Op huwelijkse voorwaarden, een moord en vier verdwijningen

Je staat er over het algemeen niet bij stil, zeker niet als je nog vol in je verliefdheid zit. Maar er is een wezenlijk verschil tussen trouwen op basis van ‘Huwelijks Voorwaarden’ of op basis van ‘In gemeenschap van goederen’. Op huwelijkse voorwaarden houdt in dat er afspraken gemaakt worden tussen de beide partners over de verdeling van bezittingen en inkomen. Ga je trouwen in gemeenschap van goederen dan houdt dat in dat alle bestaande en toekomstige bezittingen, maar ook de schulden, van beide partners gelijkwaardig zijn. Zo een 25 jaar geleden gaf ik mijn ja-woord in gemeenschap van goederen en daar ben ik tot op de dag van vandaag nog gelukkig mee. Iets anders is het voor de partner van Laetitea, het hoofdpersonages uit het boek ‘Op huwelijkse voorwaarden’.

Op huwelijkse voorwaarden

Hier gaat ‘Op huwelijkse voorwaarden’ over

Hans staat op het punt de vijfde echtgenoot te worden van de prachtige Laetitia Ganzevoort. Toch knaagt er iets. Haar vier eerdere echtgenoten zijn namelijk spoorloos verdwenen en er zijn geheimzinnige ‘op huwelijkse voorwaarden’.
De politie vermoedt dat de familie Ganzevoort iets te maken heeft met de mysterieuze verdwijningen, maar kan geen enkel bewijs vinden. Totdat een vrachtwagen vol dode mensen opduikt die terug te leiden is naar het familiebedrijf. Er is sprake van mensenhandel. Maar wat hebben de verdwijningen van de echtgenoten van Laetitia daarmee te maken?

Ten einde raad wordt de hulp ingeroepen van Koch, neuroloog en misdaadonderzoeker. Koch gaat orthodox aan het werk. Het web van intriges lijkt alleen maar groter te worden. Waarom ligt er zo een nadruk op die ‘op huwelijkse voorwaarden’? En dan wordt er nog een moord gepleegd. De zaak krijgt ineens een hele andere wending.

Op huwelijkse voorwaarden
Synopsis

Auteur J.L.M. Bernink

Peter J.M.L. Bernink werd in 1944 geboren in Enschede. Hij studeerde geneeskunde in Amsterdam en ging om te promoveren naar Groningen. Daar studeerde hij af als cardioloog. Hij heeft met veel succes gewerkt in het Martini Ziekenhuis in Groningen. In 2014 verscheen zijn debuut, de thriller Geen weg terug*. Inmiddels is zijn boek ‘ Op huwelijkse voorwaarden’ alweer zijn tiende boek.

Auteur Peter J.L.M. Bernink
Auteur Peter J.L.M. Bernink

Aangename kennismaking

Nog niet eerder las ik een boek van Peter Bernink. Ik kan meteen melden dat ik aangenaam verrast was door het boek ‘Op huwelijkse voorwaarden’ en dat ik dan ook zeker van plan ben, (als ik ooit zeeën van tijd over heb), meer van hem te gaan lezen.
Auteur Bernink heeft een prettige, wellicht zelfs wat simpele, schrijfstijl. Dit in combinatie met de korte hoofdstukken zorgt voor een vlotte leeservaring. Het verhaal heeft een goede spanningsopbouw en het onderzoek naar de gang van zaken verloopt logisch en geloofwaardig. Ook kent het verhaal diverse twists. Ik vind het altijd fijn als je als lezer uitgedaagd wordt om mee te blijven denken.

Op huwelijkse voorwaarden

Meerdere verhaallijnen komen tot een kloppend einde

De personages worden goed uitgeschreven en de onderzoeker Koch houdt het een beetje tussen onze Nederlandse Baantjer en de Duitse Derrek. Ondanks dat de boeken geen serie vormen wordt er wel gerefereerd naar vorige boeken. Zonder dat je daar overigens iets mee moet. Al maakt het wel nieuwsgierig. ‘Op huwelijkse voorwaarden’ kent meerdere verhaallijnen maar deze komen op het einde heel goed samen. Heel verrassend daarbij is het feit dat zaken, die in eerste instantie niets met elkaar van doen leken te hebben, wel degelijk verbonden zijn.

Op huwelijkse voorwaarden
Citaat van David Baldacci

Het boek verdiend een uitdagendere omslag

Al met al is ‘Op huwelijkse voorwaarden’ een hele onderhoudende en prima te lezen thriller/detective, die niet zo voorspellend is. Iets wat ik in eerste instantie aan de omslag niet gedacht zou hebben. Ik schreef als eens eerder over omslagen die doorslaggevend voor lezers kunnen zijn, om een boek op te pakken of juist niet. Persoonlijk vind ik dat dit boek wel een wat uitdagender en volwassener, misschien iets mannelijkere voorkant zou mogen hebben. Maar dat is dan ook de enige echte kritiek.

Op huwelijkse voorwaarden

Specificaties over het boek Op huwelijkse voorwaarden

Titel: Op huwelijkse voorwaarden | Auteur: Peter J.L.M. Bernink | Uitgeverij: Palmslag | Eerste uitgave: 2023 | Aantal bladzijden: 385 | ISBN 9789493343122 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.