Fragments of Horror, een Junji Ito horror manga verzameling

Kortgeleden maakte ik kennis met de manga horrorverhalenbundel Frankenstein van de Japanse grootmeester Junji Ito. Niet veel later was mijn collectie uitgebreid van 1 boek, naar 3 boeken. Junji Ito had me tijdens onze kennismaking zeer gecharmeerd met zijn horror in woord en beeld. Fragments of Horror is weer een verzameling van zijn horrorverhalen, uitgevoerd in zijn kenmerkende manga stijl. Dit keer geen klassieker verstript, wel een totale Ito wereld. En wow, wat heb ik weer genoten. De cover spreekt al boekdelen en is de perfecte uitnodiging voor wat je binnen te wachten staat.

cover kader Fragments of Horror junji itso horror manga

Synopsis Fragments of Horror

Fragments of Horror is een verzameling horrorverhalen van Japanse manga grootmeester Junji Ito. Van een oud houten huis wat zich afzet tegen zijn bewoners, tot een wel heel bijzonder “lijk” tijdens de les ontleden voor artsen in opleiding. Dood is niet dood en wat als je je hoofd loslaat en deze dan eraf valt… Hoe lang hou jij dit vol? Deze verhalen gaan van bizar, naar gruwelijk en van licht zwartgallig komisch naar erotisch. Elke keer krijgt een verhaal een andere lading mee van Ito maar dat de horror aanwezig is, dat is wel duidelijk in elk verhaal.

Al sinds 1987 is Junji Ito actief als kunstenaar in woord en beeld. Een tijd lang heeft hij overigens geen horror meer gemaakt. Dit na het overlijden van twee dierbaren kort na elkaar. Fragments of Horror is zijn eerste horrorwerk weer na 8 jaar geen eigen horror manga meer maken, wel illustreerde hij andere verhalen. Hij geeft aan er even in te moeten komen weer. Ik denk dat dit boek een prachtige collectie aan diversiteit en rijkheid wat het horrorgenre ruim is bevat. Gelukkig heeft hij weer de stap terug gezet in dit genre want zijn verhalen zijn wat mij betreft een heerlijke toevoeging aan dit genre. Het zijn verhalen die bij mij blijven hangen en waarschijnlijk zo nu en dan in de nacht tot bloei zullen komen.

Diverse horror

Fragments of Horror bevat verschillende manga verhalen in horror. De kleurrijke kaft is een toffe toevoeging op de kenmerkende zwart-wit tekenstijl van Junji Ito. Dit wordt ook wel chiaroscuro genoemd. Zijn tekenstijl is vrij duidelijk en toegankelijk. Het is niet heel naar en vervreemdend. Dat in tegenstelling tot zijn verhalen. Die zijn ronduit bizar, naar en vervreemdend. Zijn horror is soms klein en vindbaar in het alledaagse. Soms is zijn horror kosmisch groot a la Lovecraft en Barker. En soms is het opeens onverwacht ‘komisch absurd’. Dit laatste is niet per se mijn favoriete stijl nog van hem. Wel vind ik het een toffe toevoeging

Clair-obscur / Italiaans: chiaroscuro: een techniek uit de schilderkunst, film en fotografie waarbij de licht-donkercontrasten sterker worden uitgebeeld dan ze in werkelijkheid vaak zijn. Er wordt weinig gebruikgemaakt van de zogenaamde middentonen.

In Fragments of Horror zitten 9 diverse verhalen. Tomio – Red Turtleneck is wel mijn favoriet denk ik. Dit karakter prijkt ook op de cover in overeenstemming met het kunstwerk De Schreeuw van Munch. Een geniale samenkomst van beeld en verhaal, in cover en verwijzing. Ik kan me zo voorstellen dat dit het verhaal achter het schilderij zou kunnen zijn. Ik kijk in ieder geval vanaf nu heel anders naar dit kunstwerk. En naar lange haren

Milde erotiek

Horror gaat vaak hand in hand met erotiek. Zo ook Fragments of Horror. Je ziet soms wat naakt en soms zitten er seksuele elementen in de verhalen in woord en beeld. Maar toch vind ik het nog steeds vrij schappelijk. Ook qua taal is de grofheid niet hard. Dit boek krijgt dan ook de leeftijdsindicatie van oudere jongeren, ofwel young adult. Ik denk dat als je van horror houdt en tegen wat bloot kan van borsten, dan is dit boek prima.

Het begin van de wereld van Junji Ito

Voor mij is dit tweede boek de bevestiging van het begin van mijn Junji Ito collectie. Wat heb ik genoten van Fragments of Horror. Misschien nog wel meer dan van Frankenstein. De cover is prachtig ontworpen en omdat het een Japans boek is, lees je van achter naar voor. Van rechts naar links. Deze ervaring zit er inmiddels helemaal in bij mij, en ik geniet van deze manier van lezen. In het begin kan het wennen zijn, maar het is onderdeel van de ervaring wat mij betreft. Ik ben ook blij dat ze dit niet aanpassen in de Engelse vertaling.

Fragments of Horror is er wel alleen in het Engels vertaald. Voor alsnog heb ik nergens Nederlandse vertalingen gezien. Doordat het een manga is, dus in woord en beeld gebracht, vind ik het goed te volgen. Soms staan er wat vreemdere vertalingskeuzes in, maar dat komt ook deels doordat Japans lastig te vertalen is. Een woord daar heeft vaak meerdere betekenissen. Toch stoort het mij nergens. Het leest als een graphic novel waarbij woord en beeld elkaar versterken en aanvullen.

De volgende in stapel van deze auteur is een eigen langer verhaal waarmee hij groot is geworden. Uzumaki is next! Dit gaat over een dorpje wat in de ban is van mysterieuze spiralen…

Recensies op StoerLeesVoer

Enkele andere boeken Junji Ito

boeken junji ito

Specificaties Fragments of Horror

Auteur en illustraties: Junji Ito | Uitgever: VIZ media | Oktober 2015 | 224 pagina’s | In het Engels | 9781421580791 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.