Het hart van de heks – een hervertelling van een Noorse mythe

Op Bookstagram heb ik zitten loeren naar hervertellingen van Griekse mythen zoals Circe van Madeline Miller. Maar om een vage reden kwam het er niet van om een moderne hervertelling te lezen. Misschien had ik nog iets teveel boeken liggen? Noorse mythen en sagen zijn minder voor de hand liggend op dan de Griekse. Hoewel ze door het Marvel succes van Thor en Loki en hun Ragnarok bekender zijn geworden. Het hart van de heks focust op het relatief onbekende verhaal van de heks Angrboda die verliefd wordt op Loki.

Het hart van de heks

Over Het hart van de heks

Wanneer een verbannen heks verliefd wordt op de legendarische god van chaos en leugens Loki riskeert ze de toorn van de goden. Angrboda’s verhaal begint waar de meeste heksenverhalen eindigen: met een verbranding. Als straf van Odin voor het delen van haar toekomstvisioenen met de verkeerde mensen, laat het vuur Angrboda gewond en krachteloos achter. Ze vlucht naar een afgelegen bos. Daar wordt ze gevonden door de schelm Loki. Wanneer hij haar haar doorboorde hart teruggeeft, groeit haar aanvankelijke wantrouwen ten opzichte van hem schoorvoetend uit tot een diepe en blijvende liefde.

Uit hun verbintenis komen drie eigenaardige kinderen voort, ieder met een geheime lotsbestemming. Angrboda wil hen graag aan de rand van de wereld grootbrengen, veilig verborgen voor Odins alziende oog. Maar terwijl Angrboda langzaam haar profetische krachten terugkrijgt, komt ze erachter dat haar leven – en het bestaan van de mensheid – in gevaar is. Samen met de woeste jageres en haar dierbare vriendin Skadi, moet Angrboda kiezen of ze het lot dat ze heeft gezien voor haar gezin zal accepteren of dat zij zal herrijzen om hun toekomst te veranderen. Met dit eeuwenoude mythische verhaal brengt Het hart van de heks een boodschap van liefde, verlies en hoop voor de moderne tijd.

Het hart van de heks

Goede tijden, slechte tijden.

Het eerste deel van Het hart van de heks waar de relatie van Angrboda en Loki in het IJzerwoud opbloeit, bloeit het verhaal voor mij niet op. We blijven voornamelijk in de grotwoning van de heks. Er gebeurt niet veel meer dan Loki die af en toe eens een kijkje neemt bij zijn tweede vrouw. En vervolgens drie kinderen wel heel bijzondere kinderen verwerkt. Angrboda wil natuurlijk niet de tweede keuze zijn. Jageres en vriendin Skadi ziet het voor haar ogen gebeuren en vindt er iets van. Het enige wat me door dit stuk heeft gebracht zijn de moderne en grappige dialogen.

Daarnaast vond ik het lastig dat er geen hoofdstukindeling was. Het voelde alsof het boek eindeloos doorkabbelde. Booklist heeft het op de achterkant over een prachtige feministische hervertelling. Dat gevoel krijg ik niet met een man (ook al is het een God) die af en toe eens bij je langs komt om een kind te verwekken en daarna teruggaat naar zijn andere vrouw.

Gelukkig komt er met het tweede deel van Het hart van de heks meer vaart in het verhaal. En dat is het moment dat de appendix met achtergrond over de Noorse mythen van pas komt. Er worden nieuwe personages, geslachten en plaatsen geïntroduceerd. Yggdrasil, Jörmungandr zijn geen Ikea-kasten, maar een wereldboom en een slangzoon van Angrboda en Loki bijvoorbeeld. Het werd voor mij ook duidelijk waar Tolkien met zijn Noorse achtergrond de mosterd heeft gehaald!

Het hart van de heks

Hart gestolen?

Tja, heeft Het hart van de heks mijn hart gestolen? Ik moet eerlijk zijn; afgezien van de grappige dialogen en goed researchwerk van Gornichec was het verhaal voor mij te langdradig. Ik vind het een dappere poging om dit als debuut te schrijven. Ga er maar eens aan staan om als je eerste boek een hervertelling van de Noorse Edda te schrijven. Wat dat betreft dus echt respect!

Ben je liefhebber van moderne hervertellingen van Madeline Miller dan zou het toch jouw ding kunnen zijn. Of als liefhebber van het zwaardere werk van Tolkien zoals de Silmarillion.

Muziek in Het hart van de heks

Deze keer een muziektip van mijn man en Scandinavië fan in hart in nieren!

https://open.spotify.com/track/493p02EmIa0C93GchYyF6x?si=249efde5eef74c1b

Specificaties Het hart van de heks

Auteur: Genieve Gornichec | vertaling: Dennis Keesmaat | uitgeverij: Orlando | 319 pagina’s | 9789083171470 | meer informatie vind je bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

hoofd Het hart van de heks
footer 5
Emy
Delen is enorm lief

Ik ben Emy, een bookstagrammer (@eemleestenschrijft) en vinylverzamelaar uit Nijmegen. Met veel plezier blog ik voor StoerLeesvoer. Er zijn plannen voor het schrijven van een boek… een spannend verhaal met een magisch randje. Ik spot graag minibiebs en de mooiste tweedehands boekenpareltjes waar dan ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.