Dingen die ik niet over schapen wist, een bijzonder jeugdboek

Met regelmaat loop ik de leukste kinderboekhandel van Nederland binnen. Zowel voor mijn werk als coördinator van de schoolbibliotheek, waar ik boeken voor inkoop, als voor mijn eigen kinderen. De eigenaresse is altijd enthousiast en heeft alle boeken gelezen die zij verkoopt. Zo vertelde ze me over dit boek Dingen die ik niet over schapen wist. Dat speelt zich af in Zuid-Afrika en gaat echt niet alleen maar over schapen. Ik besloot het eerst eens zelf te lezen voordat ik er iets van zou vinden.

hoofd Dingen die ik niet over schapen wist

Dingen die ik niet over schapen wist

Stel je voor; je hebt iets gedaan en voor straf moet je met je oma op vakantie. Die oma ken je nauwelijks, je telefoon wordt afgepakt en de vakantie bestaat uit een roadtrip door de woestijn. Dat overkomt Luan. Uit protest besluit hij geen woord tegen zijn oma te zeggen – tot de ontvoering van schaap Dolores. Luan redt haar van de slacht om indruk te maken op het vegetarische meisje Lana, dat hij onderweg heeft ontmoet. Met een gestolen schaap achter in de LandRover vervolgen Luan en zijn oma hun roadtrip. Langzaam maar zeker ontdekt hij dat oma hem als geen ander begrijpt, en ook waarom dat zo is. Lees het in Dingen die ik niet over schapen wist!

hoofdstuk

Het begin..

Het boek Dingen die ik niet over schapen wist begint met Luan die te horen krijgt dat hij zijn vakantie niet thuis zal doorbrengen. Op dat moment is niet duidelijk wat er is voorgevallen en waarom zijn ouders, of vader vooral, dit besloten hebben. Luan had al plannen gemaakt voor de vakantie en daar stond een roadtrip met oma echt niet op. Ik voelde met Luan mee.

De volgende dag komt oma Luan ophalen met haar modderige landrover. Oma, die hij eigenlijk niet zo goed kent. Die met haar auto en gewone kleding kleding toch zo uit de toon kan vallen. Er hang een vreemde sfeer tussen oma en Luan’s ouders maar waarom toch? Als Luan eenmaal bij oma in de auto zit wordt al gauw duidelijk dat zij anders is dan zijn vader. Ze spreken af dat hij geen rottigheid zal uithalen en gaan op weg. Het verhaal komt opgang in Dingen die ik niet over schapen wist.

Dingen die ik niet over schapen wist

Herkenbaar probleem

Een herkenbaar probleem in deze tijd speelt in Dingen die ik niet over schapen wist. Hoe overleef je de vakantie zonder telefoon? Luan heeft al van alles gedaan onderweg. Als oma op een parkeerplaats stopt om foto’s te maken overweegt Luan er vandoor te gaan. Maar wat dan? Hamburgers groeien tenslotte niet aan bomen. Het is op deze parkeerplaats dat hij Lana voor het eerst ontmoet. Haar vader fietst een tocht om geld in te zamelen tegen borstkanker. Een heel ander soort gezin dan dat van Luan.

In het volgende stadje waar oma op windmolens gaat jagen (ofwel foto’s van gaat maken) komen ze Lana en haar familie weer tegen. Het is op een parkeerterrein vlakbij de bazaar rond de kerk waar ze het depressiefste schaap ter wereld tegenkomen. Om indruk te maken op Lana steelt Luan hier het depressiefste schaap van de wereld; Dolores. Dingen die ik niet over schapen wist is een road trip boek met je oma en een gestolen schaap met een eigen twitteraccount. Een zoektocht naar wat je belangrijk vind, waar je enthousiast van word.

Dingen die ik niet over schapen wist

Leeservaring

Zoals ik in het begin al schreef werd dit boek Dingen die ik niet over schapen wist mij getipt voor de schoolbibliotheek. Ik zou het zelf op de titel niet zo snel gekozen hebben om te gaan lezen. De eerste pagina’s in het boek voelden dan ook aan alsof ik middenin een verhaal terecht kwam. Maar eigenlijk vanaf het tweede hoofdstuk begon de road trip met oma waarover je op de achterkant al kon lezen. Het verhaal leest zo enorm fijn weg dat ik het eigenlijk in één ruk uitlas. Een heerlijk verhaal dat fijn wegleest over een puberjongen met puberstreken en een oma die hem goed aanvoelt. Geschikt voor de doelgroep vanaf ongeveer 11 jaar en ook volwassenen kunnen er wat van opsteken 😉 

Specifiactie Dingen die ik niet over schapen wist

Auteur: Jaco Jacobs | Illustraties/Omslagontwerp: Zinelda McDonald | Vertaling: Tjalling Bos | Uitgeverij: Ploegsma | 9789021682822 | 2018 | 119 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

achterkant
Footer1
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.