ze haar grote geheim bewaren voor haar medeverzetsstrijders die haar kennen als Salina. Alsof dat nog niet zwaar genoeg is, moet ze dit alles doen in samenwerking met Jae Hawkins. En dan voelt ze kriebels voor hem. Kortom; het leven is knap lastig, vooral omdat Jae er opeens zo irritant lekker uitziet, gebogen over zijn nieuwe typemachine.

Lotte van den Noort (1995) is een succesvol Nederlands auteur uit Helmond. Haar boek Unsinkable, over een samenzwering rond het zinken van de Titanic scoorde meteen hoge ogen. En dat doet ze nu weer met Unwritable.

Liefde op het eerste gezicht

En dan heb ik het niet over de verhouding tussen hoofdpersoon Abby en Jae. Nee! Ik heb het dus over mezelf en het boek. Had je niet gedacht hè? Unwritable is een hardcover met een prachtige kaft die gelijk nieuwsgierig maakt. Wie is die vrouw en what’s up met de typemachine? Deze sfeer wordt voortgezet in het binnenwerk. Het lettertype heeft iets stoer en sierlijks tegelijk. Een mooie metafoor naar de hoofdpersoon in haar vermommingen; stoer als Diego en sierlijk als Salina. En als Abby een beetje van allebei! De kaart van New Orleans maakt dat je zin krijgt om het verhaal te lezen. Ook de lijst met personages zorgt voor de vaart in het verhaal. Voordat je ook maar 1 woord hebt gelezen, heb je al het gevoel dat je een bijzonder boek in handen hebt!

Auteur Lotte van den Noort heeft Unwritable goed opgebouwd. Wanneer je denkt dat er een rustpauze komt, is er een plottwist, een onverwachte gebeurtenis of een nieuw personage. Heerlijk vind ik dat! De personages zijn sympathiek en de onderlinge verhoudingen in de verzetsgroep realistisch. Vooral het gepest en geplaag tussen de tortelduifjes Abby en Jae en Andrew als “grote broer” vind ik grappig. Arme Andrew, dan heb je een verzetsgroep én ook nog een stel pubers op te voeden!

Muziek in Unwritable

Als muziekliefhebber vind ik het top als er een muzikale referentie wordt gemaakt. Daar leent Unwritable zich goed voor, omdat het verhaal zich afspeelt in de bakermat van de gospel en jazz!  Abby aka Salina zingt in casino Monte Carlo het nummer My Sin van Annette Hanshaw. Ik ken haar muziek niet, maar wat past deze muziek goed bij het boek. Het nummer is dus de soundtrack van het boek. Erg origineel gevonden. Dit geeft precies weer hoe ik Unwritable heb ervaren; aan alle details is gedacht!

Misschien is het beter dat het over is
Waar ging het met ons heen
Je deed alsof, dit is het einde
Dromen die nooit waar worden
Jij gaat je eigen weg
Ik probeer het te begrijpen

Nederlandse vertaling eerste couplet "My Sin" van Annette Hanshaw
(vertaling is in Unwritable te vinden op pagina 158)

Out with a bang!

Unwritable eindigt met een grootse plottwist én een brok(je) in mijn keel. Niet helemaal wat ik had verwacht, maar daardoor juist goed. Well done Lotte! Dit is absoluut een van mijn lievelingsboeken van 2021 tot nu toe! Wanneer komt het volgende boek uit?

Specificaties Unwritable

Auteur: Lotte van den Noort | Uitgever: Hamley Books│ 9789464208047│ 21 oktober 2021│355 pagina’s│ Meer informatie bij de boekhandel of Bol.com

Nog geen genoeg van romantiek en young adult? Lees dan ook eens de review van Lianne op Stoerleesvoer van De Falling in Love Montage van Ciara Smith

Hoe zag New Orleans er rond 1930 uit? Check dan deze video met zwart/wit beelden uit het centrum van New Orleans in de jaren dertig.

Footer5
Emy
Delen is enorm lief

Ik ben Emy, een bookstagrammer (@eemleestenschrijft) en vinylverzamelaar uit Nijmegen. Met veel plezier blog ik voor StoerLeesvoer. Er zijn plannen voor het schrijven van een boek… een spannend verhaal met een magisch randje. Ik spot graag minibiebs en de mooiste tweedehands boekenpareltjes waar dan ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.