Alle hens aan dek, een tweede monsterlijk avontuur

Dit lijkt me nou een vrolijk boek vol monsters. De hilariteit spat van de voorkant van Alle hens aan dek af. De kleurige cover laat zien dat er vreemde wezens op de zeebodem leven. Wie Monsterjagen deel 1* heeft gelezen herkent vast Jack in zijn duikpak. Vergezeld van zijn vriendin Nancy en de tweehonderdjaar oude Stuip. Wat voor monsters zullen ze in Schotland tegen komen?

voorkant alle hens aan dek deel 2 van Monsterjagen

Alle hens aan dek

Leerling-monsterjager Jack reist samen met Nancy en Stuip naar Schotland. In een oeroud klooster zijn namelijk wat monsters die de boel op stelten zetten. Oeh, en misschien blijft er nog tijd over om Nessie te zoeken!

Eenmaal in Schotland blijkt alles toch niet zo eenvoudig als gedacht en stapelen de moeilijkheden zich op. Zo hebben ze een aanvaring met wat misttrollen en humeurige spoken, ontmoeten ze een stel vreemde lochmonsters en lopen ze zelfs een rivaliserende groep monsterjagers tegen het lijf.

En dan is er ook nog die geheimzinnige vloek die HET EINDE VAN DE WERELD kan betekenen. Tsja, monsterjagers hebben het nu eenmaal niet makkelijk!

bladspiegel 1/3 hoofdstuk kleine monsters met links uitleg over het monster Poeha, onderin illustraties van kinderen die zich gedragen als monsters

Monsterjagen voor beginners

Misschien ken je deze serie Monsterjagen van Ian Mark al. Voor mij was dit een eerste kennismaking met deze boeken. Ik zag later dan ook dat dit het tweede deel is in de serie Monsterjagen:

Monsterjagen gaat over leerling-monsterjager Jack die monsterjager probeert te worden. Samen met zijn beste vriendin Nancy en een tweehonderdjarige-chagrijnige monsterjager Stuip beleeft hij de meest wilde avonturen. Alle hens aan dek is het tweede deel van deze spannende avonturenserie. Een heerlijk boek vol Britse humor.

Het magisch boek

Jack kreeg op zijn allereerste dag als leerling-monsterjager een magisch boek; Monsterjagen voor beginners. Hierin wordt elk nieuw ontdekt monster, waar ook ter wereld, opgeschreven. Stel jij ontdekt een nieuw monster, dan schrijf je dat in jouw boek. Vervolgens verschijnt het vanzelf in alle andere exemplaren van Monsterjagen voor beginners. Handig toch?

In Alle hens aan dek vind je allerlei monsters die Jack en zijn vrienden tegenkomen of eerder al eens tegenkwamen. Als Jack erover vertelt zie je vaak ook wat uitleg over dit monster. Het boek is helaas niet altijd even behulpzaam. Maar je leert wel meteen de monsters kennen.

Verhaal

Zoals je al kon lezen speelt Alle hens aan dek zich af in het mooie Schotland. Jack en Nancy gaan naar school wat Stuip, de tweehonderdjaar oude monsterjager, niet helemaal lijkt te begrijpen. Op een dag wordt er een brief bezorgd van de nonnen met de naam: De Zusters van Eeuwigdurende Ellende. Ze hebben een probleem en vragen Jack om te helpen. Als ze Stuip om raad vragen zegt hij dat het wel meevalt. Maar Nancy is het daar niet mee eens. In de brief van de Zusters der Eeuwigdurende Ellende, die NAncy voorleest, staat namelijk dat als zij ooit worden gedwongen het klooster te verlaten dit HET EINDE VAN DE WERELD ZOALS WE DIE KENNEN zal inluiden. Hierop besluiten ze dan toch naar Schotland af te reizen. Met zijn zevenmijlslaarzen loopt Jack van Engeland naar Schotland.

bladspiegel 2/3 pagina 12 en 13 hoofdstuk Nu even niet, Arthur. Met illustratie van pinguïn die post komt bezorgen

Hier lijkt op de grens een glinsterende zilvergrijze muur te staan. De muur was gelukkig geen muur. Al was het feit dat het mist was ook niet persé goed. Ze blijken midden in een hele bende misttrollen terecht te zijn gekomen. Ik zal niet verklappen hoe je hieraan kunt ontsnappen. Maar dit is de voorbode van de monsters die hen in Alle hens aan dek allemaal nog te wachten staan. En niet alleen monsters maar ook rivalen zoals Spitsberg, ook monsterjager van beroep. Tot het irritante aan toe spreekt deze Spitsbergen de naam van Stuip steeds verkeerd uit. De grote vraag is; lukt het Jack en zijn mede monsterjagers om de nonnen te bevrijden van de Labbers zodat de vloek die het EINDE VAN DE WERELD kan betekenen kan worden voorkomen?

bladspiegel 3/3 pagina 112 en 113 hoofdstuk Illusie met illustratie

Een tof avontuur

Ian Mark schrijft eigenlijk thrillers voor volwassenen. Monsterjagen is zijn eerste serie voor kinderen. Hij woont in Ierland en is geboren in Schotland. Wellicht is het daarom dat Alle hens aan dek zich afspeelt in Schotland. Een land waarin mythen en legendes nog hot topic zijn. Het boek is op een leuke manier spannend. De humor in het verhaal houdt het avontuur luchtig. Ik bedoel maar, een stel nonnen met namen als Non De Ju en Non Fictie, dat is toch leuk verzonnen?

Onderaan sommige, of eigenlijk best veel, pagina’s staat extra informatie. In de tekst vind je dan een * en onderaan de pagina staat dan wat extra uitleg. Persoonlijk vond ik dit vaak nogal afleiden van het verhaal. Al kon je op andere momenten juist weer extra lachen vanwege wat er staat. Het deed me ook denken aan boeken als Tom Groot en Grimwoud waarin de hoeveelheid aan informatie voor mij soms afdoet aan het verhaal. Maar aangezien Alle hens aan dek is geschreven voor 8 jaar en ouder kan ik me ook indenken dat kinderen die echt in dit boek duiken hier smakelijk om kunnen lachen. Tel daar de vele illustraties bij op en de grappige namen en naamsverwarringen en ik denk dat je een tof avontuur in handen zult hebben.

pagina 17 met uitleg van sterretje in de tekst

Specificaties Alle hens aan dek

Auteur: Ian Mark | Illustraties: Louis Ghibault | Vertaling: Sandra C. Hessels | Uitgeverij: Harper Collins | ISBN: 9789402713077 | datum: 13 september 2023 | 296 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik hieronder op een woord en ga naar boeken passend bij dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.