“Op een grote paddenstoel” het verhaal achter het bekende liedje.

Wie kent het liedje nou niet van “Op een grote paddenstoel”? Maar ken je het verhaal erachter? Ik, mijn kinderen en mijn groep 2 nu wel dankzij dit boek!

Paddenstoel hoofdfoto

Het bekende liedje van vroeger Op een grote paddenstoel

Wie heeft dit liedje nou niet gezongen op school? En nog steeds kan ik hem zo meezingen. Het liedje brengt mijn terug naar de basisschool waar je vaak dit liedje zong als kind. En vandaag de dag leren kinderen het bij de kinderopvang. Het liedje ” Op een grote paddenstoel” is nog steeds een beroemd. Wist je dat ze in België dit liedje ook zingen maar dan net even anders? Kijk maar naar het verschil

Op een grote paddenstoel, rood met witte stippen.
Zat kabouter Pinnemuts heen en weer te wippen.
Krak zei de paddenstoel, met een diepe zucht.
Allebei de beentjes, hopla in de lucht.

Op een grote pannenstoel benen

Pinnemuts in plaats van Spillenbeen op een grote paddenstoel?

Wij kennen het liedje met kabouter Spillebeen. Maar in België heet de kabouter die met zijn benen de lucht in gaat toch even iets anders. Kabouter Pinnemuts zit daar te wippen op een grote paddenstoel. De betekenis van Pinnemuts komt van het hoofddeksel dat in een punt eindigt. En zie daar de naam voor deze kabouter. In Nederland zingen we over Spillebeen (dunne beentjes) en in België over Pinnemuts. Het verhaal wordt er niet minder leuk door.

Waarom zat die kabouter te wippen?

Kabouter Pinnemuts, wie is dat nou eigenlijk? En waarom zat hij nou bovenop die paddenstoel? In dit boekje kom je het te weten. Zodra ik het boekje pak en vertel waar het over gaat, zitten mijn kleuters al met spanning te wachten. Natuurlijk werd er eerst het liedje gezongen voordat we gingen lezen. In het Nederlands, maar ook in het Vlaams! Tja, want in dit boekje heet hij toch echt Pinnemuts. Mijn kleuters moeten er erg om lachen en ook thuis vinden mijn kinderen het een grappige naam. Maar waarom zat hij nou te wippen? Mijn klas wil het dolgraag weten!

Maak kennis met Pinnemuts

Op de eerste paar bladzijdes maak je kennis met Pinnemuts. Eigenlijk is het een hele verlegen kabouter die alles heel spannend vindt. En doordat hij het zo spannend vindt, mist hij een heleboel leuke dingen. Zijn vriendjes maken lol terwijl hij aan de kant staat. Ik zie aan de gezichten van mijn groep dat dit heel herkenbaar is. En om de prenten die ik laat zien moeten ze heel erg hard lachen. Het is ontzettend herkenbaar en leuk getekend. Ik hoor een “ahhh ik wilde nog even langer kijken” wanneer ik het boek weer naar mij draai.

Hoe loop het af?

Het boek is grappig, maar bovenal herkenbaar voor kinderen. Iedereen vindt wel eens een keer iets spannend. De reden dat hij op de paddenstoel is geklommen zorgt ervoor dat mijn groep 2 gaat klappen. Zo leuk vinden ze het. Goed gekozen door de schrijfster Inge Bergh. Hoe het eindigt ga ik hier natuurlijk niet schrijven, maar dat dit een erg leuk boekje is verklap ik wel. Zeker een aanrader voor in je klas aan het begin van het jaar, tijdens thema herfst om te laten zien dat vrienden bereid zijn om je altijd te helpen. Kort gezegd, dit boekje kan altijd! Maar het is ook een heerlijk boek voor het slapengaan of om overdag lekker voor te lezen aan je kinderen!

extra activiteiten

Activiteiten voor thuis of in de klas

Het verhaal is niet het enige dat je kan vinden in dit boek. Na het verhaal heb je nog een heleboel activiteiten die je samen kan doen. Teken in de pot dingen waar je bang voor bent of teken waar je gelukkig van wordt. Of glij naar beneden net als de kabouters. Vooral de pot vind ik erg goed bedacht. Nu kan ik niet al mijn kleuters in mijn boek laten schrijven, maar ik heb zelf een pot getekend en die mochten ze vullen. Ontzettend leuk idee. Maar er staan nog veel meer leuke ideeën en opdrachten in het boek!

Specificaties Op een grote paddenstoel

Auteur: Inge Bergh | Illustraties: Kristina Ruell | Uitgever: Baeckens / TDM publishing│ 9789059247833│september 2020│48 pagina’s│meer informatie vind je bij je lokale boekhandel of klik hier

paddenstoel achterkant
Footer5
Joyce
Delen is enorm lief

HI, Ik ben Joyce en moeder van twee schatten van kinderen. Mijn zoon is geboren in 2014 en mijn dochter hebben we in 2017 mogen verwelkomen. Onze zoon is hoogsensitief en heeft extreme faalangst. Dankzij hem ben ik nu een expert op dat gebied. Als juf op de basisschool maak ik van alles mee. Kleuter tot groep 8, ik heb ze allemaal gehad. Ik vind het heerlijk om naar mijn werk te gaan en verveel mij geen dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.