Paniek; thriller, een geheim spel met een hoge prijs

Een geheim spel in een klein dorpje waarmee je een hoge prijs kan winnen. Mits je niet in paniek raakt.. Met dat gegeven voor dit verhaal ben ik al een tijdje in de ban van dit boek. Ik was begonnen op Netflix, het is ook een tv-serie inmiddels, maar toch wilde ik eerst het echte verhaal induiken. Onze hoofdpersonage Heather is klaar voor de eerste sprong van een hoge rots. En ik ben ook klaar om in dit verhaal te duiken.

Paniek

Paniek

De inzet is hoog, maar de prijs die ze moeten betalen is vele malen hoger…
Paniek begint zoals zoveel dingen beginnen in het suffe en slaperige stadje Carp: het was zomer en er was toch verder niets te doen. Heather had nooit gedacht dat ze mee zou doen aan Paniek, het legendarische spel onder
eindexamenkandidaten. Laat staan dat ze er compleet voor zou gaan. Dodge daarentegen twijfelt er geen seconde aan dat hij dit jaar Paniek gaat winnen. Hij wordt gedreven door een geheim. Maar er zijn meer kandidaten met een geheim, die er alles voor overhebben om te winnen…

“Nieman weet wie Paniek heeft bedacht, of wanneer het voor het eerst is gespeeld.”

Blz 10 Paniek

Let the games begin

Op Netflix ben ik in dit verhaal gerold. De synopsis is al geweldig natuurlijk. De voorstukjes zagen er ook aanlokkelijk uit en mijn aandacht was er. De tv-serie begon alleen wat stroef voor mij maar toch proefde ik het goede verhaal. Ik heb dan ook de eerste aflevering afgekeken en daarna het boek besteld. Dit verhaal wil ik als originele vertelling lezen! Toch heeft het boek een tijdje op me liggen wachten maar nu was het zo ver.

Vanaf de eerste bladzijde zit ik er vrij snel in. Het begint spannend, bij het begin van een nieuwe ronde Paniek. We maken kennis met de kandidaten en de inwoners van het dorpje Carp. Paniek is in mysteriën gehuld en de prijzenpot is dit jaar is over de 60.000 euro! Stoppen kan ten alle tijden en alleen de winnaar wint het geld. Er is een host en een tweekoppige jury die geheim is. Het spel is ook geheim en de belangrijkste regel is nooit erover spreken.

Karakters

Je leest in Paniek vanuit Heather en vanuit Dodge. Heather is een meid van 18 die samen met haar jongere zusje van 12 en hun verslaafde moeder in een trailer woont. Ze is wat steviger dan andere meiden en haar vriend heeft haar net gedumpt. Genoeg reden om impulsief mee te doen met het spel. Haar beste vriendin Nat doet ook mee. Die keuze was niet impulsief want met het geld wil ze vertrekken en acteerlessen volgen.

Dodge woont pas een paar jaar in Carp en zijn zus is zwaar verongelukt in een eerdere editie van Paniek. Ze zit tegenwoordig in een rolstoel en hij zint op wraak. Dan hebben we ook nog Bishop en dat is de beste vriend van Heather en Nat, maar hij speelt niet mee. Buiten dit clubje wat samenkomt tijdens de zomer waarin hun Paniek plaatsvindt zijn er nog wat andere karakters die zo nu en dan aan bod komen.

Schrijfkleur

Ik had een vermakelijke en spannende thriller verwacht met een tof verhaal. Maar helaas zakt het verhaal vrij snel in voor mij. Ik weet niet precies wat het is, maar ik snap soms de zinnen niet. Of het komt door de schrijfkleur van de auteur of het is net niet lekker vertaald misschien. Of het ligt aan mij, maar ik moet zinnen meermaals lezen en nog lees ik het vaak verkeerd.

Ook de beeldspraak is voor mij soms totaal misplaatst in Paniek. Zoals: “Dodge had haar altijd mooi gevonden: stoer en betrouwbaar, als iemand uit een deodorantreclame”. Uhm wat? Is dat misschien te Amerikaans? Ik heb ook in New York gewoond maar toch kan ik hier niet zoveel mee. En zo is er meer wat voor mij niet klopt. Naast de schrijfkleur, zin opbouw en beeldspraak, rommelt ook het verhaal voor mij.

Paniek

Spannende thriller

In het begin probeer ik nog mijn gevoel opzij te zetten want de basis is zo tof en ik heb zin een spannende thriller. Maar zoveel dingen zijn gewoon echt niet logisch. En ik lees veel boeken waarin te twisten valt over de logica, maar in Paniek kan ik geen begrip krijgen. Zo is inbraak en je leven op het spel zetten iets wat “normaal” is. Maar even aan je beste vriendin vragen waarom ze haar handen tot blaren en bloedens aan toe aan het wassen is niet?

Zo wordt de host keihard in elkaar geslagen Speelt Dodge op een gegeven moment eigen rechtertje en dat wordt allemaal gewoon gevonden? Of een verjaardagsfeest van Nat wat bij Bishop in zijn tuin gevierd wordt met veel drank en jongeren terwijl zijn vader gewoon in de tuin aan het bbqen is? En waarom vraagt Anne aan Heather om bij haar te komen werken? Het voelt allemaal gewoon niet logisch. Het kan aan mij liggen hoor.

Paniek

Opbouw van Paniek

Waar ik in het begin in mysterie gehuld was over het spel, zo voorspelbaar was het boek vrij snel. Wat ik al aangaf, waarom zou een oude vrouw opeens aan een meid van 18 vragen om bij haar thuis te komen werken? Het is niet logisch, alleen omdat de hond haar aardig vindt? Ik verwacht dan ook dat daar dingen gaan gebeuren. En zo is het met meer, dingen worden onlogisch geïntroduceerd en ik weet meteen al welke rol dit later gaar krijgen. Zonder spoilers, maar kom op tijgers. Voorspelbaar.

Tegelijk is Paniek ook een coming of age verhaal van de karakters. Ze groeien op in de zomer. Maken dingen mee. Dodge zijn wraak begon logisch maar ook hierin is hij me snel kwijt. En wederom heeft dit alles te maken met een diepere boodschap, een moraal. De echte paniek zit in mensen die je eigenlijk niet kent, en wat dan? En als je dit aankan dan kan je alles aan. Sja…

Niemand lijkt onderling ook echt te communiceren met elkaar. Voor mij voelt het niet als een vriendschap. Misschien ook de bedoeling deels met het moraal in lijn. Iedereen twijfelt als je meespeelt aan Paniek, dat is wat het spel doet. Maar echt lekker naar voor komt dat niet voor mij.

Mijn smaak

Wel roept het leuke vragen op, hoever zou jij gaan voor zoveel geld? Oh, dat is eigenlijk de enige vraag die ik mezelf stelde tijdens het lezen van Paniek. Ik weet vooral hoe ik niet wil dat een vriendschap eruit ziet. De band tussen Heather en haar zusje is voor mij wel echt heel sterk en puur en het mooiste uit het boek. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik wel heb volgehouden en het verhaal wilde uitlezen.

Ik lees veel en ben echt niet de moeilijkste lezer. Soms snap ik dat iets mijn verhaal niet is. Of dat het misschien de verkeerde tijd is om een bepaald boek te lezen. Of dat ik niet de doelgroep ben.. Maar met Paniek heb ik toch een hoge mate van teleurstelling. De basis is zo goed, het verhaal is zo sterk. Helaas mist de uitvoering heel veel voor mij. Tegelijk lees ik ook veel lovende reacties en er is een serie van gemaakt. Laat me vooral weten wat jij ervan vindt!

Misschien dat ik de tv-serie nog een kans geef, puur uit nieuwsgierigheid. Wie weet is dit een kwestie van de tv-serie is beter dan het boek…

Specificaties Paniek

Auteur: Lauren Oliver | Uitgever: Moon | Vertaald door Willeke Lempens | Oktober 2014 | 272 pagina’s | 9789044345841 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.