John Lennon, een Little People Big Dreams prentenboek

“Wie kent John Lennon nou niet?”. Deze vraag stelde ik hardop aan het begin van mijn recensie. Vervolgens hoor ik mijn oudste (9 jaar) dochter reageren:”wie is John Lemon mama?”. Oei daar schiet ik toch even tekort in mijn opvoeding. Niet alleen draai ik graag zijn muziek, de naam van mijn dochter is ook afgeleid van één van de beste muziekalbums ter wereld. Gelukkig is daar een nieuw vertaald boek uit de populaire prentenboekserie Little People Big Dreams: John Lennon! Samen duiken we in het leven van deze bijzondere man. En ondertussen draai ik Abbey Road op mijn platenspeler.

John Lennon little people big dreams vegara bromell prentenboek voorkant cover kader

Synopsis Prentenboek John Lennon

Dit boek is onderdeel van de serie ‘Little People, BIG DREAMS’. Hiermee kunnen kinderen én volwassenen de levensverhalen ontdekken van belangrijke personen uit de wereld van muziek, wetenschap, sport, literatuur, kunst en filosofie. Bijzondere en inspirerende mensen zoals John Lennon, van wie we veel kunnen leren. Elk deel laat zien hoe hun leven begon met een grote droom en leidde tot een prominente plek in de wereldgeschiedenis.

Toen John Lennon (Liverpool, 9 oktober 1940 – New York City, 8 december 1980) met een paar jongens op school een bandje begon, had hij nooit kunnen voorzien dat de wereld van de muziek daarna nooit meer hetzelfde zou zijn. Met hun opwindende nieuwe geluid, rebelse houding en talent voor het schrijven van liedjes viel het publiek als een blok voor The Beatles. Vandaag de dag herinneren we ons hem niet alleen als muzikaal icoon, maar ook als een voorvechter van wereldvrede. Achter in dit boek bevindt zich een tijdlijn met biografie en foto’s over het inspirerende leven van deze musicus en dromer.

Van klein tot groots

Deze boekenserie werd eerst ook in de boekenserietitel vertaald en uitgebracht onder: ‘Van klein tot groots’. Waarom en wanneer dit is aangepast is me niet helemaal duidelijk. Ik zie het verschil door de boeken die ik heb. Daardoor is het me opgevallen. De Little People, Big Dreams boekenserie is trouwens gigantisch. Er blijven maar delen komen. Eerst alleen met vrouwen, toen kwam David Bowie als eerste man. En langzaam is het uitgegroeid tot een geweldige collectie van bijzondere mensen.

Er komen vele vertalingen nog aan en ik hoop ook echt dat de specials nog vertaald gaan worden.

Andere delen met recensie

Zonder recensie in het Nederlands verschenen

In het Engels

John Lennon the beatles little people big dreams

The Beatles

John Lennon staat voornamelijk om twee dingen bekend, zijn muziek en zijn actieve inzet voor vrede. Uiteraard was hij een belangrijk onderdeel van de legendarische popgroep The Beatles. Maar buiten die groep heeft hij ook nog veel iconische muziek uitgebracht. In dit vers vertaalde boek van de Little People Big Dreams boekenserie duiken we op kinderniveau in zijn leven. Aan de hand van kleurrijke prenten en korte teksten leren we deze bijzondere man kennen.

John Lennon groeit op bij zijn tante, de zus van zijn moeder. Zijn vader vertrok naar zee en zijn moeder… ja geen idee eigenlijk. Die informatie krijgen we niet uit dit boek. Mijn dochter blijft met een vraagteken zitten, want waarom kan zijn moeder niet voor hem zorgen? Lennon groeit verder prima op en zijn moeder komt wel regelmatig langs. Het stukje dat hij niet goed op school kon meekomen vindt mijn oudste dochter weer boeiend en dat trekt haar weer terug in het verhaal. Ze vindt zelf de verplichte onderdelen ook lastig op school en het liefste is ze de hele dag creatief bezig.

Maar wat haar aandacht echt trok uit het leven van John Lennon, is dat hij ging optreden met een wc-bril om zijn nek. Waarom doet hij dat? In dit prentenboek is er verder aandacht voor, uiteraard, The Beatles en alle Beatlemania. Lennon vond het lastig om met die bekendheid om te gaan. Tot hij de Japanse kunstenares Yoko Ono ontmoet en hij zijn eigen weg gaat en zich actief gaat inzetten voor de wereldvrede samen met haar.

John Lennon – Imagine

Beknopt en toegankelijk

John Lennon past weer perfect in de boekenserie. Het verhaal is beknopt en toegankelijk. Het geeft informatie in woord en beeld. Op de één of andere manier voelt dit deel wat beknopt voor mij, ik heb niet het idee dat ik Lennon beter heb leren kennen. Iets wat ik wel met de andere delen had. Tegelijkertijd ben ik niet de doelgroep en is mijn kennis misschien voldoende van de beste man. Mijn jongste dochter van 4 was niet direct echt heel erg geboeid. Voor haar zaten er geen aantrekkelijke elementen in. En ook mijn oudste dochter van 9 was niet heel erg geboeid.

Dit totdat ik de muziek ging draaien en ze de nummers herkenden. En het stukje van de wc-bril vonden ze ook wel erg boeiend. Goed dat dit er in zit, kinderen hebben iets geks vaak nodig. Verder is het verhaal vrij sober, en belicht het de grote lijnen. De extra informatie achterin vond ik dit keer ook minder verdiepend. Maar wederom, ik ben niet de doelgroep. Wel ben ik heel blij met deze boekenserie, want op een beknopte en toegankelijke manier leert de generatie van nu over belangrijke mensen! Dankzij dit boek raken we in gesprek over John Lennon en zo wordt dit kleurrijke karakter niet vergeten.

Daarnaast komt mooi naar voren wat bekendheid met mensen doet, hoe je soms jezelf anders voor moet doen en wat (wereld)vrede nou precies is. Mooie onderwerpen die dankzij dit boek besproken worden. Neem die vragen vooral ook mee als je zelf dit boek met kinderen gaat lezen!

john lennon beatles prentenboek little people big dreams

Specificaties John Lennon

Auteur: Octavia Bromell | Illustraties: Maria Isabel Sánchez Vegara | Uitgever: De Vier Windstreken | Little People Big dreams / Van kleins tot groots | 36 pagina’s | September 2023 | 9789051169805 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.