De kunst van het oorlogvoeren: een Sun Tzu geïllustreerde editie

De kunst van het oorlogvoeren is voor mij een boek wat ik totaal buiten mijn comfortzone gelezen heb. Het is van oorsprong een heel oud boek, over oorlogvoeren, in China: niet iets wat ik snel zou opzoeken. Maar het is ook een bijzonder boek, met een grote geschiedenis. De Chinese leger generaal Sun Tzu schreef het boek, in de 5e eeuw voor Christus. Het is het oudst bekende boek over oorlog voeren en hoewel het dus erg oud is, is toch nog steeds actueel. Dat maakt mij dus nieuwsgierig.

de kunst van het oorlogvoeren

Inleiding in De kunst van het oorlogvoeren

De schrijver van deze herziene versie van De kunst van het oorlogvoeren is S.B. Griffith. Hij schreef in 1960 zijn scriptie over Sun Tzu’s boek, en maakte daar later dit boek van. In de inleiding maakt hij een reconstructie van het bestaan van Sun Tzu en het oorspronkelijk boek. Het is al jaren onderzocht, soms bekritiseerd en geprobeerd te reconstrueren hoe het boek precies tot stand is gekomen, en in welke situatie China toen was. Dat is op zich interessant om te lezen, maar ik merk dat het mij ook wel moeite kost om het voor me te zien of echt te doorgronden. Ik weet weinig van die periode (en ook van oorlogvoeren natuurlijk), en daarmee is het lastig om goed te begrijpen.

Sun Tzu aan het woord

Vanaf het hoofdstuk Biografie Sun Tzu wordt het boek ‘De kunst van het oorlogvoeren’ makkelijker te lezen, meer verhalend en met prachtige illustraties. In een soort quotes worden de hoofdstukken opgebouwd, die bijvoorbeeld gaan over de aanvalsstrategie, energie, manoeuvre en het terrein. Allemaal toegespitst op oorlogsvoering. Als ik op Wikipedia het boek op zoek, staat daar een opmerking bij dat het boek ook nu van toepassing is qua defensie, maar ook dat andere beroepsgroepen er inspiratie uit kunnen halen. Hoe actueel of toepasbaar het is voor het leger nu, dat kan ik niet beoordelen. Maar ik kan me inderdaad wel voorstellen dat de lessen die Sun Tzu noemt in ‘De kunst van het oorlogvoeren’ breder interessant zijn.

de kunst van het oorlogvoeren

Interessante lessen van Sun Tzu

In ‘De kunst van het oorlogvoeren’ staan verschillende uitspraken of lessen die mij wel aan het denken zetten. En waarvan het interessant is om ze eens naast een werksituatie te leggen. Hierbij een paar voorbeelden uit het boek:

 • De vijand onderwerpen zonder gevecht is het toppunt van vaardigheid.
 • Ken de vijand en ken uzelf, dan zult u in geen honderd gevechten gevaar lopen.
 • Zij die vaardig zijn in oorlogvoering kunnen zichzelf onoverwinnelijk maken, maar de vijand niet dwingen tot kwetsbaarheid. Wat betekent: wat aan mij is, kan ik doen: wat aan de vijand is, blijft onzeker.
 • Hij kiest zijn manschappen en zij benutten de situatie
 • Er zijn 5 gevaarlijke karaktertrekken voor een generaal. Als hij:
  – roekeloos is, kan hij gedood worden
  – laf is, kan hij gevangengenomen worden
  – opvliegend is, kan hij tot dwaasheden worden gedreven
  – zich snel in zijn eer voelt aangetast, kan hij belasterd worden
  – meedogend van aard is, kan hij getergd worden

  Als ik daar de ‘oorlogstaal’ uit weg denk, zie ik daar wel overeenkomsten in mijn eigen werk. Dan gaat het vooral om hoe gedraag je je zelf ten op zichte van collega’s of klanten (of concurrenten). Als ik als manager de juiste collega’s om mij heen verzamel, kunnen zij aan de slag ‘met het benutten van de situatie’. En ook in de karaktertrekken kun je wel paralellen trekken: wat kunnen de consequenties zijn van hoe je jouw werk doet, welke insteek je kiest. Zo kan ‘De kunst van het oorlogvoeren’ dus helpen in jouw eigen strategie bepalen.

Specificaties De kunst van het oorlogvoeren

Auteur: Samuel B. Griffith | Librero | februari 2010 | 9789089980021 | 272 pagina’s | meer informatie vind je bij je lokale boekhandel of hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

de kunst van het oorlogvoeren
Footer5
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.