De koning die het donker verbood, een modern sprookje

Als een boek de titel heeft ‘De koning die het donker verbood’, ben je natuurlijk wel meteen heel erg benieuwd naar de inhoud. Want hoe kun je nu het donker verbieden? Het donker is er toch altijd? Dit is dus ook meteen een mooie startvraag als je het boek gaat voorlezen! Want hoe zou die koning dat gaan doen?

hoofd De koning die het donker verbood, een modern sprookje

Een leven zonder donker: de koning die het donker verbood

Er was eens een jongetje dat bang was voor het donker. Dat is nog niet zo vreemd. De meeste kinderen zijn weleens bang in het donker. Maar dit jongetje was een prins, en hij besloot dat hij, als hij koning werd, iets aan het donker ging doen.
Hij ging het verbieden. Uiteindelijk werd hij dus de koning die het donker verbood.
Als de koning het donker helemaal verbiedt, een kunstzon aanlegt en ‘anti-donker’ wetten uitvaardigt, lijkt dat in eerste instantie een goed plan. Maar dan loopt het helemaal uit de hand….

Een boek over democratie, propaganda en verzet

Je kunt natuurlijk als lezer al wel raden dat alleen maar zon en licht helemaal geen goed idee is! Zonder dag geen nacht, zonder licht geen donker. De koning beseft dit niet, want hij heeft zijn zin. Maar de burgers hebben er meer moeite mee. Iedereen is moe. Doordat er geen nacht meer is, leken de dagen eeuwig te duren. Daarom willen ze het donker weer terug. Maar dat krijgen ze niet zomaar voor elkaar. Als je een lamp probeert uit te doen, krijg je een boete van de Lichtinspecteurs. Toch komen ze samen in verzet. Ze bedenken een plan om het donker terug te krijgen.

In ‘De koning die het donker verbood’ worden moeilijke ‘volwassen’ onderwerpen op een prettige manier besproken voor kinderen. Want hoe is het om de baas te zijn van een land? Kun je dan maar alles doen wat je wil, ook al is de bevolking het er niet mee eens?

En wat kun je doen, als je het niet eens bent met het beleid? Ook wordt het onderwerp propaganda en ‘fake nieuws’ aangestipt. Want de mensen nemen in eerste instantie allemaal het idee van de koning over. Dit boek is dus geschikt voor jonge kinderen, omdat het verhaal wordt gebracht als een sprookje, maar ook voor oudere kinderen is het interessant omdat deze onderwerpen die te maken hebben met burgerschapsvorming en mediawijsheid erin verweven zijn.

leven in het licht

Een prachtig vormgegeven boek

De koning die het donker verbood is een boek dat prachtig is vormgegeven. Het boek heeft als hoofdtinten zwart, wit en grijs en is uitgevoerd met een gele steunkleur. Dat zorgt ervoor dat het contrast tussen licht en donker enorm goed wordt weergegeven. Daarnaast is er veel afwisseling in de soorten illustraties. Soms is het een ‘klassiek’ prentenboek, dan is het weer meer vormgegeven als een stripverhaal. De vertaling is gedaan door Edward van de Vendel.
Ik heb ‘De koning die het donker verbood’ met veel plezier gelezen, en ga dit verhaal zeker ook nog eens voorlezen in mijn klas. Het verhaal zet je echt aan het denken. Zoals op de achterkant van het boek al staat beschreven: ‘Een verhaal over hoe we niet zonder het donker kunnen als we van het licht willen genieten.’ En zo is het.

Specificaties De koning die het donker verbood

Auteur: Emily Haworth-Booth | Vertaling: Edward van de Vendel | Uitgever: Baeckens │ 9789464290387│19 augustus 2021│40 pagina’s│meer informatie vind je bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

voorkant boek
Footer5
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.