Ziel zonder naam, een spannend debuut

Als er een review boek beschikbaar komt en de auteur woont in je eigen woonplaats zeg je natuurlijk ja. Dat is wat ik dacht toen deze thriller, Ziel zonder naam, van Robin Schalk uit Breda voorbij kwam. Tel daarbij de filmische schrijfstijl en liefde voor Amerikaanse films en boeken bij op. Ik ben overtuigd dat dit een boek is dat ik leuk vind om te lezen. Persoonlijk afgeleverd en compleet met bijpassende boekenlegger. Deze thriller zou weleens een goed debuut kunnen zijn.

Ziel zonder naam voorkant teddybeer heeft het boek vast met SLV kader

Ziel zonder naam

Een man zakt zwaargewond in een coma. Behalve een hoop bloed is hij ook zijn geheugen verloren. Wie is hij, wat is er gebeurd?

In een wereld tussen het leven en de dood moet hij zich door het herleven van zijn herinneringen een weg naar buiten zien te vechten. Vele vragen frustreren echter de zoektocht. Wie is de mysterieuze pratende teddybeer, die zijn eigen agenda lijkt te hebben? Waarom worden tijdens deze race tegen de klok liefelijke herinneringen aan zijn vrouw en ouders afgewisseld met gewelddadige beelden van gevechten, inbraak, een politie achtervolging en een gebouw dat in brand staat?

Is hij in gevaar of vormt hij een gevaar voor anderen?

Losse fragmenten

Ziel zonder naam begint meteen vol actie wanneer de ambulanceverpleegkundige de oproep binnen krijgt van een onbekend slachtoffer met meerdere ernstige verwondingen. Eenmaal in het ziekenhuis wordt de onbekende man direct naar de operatie kamer gereden. Hopelijk is hij nog te redden… Na deze proloog moest ik persoonlijk even wennen aan het verhaal. Het was mij niet meteen duidelijk vanuit wie of welk perspectief ik aan het lezen was. Maar na enkele pagina’s ontdekte ik hoe het in elkaar stak.

bladspiegel 2/3 hoofdstuk 1 de eerste gedachten van de zwaargewonde man in het ziekenhuis

De onbekende man wordt geopereerd. Door de narcose voelt zijn ziel ontkoppeld van zijn lichaam; een Ziel zonder naam. Het is hier, in wat hij ‘de Eeuwige Leegte’ noemt, waar deze onbekende man en tevens hoofdpersoon van alles herbeleefd. In het begin zijn dit losse fragmenten. Een teddybeer die tegen hem praat. Een wit romantisch huisje aan de kust. Onweersbuien. Rijdend in een auto met het gevoel achtervolgd te worden. De herinneringen en gedachten flitsen door elkaar. Ik had soms moeite met bij te houden wat ik nou gelezen had. Maar lees vooral door want hoe verder je in het verhaal komt hoe meer je te weten komt over deze onbekende man en zijn herinneringen.

Thriller met een magisch realistisch element

De onbekende man die in het ziekenhuis ligt blijkt in coma te liggen. Door het herbeleven van zijn herinneringen moet hij zich een weg naar buiten zien te vechten. Herinneringen aan vroeger worden afgewisseld met recentere herinneringen. Vanwege zijn verwondingen en heftige operatie is hij zijn geheugen namelijk kwijt. Door de herinneringen en ‘Eeuwige Leegte’ komen er steeds flarden van zijn geheugen terug. Stukje bij beetje gaat hij, en jij als lezer, begrijpen wat er gebeurd is. Zoals ik al schreef, hoe verder je in Ziel zonder naam komt hoe beter je gaat begrijpen wat er is voorgevallen. Vanaf het moment dat je dít doorhebt laat het boek je dan ook niet meer los.

bladspiegel 3/3 pagina 40 en 41 de eerste flitsen tussen verschillende herinneringen en de werkelijkheid

“Vanaf het moment dat je doorhebt hoe het verhaal in elkaar steekt laat het je niet meer los”

Opgegroeid in een liefdevol gezin met een zus en beide ouders heeft de onbekende man een fijne jeugd gehad. Zijn vader was houtbewerker. Hij maakte onder andere meubels en houten speelgoed. Maar ook een toffe boomhut in hun eigen achtertuin. Deze creatieve vader kon ook nog eens goed schilderen. Zijn moeder daarentegen zorgde voornamelijk voor beide kinderen. Ook bezaten zijn ouders een strandhuis en daar brachten zij hun vakanties door. In zijn recentere herinneringen staat dit huis echter in brand. Waarom? En waarom stond hij er van een afstand naar te kijken? Hoe komt het dat hij wordt achtervolgd? Heeft hij iets met de brand te maken? Naast een teddybeer die tegen hem praat in zijn comateuze toestan is er ook een klok die aftelt. Waarom telt die klok af? Heeft hij, deze Ziel zonder naam, nog wel genoeg tijd om uit zijn coma te ontwaken?

Robin Schalk

Robin Schalk is geboren in Breda en reist zowel op papier als in het dagelijks leven de wereld rond. Om te fotograferen, het avontuur aan te gaan en natuurlijk om te schrijven. Zijn filmische schrijfstijl is geboren uit liefde voor Amerikaanse films en boeken. Ik linkte dit meteen aan Robin Cook en Harlan Coben, schrijvers waar ik ook graag boeken van lees als ik geen jeugdboeken te recenseren heb. Het fotograferen, reizen en schrijven zie je ook terug in zijn debuut Ziel zonder naam. Ik vond het bijzonder dat Robin zelf zijn boek kwam langs brengen, altijd leuk om een schrijver in het echt te ontmoeten.

bladspiegel 1/3 proloog melding van zwaargewonde man komt binnen bij ambulancemedewerker

Ziel zonder naam begint met een proloog. Hierdoor ontstond bij mij even verwarring maar dit is juist het moment waarop de onbekende man binnenkomt in het ziekenhuis. Vanaf dan zijn de hoofdstukken niet te lang waardoor het boek fijn weg leest. Ik gaf al aan dat ik in het begin moest wennen aan het verspringen van de werkelijkheid naar de herinneringen die worden herbeleefd. Ook dit is eigenlijk best herkenbaar in het boek. En als je dit eenmaal door hebt wil je heel graag weten hoe het verhaal in elkaar steekt. Een aanrader met diverse plotwendingen. Als je aan het begin denkt het verhaal te snappen en door te hebben wat er gebeurd is, raad ik je vooral aan lekker door te lezen! Ik denk dat je het mis zult hebben 😉

Specificatie Ziel zonder naam

Auteur: Robin Schalk | Illustraties: MaryDes Designs | Uitgeverij: StoryLand | ISBN 9781913980511 | okt 2023 | 318 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik hieronder op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.