Een voor een, een thriller over Daisy Darker van Feeney

Een afgelegen karakteristiek huis aan de kust, klapperende luiken in een storm en een familie met geheimen bij elkaar. Deze setting stap je zo in met Een voor een van Alice Feeney. Dit is een whodunnit thriller. Op het moment van lezen is er namelijk een familiereünie die uitloopt op moord. Wie doet dit? En wat is er aan de hand? Kleine tip, zorg voor warme dekens want dit boek kan je koude rillingen geven.

Een voor een - Alice Feeney boek bruna thriller daisy darker whodunnit familiereünie moord afgelegen eiland voorkant cover kader inkijkexemplaar samenvatting recensie review spannend

Een voor een samenvatting

Nadat ze elkaar jaren uit de weg zijn gegaan, verzamelt Daisy Darkers hele familie zich ter gelegenheid van Nana’s 80e verjaardag in Nana’s vervallen, wat spookachtige huis op een klein getijdeneiland. Eindelijk is de hele clan herenigd. En als het vloed wordt, zullen ze acht uur lang van de wereld worden afgesloten.

De familie arriveert. Dan, klokslag middernacht, terwijl er een storm woedt, wordt Nana opeens dood aangetroffen. En een uur later volgt het volgende slachtoffer. Gevangen op een eiland waar iemand de familieleden een voor een doodt, moeten de Darkers zich buigen over de huidige dreiging. Én ze moeten allemaal hun geheimen uit het verleden onder ogen zien. Dit voordat het tij keert en alles wordt onthuld.

De New York Times-bestsellerkoningin van de plottwists is terug. Met een familiereünie die uitloopt op moord. Een vernuftige Cluedothriller in de sfeer van Agatha Christies meesterwerk En toen waren er nog maar*… Een onweerstaanbare thriller, die leest als een escaperoom of een moordspel.

Muziek uit het boek: Fame – Theme Song – Irene Cara

Cluedothriller, whodunnit en thriller

Een voor een wordt gepresenteerd als een whodunnit thriller, en meer specifiek een Cluedothriller. Die laatste term is wel heel erg beeldend en iedereen snapt dan direct wat voor een soort verhaal dit zal zijn. Alle familieleden uit het verhaal zitten op een grimmig pittoreske locatie en worden stuk voor stuk vermoord op een andere plek, op een andere manier. Het is creatief, spannend en mysterieus.

De locatie is voor mij misschien wel het meest sterke van dit boek. Seaglass is het huis van Nana en het is heerlijk oud en afgelegen. Nana wil graag dat haar gasten gebruik maken van een prikklok en zo zijn er meer leuke authentieke elementen in het verhaal en bij de karakters. Er zit zelfs een tekening in het boek Een voor een van Seaglass. Dat toont maar weer aan dat er goed is nagedacht over de locatie en dat dit een extra karakter is in het boek. De vloeren spreken soms, de deuren schreeuwen en de ramen fluisteren.

Maar er is iets met dit boek. Het is in de vertaling veranderd van titel. In het Engels heet het namelijk Daisy Darker.

Muziek uit het boek: Olivia Newton-John – Physical (Official Music Video)

Daisy Darker

Naast de titel is de cover ook totaal anders van sfeer. Zo is er in het Engels een ‘daisy’ bloem op de voorkant. Ook de ondertitel richt zich meer op de donkere kant van de familie: “Darkness runs in the family”. Daisy Darker is het hoofdkarakter van het boek, Darker is de familienaam en Nana is een auteur en illustrator. Ze is bekend geworden met haar kinderboek: Daisy Darkers kleine geheim. Allemaal connecties dus met de oorspronkelijke titel. Daarbij beginnen we het boek Een voor een met een stukje “schrijven” van de agent, dat dit verhaal op een bijzondere wijze verkregen is en wel eens waar zou kunnen zijn.

Ik denk dat er is besloten om dit boek voor de Nederlandse markt meer op een whodunnit manier te presenteren omdat dit nou eenmaal heel populair en geliefd is. Toch moet ik zeggen dat deze verwachtingen juist niet helemaal gehaald zijn. En dat Een voor een daarom wat tegenviel. Ja het is een Cluedothriller en whodunnit. Maar veel meer is dit het verhaal van Daisy Darker en haar familie. Het is echt een slow read en Feeney neemt heel veel tijd voor Daisy haar belevenis in het nu en in het verleden. We dansen tussen deze twee tijdlijnen. Ik vind het aanpassen van de titel en synopsis in dit geval afbreuk doen aan het verhaal en de verwachtingen. Want het leest soms echt heel slow wat de spanning remt voor mij.

Alice Feeney boek bruna thriller daisy darker whodunnit familiereünie moord afgelegen eiland seaglass kaart hoofdstuk inkijkexemplaar samenvatting recensie review spannend een voor een
Muziek uit het boek: Bee Gees – Stayin’ Alive (Official Video)

Een voor een is een slow read

Een voor een is dus echt een slow read. Ik word dan ook niet meteen in het verhaal getrokken maar wel word ik meegenomen in de kabbelende stroming. De setting houdt me voornamelijk vast, ik vind het heerlijk in Seaglass. De kabbelende stroming glinstert telkens wel iets wat er voor zorgt dat ik blijf meegaan in het verhaal. Het verhaal is heel creatief en gelaagd. Er wordt veel gebruik gemaakt van elementen als muziek (hints!) uit een bepaalde tijd. En er staan na elke moord gedichten in over een bepaald karakter. Slow read en langdradig wisselen elkaar af.

In het begin worden geheimen beloofd maar die komen in mijn ogen niet echt. Veel verhalen en ervaringen zijn gelijk, zoals concurrentie onderling van de zussen toen ze kind waren. Daarbij is Daisy geboren met een gebroken hart wat in de herhaling vaak voorbij komt, dat ze gebroken is. Pas naar het einde toe komen er interessante geheimen en schiet ik in een stroomversnelling.

Ook is er een grote twist. Helaas zag ik die al vanaf het begin aankomen. Iets wat ik overigens niet erg vond. En ik was benieuwd naar het precieze waarom. Er volgt nog een andere ontwikkeling die voor mij bevestigd dat dit boek voor mij echt Daisy Darker haar verhaal is, en zou moeten zijn.

Alice Feeney boek bruna thriller daisy darker whodunnit familiereünie moord afgelegen eiland seaglass kaart hoofdstuk inkijkexemplaar samenvatting recensie review spannend een voor een

Een unieke gevoelige thriller

Een voor een heeft voor mij dus in kracht verloren door een vertaling. Daarmee wil ik niet zeggen dat het niet goed is gedaan. Ik denk dat uitgeverij Bruna heel goed weet hoe ze een boek moeten presenteren voor de Nederlandse lezers. Het is echt voor mij persoonlijk hoe ik het ervaar. Dit is voor mij Daisy Darker haar verhaal in heden & verleden. Voor het verleden is heel veel tijd, zit veel emotie vanuit Daisy en weet me dit op het einde aan te grijpen. In het heden speelt zich een moordmysterie af. Ik denk dat de verhouding eerder 1/3 Cluedothriller is en 2/3 Daisy Darker haar verhaal. Het kinderboek van Nana, muziek en met het thema donker wordt ook heel gelaagd gespeeld.

Donkere gedichten

Daarbij denk ik ook dat de donkere gedichten beter tot hun recht komen in het Engels. Ik mis een bepaalde flow als ik ze nu in het Nederlands lees. Al met al heb ik een wisselende leeservaring van Een voor een. Het is een absolute unieke en gevoelige thriller die boeiend speelt met het thema donker en geheimen in een familie. De locatie is geweldig beeldend. Ik wisselde af tussen slow read en langdradig, maar dat kan dus te maken hebben met mijn verwachtingen. Al zijn klassiekers zoals die van Agatha Christie waarnaar gerefereerd wordt ook slow. Maar dan weet je wat je kan verwachten. Feeney is voor mij een nieuwe naam.

Een voor een heeft wel dusdanig indruk gemaakt dat ik zeker nog wel iets zou willen oppakken van Alice Feeney. En voor mij is dit gewoon Daisy Darker haar verhaal, geboren met een gebroken hart. Met die regel start dit verhaal ook, en ik denk dat dit één van de mooiste openingszinnen is in een boek.

Muziek uit het boek: Belinda Carlisle – Heaven Is A Place On Earth (Official HD Music Video)

Boekentips Whodunnit thriller

Specificaties Een voor een – Alice Feeney

Auteur: Alice Feeney | Uitgever: A.W. Bruna | Vertaald door Erik de Vries & Rosalyn van Moorselaar | Engelse oorspronkelijke titel: Daisy Darker | Maart 2024 | 384 pagina’s | 9789400516786 | Meer informatie bij je lokale boekhandel, kijk op de website van uitgeverij Bruna of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.