Nina Tomatina – een verhaal over een pestkop

Iedereen heeft vast weleens een pestkop meegemaakt. Maar Trina is er een van de ergste soort. Ze doopt haar klasgenoot tot ‘Nina Tomatina’ en doet er alles aan om haar klasgenoten het leven zuur te maken. Een opvallend boek op rijm over een grote pestkop.

Nina Tomatina

Nina, oftewel Nina Tomatina

De omschrijving van dit boek maakte mij meteen al heel nieuwsgierig:

Nina Tomatina:

Sinds Trina in haar klas zit, staat het leven van Nina op z’n kop. Want Trina is een onverbiddelijke pestkop en slim en sluw en slecht. Zo van de soort die stenen gooit in een sneeuwballengevecht. Tijdens de voorbereiding van het schooltoneel loopt het helemaal uit de hand. Wie o wie kan Trina stoppen?!

Samen met haar klasgenoten bedenkt Nina een plan om Trina een lesje te leren.

Een opvallend boek

Nina Tomatina is wel echt een blikvanger. Als je dit boek ziet staan in de boekhandel, trekt het meteen je aandacht en wil je het zeker even inkijken. Het boek is groot en heeft een stevige kaft, maar vooral het kleurgebruik is opvallend. De illustraties in dit boek zijn namelijk zwart, wit en grijs, met rood als steunkleur. En deze kleur rood speelt een duidelijke rol in het boek. Zo wordt Nina ‘Nina Tomatina’ genoemd, heeft Nina een rode jas, en als Trina boos wordt, krijgt ze een rood hoofd en bloeddoorlopen ogen. Dat maakt dit boek heel bijzonder, en ook wel een beetje eng. Het is niet echt een heel ‘gezellig’ verhaal en ook niet geschikt voor kleuters. De adviesleeftijd is vanaf een jaar of 7. Maar voor kinderen die de juiste leeftijd hebben, is dit wel een heel leuk boek, want er zit ook veel humor in!

Vlotte rijm

Ik heb wel echt van dit verhaal genoten, en ook mijn dochter van 8 vond het een heel leuk boek. Het is net een beetje uitdagender en stoerder dan prentenboeken, en daarom dus ook meer een boek voor de middenbouw. Af en toe wordt er in gescholden of geschreeuwd. En Trina is natuurlijk een echte pestkop, die de vervelendste dingen bedenkt om haar slachtoffers te treiteren. Nina Tomatina is geschreven op rijm. En dit is heel goed gedaan. De zinnen zijn kort en het rijmt vlot en is daardoor makkelijk (voor) te lezen. Niet alleen de tekeningen maken dit boek bijzonder, maar ook de woordkeuze.

Er is voor gekozen om gebruik te maken van niet altijd de meest gangbare woorden (denk bijvoorbeeld aan woorden als gekweel, tolereren, schel en geamuseerd). Dat zijn woorden die voor een kind van 7 nog wel lastig zijn, maar door de context kunnen de kinderen wel de betekenis afleiden. Ook merk je dat Nina Tomatina is geschreven door een Vlaamse schrijfster, omdat sommige woorden ook weer anders zijn (plezant, brooddoos, pennenzak). Wat ik fijn vind aan dit boek, is dat het gelukkig een goede afloop heeft. Kinderen leren uit deze boek de les dat pesten niet loont, en dat pesters ook niet hun zin horen te krijgen. Je mag je laten horen, en in opstand komen tegen pesten!

tags Nina Tomatina

Specificaties ‘Nina Tomatina’

Auteur: Ruth Verstraeten | Illustraties: Annelies Vandenbosch | Uitgeverij: Davindsfonds Infodok | 9789002275807 | 64 pagina’s | 11 oktober 2022 | meer informatie bij je lokale boekhandel, of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Nina Tomatina
Footer 8 met bol verwijzing
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.