Quotum Project Z – Marloes Morshuis, een beklemmende dystopie

Waar velen een droombeeld hebben van een utopie, zo gefascineerd ben ik door verhalen met een dystopie. Alhoewel waar het voor de 1 een utopie is kan dat voor een ander een dystopie zijn, en vice versa. Dat bewijst Quotum Project Z maar weer. Een toekomstbeeld wat voor de meesten niet aangenaam is, maar dat geld niet voor iedereen in dat verhaal. De een zijn ellende is de ander zijn glorie. Of is het een noodzakelijk iets wat moet gebeuren? Roept deze intro veel vragen op? Ik neem je snel mee naar mijn review.

Quotum Project Z

Quotum Project Z

De aarde is te vol. Om verder verval en oorlog te voorkomen, stelt de wereldraad een quotum in. Een maximaal aantal inwoners per land, er moeten mensen geschrapt worden. Dat schrappen kan op verschillende manieren maar voor de broers Tommy en Axel betekent dit in de slinkstand! Leven als een half persoon; geen school, geen water, geen stroom, geen telefoon, afhankelijk zijn van een karig voedselpakket en werken voor de slinkerdienst.

Het leven als slinker is zwaar maar dit is een manier van de Euro-Unie om zonder bloedvergieten het vastgestelde quotum te halen. Als je je aan alle regels houdt dan overleef je het wel. En leven is meer waard dan niet leven … toch? Op de verkiezingsavond komt onverwacht Foxen aan de macht, en meteen veranderen de regels drastisch. Niet snel daarna worden de ouders van Tommy en Axel opgepakt en moeten de jongens op de vlucht. Tijdens de vlucht komen ze achter de geheimen van hun moeder en van Quotum Project Z. Ze worden naar de moerassen gedreven waar een spel tussen vriend en vijand bloedstollende vormen aanneemt en geheimen verstopt liggen die het maanlicht niet kunnen verdragen.

Dystopie

Zoals ik in mijn intro aangeef heb ik een fascinatie voor verhalen met een dystopie. Een wereld waar we niet in leven en andere regels heeft dan de onze nu. Sinds een aantal maanden is onze wereld in kort tempo veranderd door de pandemie en dat maakt denk ik dat dit boek zo beklemmend voor mij was. Waar een dystopie vaak ver weg voelde, zo dichtbij voelt het opeens door de ontwikkelingen rondom corona. Het kan zeker in een hele korte tijd veranderen. En Quotum Project Z haakt goed vast in die gevoelens voor mij.

Quotum Project Z begint al goed met de vormgeving. Het knalrode spat van het boek en als deze een kwartslag draait zie je dat de vormgeving doorgaat op de zijkant van de bladzijdes. Ik hou van dit soort subtiele vormgevingscadeautjes. Dat maakt een verhaal nog meer levend en de liefde voor een boek nog warmer. Het verhaal is het belangrijkste maar de algehele leesbeleving kan zeker nog tot hoger niveau getild worden door dit soort toffe dingen.

De hoofdpersonen zijn 2 broers Tommy en Axel. Tegelijk lees je mee met mysterieuze hoofdstukken beginnend met een logo van zwarte vleugels die om een wereldbol uitgespannen staan. Hierin lees je over een jongen die een geheime missie krijgt om de twee broers op te gaan sporen. Van twee kanten krijg je je dus informatie over het verhaal van Quotum Project Z. Tommy en Axel leven in slinkerstand en moeten vluchten en aan de andere kant lees je mee met de mysterieuze jongen die een missie krijgt om de twee broers te vinden.

zwarte vleugels

Op de vlucht

Tijdens de vlucht in Quotum Project Z, komen de broers een meisje tegen Sunny. Ze kennen haar van het werken voor de slinkerdienst. Sunny is echt een antiheld. Ze is niet leuk, mooi of gezellig. In het begin was ik echt geïrriteerd door haar aanwezigheid en de energie die ze bracht. Vind ik dit storend? Nee, niet elk personage hoeft te passen. Elke emotie is mooi wat een boek kan brengen. Wel had ik iets meer cliché ontwikkeling verwacht van Sunny. Meestal beginnen geïrriteerde relaties zo explosief in een boek en monden die uit tot een happily ever after. Maar de schrijfster had me hier mooi om de tuin mee geleid. Sunny is gewoon Sunny en het is een boeiend, vaak irritant, karakter wat vanzelf in je hart komt. Juist misschien omdat ze is zoals ze is.

Het spannendste stuk van Quotum Project Z vond ik het midden van het verhaal. De groep komt aan in het moerasgebied en ze moeten werken als slinkers op de boerderij van Bikker. Je leert meer over de wereld kennen, de geheimen en er komen meer personages bij. Tegelijk is de spanning heel sterk en wordt het beklemmende gevoel steeds sterker. Alsof er een donderbui boven je hoofd hangt, je voelt de energie, maar het komt net niet tot die donderklap. Wie is te vertrouwen? Wat betekent alles? Wat gaat er gebeuren?

Quotum Project Z

Conclusie

Verder ga ik geen spoilers geven van Quotum Project Z. Ik denk dat het verhaal en het gevoel hiervan boven prima naar voor komt. De geheimen van het boek zijn aan jullie om lekker zelf te ontdekken en ervaren. Marloes heeft een heerlijke schrijfstijl wat fijn weg leest. Ze weet me te verrassen met bepaalde ontwikkelingen al zag ik er 1 wel van ver aankomen. Maar ook dit is niet erg, dan voel ik me weer slim en alert als lezer. Het einde viel me wel wat zwaar en schreeuwt gewoon om een vervolg… of 2. Meestal waardeer ik onbeantwoorde vragen wel maar dit zijn alleen vragen die de schrijfster kan beantwoorden.

Ik wil nog 1 speciaal karakter belichten; Selene! Wat een goede keuze, want ja Selene (of Selena) is de maangodin. De maan is een terugkerend thema in Quotum Project Z; de slinkers worden hiermee bijvoorbeeld gekenmerkt. De godin houd je vanuit het donker in de gaten en geeft licht waar nodig. Tegelijk zag ik ook een link met Sunny.. een zonnige naam en de tegenhanger van de maan. Maar dit gevoel kan alleen de schrijfster misschien aan me verklaren.

Een heerlijk spannende leeservaring wat vraagt om meer. Dat is mijn conclusie van Quotum Project Z!

Specificaties Quotum Project Z

Auteur: Marloes Morshuis | Uitgever: Lemniscaat | 385 pagina’s | 9789047711803 | juli 2020 | Meer informatie vind je hier

Quotum Project Z

Andere favoriete dystopie boeken

Ik heb 2 reeksen die echt favoriet zijn bij mij binnen dit thema dystopie. The Hunger Games en The Maze Runner! En ja de boeken zijn veel beter dan de films, dus ga dat lezen na Quotum project Z!

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.