De erfenis van Solomon Farthing; een ontroerende pageturner

Er zit zoveel moois in De erfenis van Solomon Farthing dat het lastig is om te starten met deze recensie! Want waar begin ik? Het is wat mij betreft een roman, pageturner en oorlogsverhaal ineen. Een patchwork-vertelling eigenlijk met een aantal verhaallijnen en verschillende periodes in de twintigste eeuw. Petje af voor auteur Mary Paulson-Ellis. Zou ze net zoals een van de soldaten ook een roze klosje geluksgaren hebben gehad?

hoofd De erfenis van Solomon Farthing

Waar gaat De erfenis van Solomon Farthing over?

Een oud-militair sterft helemaal alleen in Edinburgh. Hij had voor zover bekend geen familie meer en hij liet geen testament achter. Wel wordt er een lommerdbriefje gevonden tussen zijn bezittingen met vijftigduizend pond in zijn begrafenispak. Erfenisjager Solomon Farthing wordt getipt over deze onverwachte schat. Echter om aanspraak te kunnen maken op een deel van de geldvondst moet hij op zoek gaan naar een levend familielid. Tijdens zijn onderzoek ontdekt Solomon een mysterie dat teruggaat naar 1918, naar een groep ingelegerde soldaten. Een paar weken voor de wapenstilstand. En wat heeft dit met zijn eigen verleden te maken?

Patchwork oorlogsroman

In zijn zoektocht komt Solomon Farthing, op de hielen gezeten door concullega erfjagers en schuldeisers, uit bij zijn grootvader Godfrey Farthing. Hij was een legerkapitein in de eerste wereldoorlog. We volgen Godfrey en zijn groep in de laatste dagen voor de wapenstilstand ergens op het platteland in een verlaten boerderij in België, maar ook daarna. Angst, onzekerheid en verveling speelt de mannen parten in die laatste dagen. En wat doen je in dat geval? Je vergokt nog je laatste klosje geluksgaren. In het boek zie welke gevolgen deze gokpartij en de laatste dagen hebben gehad op de mannen en uiteindelijk Solomon zelf.

Het is een hele zit om De erfenis van Solomon Farthing uit te lezen. Bijna 500 pagina’s schoon aan de haak! Toch laat Mary Paulson-Ellis de verhaallijnen naadloos in elkaar overlopen door het gebruik van de stambomen en jaartallen die steeds een tipje van de sluier oplichten. En je dus nieuwsgierig maken. Het mooie is dat je telkens denkt dat je het plot hebt geraden, maar dat het toch anders zit. Eigenlijk kom je daar pas echt aan het einde van het boek achter.

Beschrijvend

De schrijfstijl van Mary Paulson-Ellis in De erfenis van Solomon Farthing is beschrijvend. Daar moet je dus van houden. Ik denk dat het boek met gemak 50 pagina’s korter had kunnen zijn om hetzelfde verhaal te vertellen. Persoonlijk denk ik dat ze op een goede manier veel kennis over de eerste wereldoorlog en het leven in de UK in de eerste helft van de twintigste eeuw heeft verwerkt.

Als je niet van een te voor de hand liggend plot houdt, hier-en-daar Engelse humor, vleugje ontroering en een gedegen oorlogsroman. Dan is De erfenis van Solomon Farthing jouw boek! Wat mij betreft zeker lezen.

Ook geïnteresseerd in boeken over de Tweede Wereldoorlog? Dan is het lezen van Het Schuilhuis van Rachel van Charante een tip! De review van Chantal lees je hier.

stamboom De erfenis van Solomon Farthing

Muziek in De erfenis van Solomon Farthing

Alles draait om de gebeurtenissen bij de boerderij waar Kapitein Godfrey Farthing en zijn groep waren gelegerd. Daarom een playlist met muziek uit die tijd. Het eerste nummer van de playlist It’s a long way to tipperary wordt in het boek De erfenis van Solomon Farthing ook gezongen!

Specificaties De erfenis van Solomon Farthing

Auteur: Mary Paulson-Ellis | Uitgever: The House of Books | Vertaling: Erica Feberwee | November 2021 | 9789044363715 | 496 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Emy
Delen is enorm lief

Ik ben Emy, een bookstagrammer (@eemleestenschrijft) en vinylverzamelaar uit Nijmegen. Met veel plezier blog ik voor StoerLeesvoer. Er zijn plannen voor het schrijven van een boek… een spannend verhaal met een magisch randje. Ik spot graag minibiebs en de mooiste tweedehands boekenpareltjes waar dan ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.