Ozewiezewoze ll, een liedjesboek voor volwassenen

In Ozewiezewoze ll vind je bekende kinderliedjes zoals ‘Zeg, ken jij de mosselman’ en ‘Olleke, Bolleke, Rebusolleke.’ Het is een vervolg op het eerste deel dat uit liedjes bestond die begonnen met de letters van de eerste helft van het alfabet. Het tweede deel gaat van K tot Z. De samensteller van de liedjes is Jan van Coillie

Prachtige tekeningen

De tekeningen zijn van Klaas Verplancke en die zijn ontzettend leuk. Alle kleuren van de regenboog zie je terug in Ozewiezewoze ll. De tekeningen zijn grappig en schattig en een lust voor het oog tijdens het zingen. Het boek is mooi vorm gegeven.

Ozewiezewoze ll geeft jeugdsentiment

Voor mij, 34 jaar, staan er veel bekende liedjes in, dus het is een boek vol jeugdsentiment. ‘Zagen zagen wiedewiedewagen’ bijvoorbeeld. Maar niet alle liedjes ken ik of ik ken een andere variant. Sommige liedjes zijn in België blijkbaar toch net iets anders dan in Nederland. Zo ken ik ‘kabouter Spillebeen’ en lees ik hier ‘kabouter Pinnenmuts‘.

Wel fijn dat er tegenwoordig veel kinderliedjes op Youtube staan, zodat ik mijn geheugen kan opfrissen voor liedjes die ik niet meer zo goed ken. Er is trouwens ook een website bij het boek Ozewiezewoze ll, dus zo ondersteunen papier en digitale media elkaar mooi.

Sommige liedjes kunnen echt niet meer

Toch vind ik het boek niet geschikt voor kinderen van nu, de Youtube-generatie. Er staan namelijk meerdere liedjes in die niet meer van deze tijd zijn en kwetsend zijn. Ik heb het boek aan meerdere mensen voorgelegd in mijn eigen netwerk en aan de andere bloggers van StoerLeesVoer en ze waren het met me eens.

Erg jammer dat de liedjes met onderstaande zinnen niet weggelaten zijn in Ozewiezewoze ll:

  • Mamaatje die zal kijven, papaatje die zal slaan, klein, klein kleutertje, laat al die bloempjes staan (zinloos geweld).
  • Moriaantje zo zwart als roet, ging eens wandelen zonder hoed (discriminatie).
  • En Zwarte Piet marcheert van voor, zog* zwarter dan een oude moor (discriminatie).
  • ’t Wiegje gaat van zwik-zwak voor die kleine dikzak (fatshaming).
  • Zwarte Piet, wiede wiede wiet (discriminatie).

*Er staat daadwerkelijk ‘zog’, maar dat moet uiteraard ‘nog’ zijn.

Wie raad ik dit boek aan?

Ozewiezewoze ll geef ik dus niet aan mijn kleine neefje, maar verberg ik in mijn eigen boekenkast. Dit boek bevat liedjes die vroeger konden, maar vandaag niet meer met de wijsheid van nu. Ik vind het een positieve ontwikkeling dat we meer oog hebben voor elkaar. Ongeacht welke huidskleur je hebt, welke geaardheid of welk gewicht, we hebben respect voor elkaar. Go diversity! De tijden veranderen en muziek verandert mee.

Specificaties Ozewiezewoze ll

Samenstelling: Jan van Coillie | illustraties: Klaas Verplancke | Uitgever: De Eenhoorn | 9789462915190 | september 2021 | 104 pagina’s | meer informatie vind je bij je lokale boekhandel of klik hier

Footer5
Mandy
Delen is enorm lief

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.