Hotel Habbekrats de mysterieuze spruitjesmoord, een griezellig boek

Ik ben gek op griezellige boeken. Enge dingen en humor kunnen een gouden combinatie zijn. De eerste boeken die ik las met deze combinatie waren voor mij de boeken van Paul van Loon en het Griezelgenootschap toentertijd. Tegenwoordig zijn er heel veel meer toffe boeken. Waaronder Hotel Habbekrats, de mysterieuze spruitjesmoord van Rik Peters en Federico van Lunter. De naam en illustraties lonken al een tijdje naar mij vanuit de boekenkast, met veel zin sla ik de eerste bladzijde open.

hotel habbekrats

Hotel Habbekrats

Welkom in hotel Habbekrats. Bovenaan de heuvel, met een mooi uitzicht staat dit bijzondere hotel. Hier hoef jij je geen moment te vervelen! Francis staat al klaar om je te ontvangen en om je koffers naar je kamer te dragen. Mevrouw de Gier kan je zien zitten bij de receptie, al zal ze druk bezig zijn met alles noteren. En met wat geluk heeft poetsman Bert je kamer al lekker “schoon” gemaakt.

Dit griezellige en vieze boek is niet voor zwijmelaars. Je moet wel tegen enge dingen en viezigheid kunnen. En grapjes hiervan waarderen. Wil je weten hoe de dood ruikt? Of hoe een geest aan de telefoon klinkt? En misschien ben je ook wel nieuwsgierig naar hoe ratten tanden schoon kunnen houden? Kom dan binnen in hotel Habbekrats. Piccolo Francis heeft trouwens net een lijk gevonden in kamer 237.. Laten we eens op onderzoek uitgaan!

hotel habbekrats

Treed binnen

Met veel enthousiasme en liefde treed ik hotel Habbekrats binnen. Eigenlijk was ik nog een beetje aan het twijfelen wat mijn volgende boek zou worden. Maar na de eerste pagina was ik al verkocht en klaar om in te checken. De humor en de gruwels spatten al van de eerste bladzijde. Het is speels zonder kinderachtig te zijn. En bovenal is het een uniek verhaal, dus ik weet op voorhand niet echt waar het mij naar toe gaat brengen. En dat vind ik heerlijk als veellezer en veelkijker van series en films.

Aan de hand van piccolo Francis stap je het verhaal in. Hij brengt je door hotel Habbekrats en langs de diverse kleurrijke personages. Tekst en illustraties wisselen elkaar af op een toffe manier, en vormen een kloppend samenspel. Het complimenteert elkaar echt perfect. Rik en Federico zijn een goede combinatie hierin. Dit motiveert kinderen echt tot lezen, want het is een feestje van begin tot het einde wat mij betreft.

Hellevorst

Op het schutblad zien we een erg gedetailleerde kaart van het stadje Hellevoort waar hotel Habbekrats staat. De gekozen namen laten me al flink lachen. Een tranendal, Beëlzebos (pas op voor de duvel), camping cruel en een museum Miserio zijn enkele namen. Alles heeft een griezellige naam, behalve de pizzeria. Dat is gewoon een pizzeria en ook dat is humor voor mij. Met een grote glimlach sla ik door en daar wordt mijn glimlach alleen maar groter. Want ik mag me een trotse eigenaar noemen van een persoonlijk gesigneerd exemplaar met toffe illustratie van dokter Leefwel.

Met zo’n begin, best wel hoge verwachtingen en echt zin in een griezellig boek was ik ergens bang dat het toch zou tegenvallen. Maar niks is minder waar. Zoals gezegd is er een perfect samenspel tussen tekst en illustraties. Het verhaal opent de deuren van Hotel Habbekrats waar je vervolgens graag in rond blijft dwalen. Dit soort boeken zorgen ervoor dat de jongere lezers graag een papieren exemplaar willen oppakken. De boventoon is wel humor maar er zitten zeker ook aangename gruwels in met een explosieve climax op het einde.

Hotel Habbekrats en de mysterieuze spruitjesmoord

Ik kan nog heel veel alinea’s vullen met dingen die ik leuk vind. Op pagina 23 de illustraties van Marc en Marcelina met matching outfits én matching beenhaar bijvoorbeeld. Of het lijkbleekmiddel op pagina 140. Ik hou er gewoon van, die griezellige humor. Wel voelt dit boek hotel Habbekrats en de mysterieuze spruitjesmoord aan, als het puntje van een ijsberg. Ik wil eigenlijk meer weten. Meer beleven en ik ben nog niet klaar om uit te checken. Helaas moet ik wel voor nu maar het smaakt zeker naar meer van deze toffe wereld van Rik en Federico. Er is nog een kaart vol met plekken waar ik graag meer over zou lezen.

Specificaties Hotel Habbekrats

Auteur: Rik Peters | Illustraties: Federico van Lunter | Uitgever: Clavis | November 2020 | 9789044840445 | 180 pagina’s | Vanaf 10 jaar | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.