Boem! De kleurenstrijd – een prentenboek over oorlog

Soms zijn prentenboeken niet alleen voor kinderen. En soms zijn ze juist helemaal niet geschikt voor té jonge kinderen. ‘Boem! De kleurenstrijd’ is een prentenboek dat geschikt is vanaf 7 jaar. Het thema oorlog staat centraal, en dat is helaas ook op dit moment weer een actueel thema in de wereld.

Boem de kleurenstrijd

Het ontstaan van een oorlog: boem! De kleurenstrijd

In twee naburige dorpjes wordt op dezelfde dag een baby geboren. De twee jongens hebben elk een eigen willetje en hoe ouder ze worden, hoe duidelijker dat wordt. Voor de ene gaat er niets boven groen, voor de andere hoort alleen rood aan de top. Uiteindelijk loopt hun ruzie helemaal uit de hand… Welke kleur blijft er dan nog over?

rood en groen

Een indringend boek

Jeetje, wat is dit een heftig prentenboek! Natuurlijk is het onderwerp oorlog heel heftig, maar dit boek kwam bij mij echt wel even binnen. Het boek bevat weinig tekst, maar juist door de eenvoud is het heel indringend. ‘Boem! De kleurenstrijd’ is een prentenboek over een actueel onderwerp. Op een toegankelijke manier wordt dit lastige onderwerp bespreekbaar gemaakt voor kinderen vanaf 7 jaar. Dit wordt op een scherpe manier gedaan, waarbij kinderen merken dat een heel klein meningsverschil kan uitgroeien tot iets zo groots en gruwelijks als een oorlog.

Prachtige grafische illustraties

Dit boek Boem de kleurenstrijd wordt echt gedragen door de fantastische en opvallende grafische tekeningen. Omdat de ene jongen helemaal weg is van de kleur rood, en de andere juist fan is van de kleur groen spelen deze twee kleuren natuurlijk een grote rol in het boek. Deze kleuren worden verder ondersteund door de kleuren geel en zwart. Als je goed naar de tekeningen kijkt, zie je daar ook allerlei actuele thema’s in terug komen. Denk bijvoorbeeld aan beïnvloeding door de media, bootvluchtelingen en heftige wapens.

Hoewel dit boek Boem de kleurenstrijd dus niet een gezellig boek is om voor te lezen, is het wel een fijn boek om voor te lezen, als dit onderwerp ter sprake komt. Want het maakt het op een eenvoudige manier heel prettig om dit lastige onderwerp met kinderen te bespreken.

Boem de kleurenstrijd

Specificaties ‘Boem! De kleurenstrijd’

Auteur: Ximo Abadia | Vertaling: Tine Poesen | Uitgeverij: Pelckmans | 9789464019285 | september 2022 | 64 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel, of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.