Het Genesisproject, een spannende YA van Mascha Heijmans

Wat zou jij doen als je ontdekt dat je het resultaat bent van een genetisch project? En dat er bepaalde ‘bijwerkingen’ bij horen die zich beginnen te vertonen? De vijftienjarige Tess overkomt dit in Het Genesisproject. Met een knaller van een intro, rollen we net zoals Tess midden in de nacht uit haar slaapkamerraam terwijl ze haar moeder moet achterlaten. Op de voet gevolgd door een groep onbekende mensen vlucht ze het bos in.. Met een opdracht. Wat is er aan de hand?

Het Genesisproject Het Genesis project voorkant cover kader ya clavis mascha heijmans spannend

Waar gaat Het Genesisproject over?

Midden in de nacht wordt Tess gewekt door haar moeder. Ze moet vluchten en krijgt daarbij een flesje in handen geduwd. Maar terwijl Tess ontsnapt, verdwijnt haar moeder spoorloos. Zo begint een spannende zoektocht naar antwoorden, waarbij Tess niet alleen geheimen ontdekt over haar moeder, maar ook over zichzelf. Wat doe je als je ontdekt dat je het resultaat bent van een genetisch experiment? Voor young adults die houden van actie en avontuur.

Het Genesisproject is de YA debuutroman voor auteur Mascha Heijmans. Grote passies zijn lezen en wandelen in voornamelijk de Schotse Hooglanden. En laat dit nou ook het (beeldende) toneel zijn in haar debuutroman. In haar professionele leven is ze business controller voor culturele ondernemingen. Deze rol stelt haar in staat om in contact te komen met de levendige en dynamische wereld van kunst, muziek en creativiteit. Het is een unieke mix van al haar creatieve kanten maar ook haar analytische vaardigheden. Haar debuutroman vertelt het verhaal van een jong meisje dat een diep geheim over zichzelf ontdekt – ze is genetisch veranderd. Dit verhaal is een weerspiegeling van de fascinatie van Heijmans voor het snijvlak van wetenschap en fantasie.

Thema’s

Het Genesisproject is boven alles een spannende YA thriller met een futuristisch randje. Misschien zelfs te plaatsen in dystopie. Het is bekend dat het om een genetisch project gaat. Verder zijn andere thema’s ook actief aanwezig. Denk aan familie; de aanwezigheid maar ook het gemis er van. Over familie bij nature… en familie door nurture. Ook vriendschap speelt een rol. Wederom weer de behoefte daaraan en het voelen van een gemis. Maar ook naar het creëren van een nieuwe vriendschap. En alles wat hierbij komt kijken: aftasten, vertrouwen, argwaan en twijfels. De mooie momenten maar ook de zware.

Natuur en dieren spelen ook een belangrijke rol. Deze zijn samen met het klimaat en de mensheid verweven door het verhaal van Het Genesisproject. Heijmans gooit de nodige ethische vraagstukken op. Vang die vooral ook als je dit boek bijvoorbeeld leest voor een boekenclub of voor je school. Welke keuzes mag en kan je maken ten behoeve van onze planeet? Zeer boeiende mindfood wat mij betreft. En zeker ook goed om je denkwijze hierover lekker vers en gaande te houden. Het is immers altijd actueel.

boek mascha heijmans genetisch ya dystopie

Locatie en karakters

Wat ik heel sterk vind in Het Genesisproject is de locatie. Ik was echt mee op reis door de Schotse natuur. Ik lees dan ook achteraf dat auteur Heijmans graag op deze plekken wandelt. En die ervaring weet ze goed te verwerken in haar verhaal. Ons hoofdkarakter woont in een Schots dorpje en moet regelmatig haar weg zoeken door de Schotse natuur. Ik rook de bomen, voelde de vochtige kou in mijn botten trekken en zag de prachtige uitzichten vanaf de bergrug.

Er zijn een handjevol hoofdkarakters. De 15 jarige Tess en haar moeder Gwen. Volwassen familievriend Robert, en vreemdeling Will. En dan zijn er nog de onbekende groep mensen die achter Tess en haar moeder aan zitten. De combinatie van oud en jong vond ik leuk. De band tussen Tess en haar moeder is sterk en echt voor mij. Ik vond deze band heel mooi en warm. Maar ook de band met Robert vond ik heel goed gedaan. Een mooi stukje nature – nurture in familiebanden weet Heijmans te verweven. Iets waar ik me goed in kan herkennen. En een vraagstuk wat ik altijd boeiend vind.

boek heijmans clavis ya spannend

Voor welke leeftijd is Het Genesisproject?

Dit boek is geschreven voor YA. Tess is 15 jaar en ik denk dat dit een goede graadmeter altijd is voor lezers. Er komt mild actie, geweld en liefde in voor. Verder dan een zoen en verliefdheid gaat het niet. De actie en het geweld komt soms onverwacht stevig uit de hoek. En dat vind ik tof. Het Genesisproject is wat mij betreft kenmerkend in de schrijfwijze van Heijmans. Het is namelijk best volwassen geschreven. Er is veel ruimte voor innerlijke monologen van Tess. En het is druk in haar hoofd! Ze denkt veel, divers en is wijs voor haar leeftijd. Wederom voel ik herkenning met die drukte en gelaagdheid met denken. Maar ik kan me wel voorstellen dat het voor sommige lezers misschien wat remmend in de spanning kan werken.

Door die grote hoeveelheid aan ruimte in innerlijke monologen, maar ook de ruimte voor de dialogen tussen de karakters, wordt er een bodem gelegd waaruit groei en berusting lekker tot bloei komt. De ontwikkelingen van de karakters en het verhaal groeien en vormen zo mee met ons lezers.

Ook is er één bepaald misverstand waardoor Tess opeens weer 15 is. Een misverstand waar ik als lezer al meteen weet dat het onnodig voor verwarring gaat zorgen. Dit vind ik zelf persoonlijk altijd een beetje jammer. Hierin weet ik niet of dat komt doordat ik volwassen ben, of dat het mijn persoonlijke smaak is. Maar dit is het enige wat voor mij minder lekker smaakte. Maar gelukkig is de rest van Het Genesisproject heerlijk.

Een hele sterke locatie, toffe karakters en een begin én einde om van te smullen. Zo begin en eindig je een boek! Maar dat einde…. Zou het? Nee toch? Of wel….

Boekentips passend bij Het Genesisproject

Specificaties Het Genesisproject

Auteur: Mascha Heijmans | Uitgever: Clavis | November 2023 | 256 pagina’s | 9789044852271 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.