Het mysterie van Winterhuis hotel, een boek van Ben Guterson

Het mysterie van Winterhuis hotel is het laatste deel van de trilogie over Winterhuis hotel. Ik had nog nooit iets van deze serie gelezen, maar er wel al hele goede dingen over gehoord. Spanning, magie en het oplossen van raadsels: het recept voor een ultiem kinderboek!

Duistere magie in het mysterie van Winterhuis hotel

Je hoeft de andere delen van deze trilogie niet persé gelezen te hebben om aan dit boek te beginnen. Dat had ik ook niet, en het boek is prima op zichzelf te lezen. Sommige verhaallijnen waren in het begin wat lastiger te volgen, maar eenmaal wat verder in het boek, leest het verhaal als een trein.

Het verhaal gaat over Elizabeth, de jongste telg van de familie Falls. Haar opa Norbridge leidt hotel Winterhuis. Er gebeuren vreemde dingen in het hotel: het hotel trilt en beeft, een geheimzinnig boek verdwijnt uit een afgesloten kamer en Elizabeth en haar vriend Freddy vinden verborgen boodschappen in de schilderijen aan de muren. Het lijkt erop dat iemand probeert de kwaadaardige Gracella Winters, die ergens in de geheime gangen onder het hotel begraven ligt, weer tot leven te wekken. Elizabeth en Freddy moeten in ‘Het mysterie van Winterhuis hotel’ proberen de raadsels op te lossen om het hotel te redden van Gracella’s duistere magie, voordat het te laat is…..

Volop woordspelingen en woordraadsels

Het mysterie van Winterhuis hotel valt vooral op door het taalgebruik. In het begin was dit wel even wennen qua lezen. De zinnen zijn lang, sommige zinnen zijn wel 5 of 6 regels lang.
Het boek staat vol woordspelingen. Dit vind ik echt enorm knap gevonden, en vooral ook een prestatie van de vertaler van het boek. Elk hoofdstuk heeft een titel, maar in de titel zijn weer letters lichter gekleurd, waardoor er een geheim woord tevoorschijn komt, wat nog een aanwijzing geeft over het hoofdstuk. Bijvoorbeeld het hoofdstuk ‘Tegels vertellen de verhalen’, daar komt het woord ‘ellende’ uit.

Elizabeth en Freddy houden ook van taal, en zijn gek op anagrammen (nieuwe woorden die je kan vormen door de letters van een woord te husselen) en palindromen (omkeerwoorden). Ook oefenen ze in dit boek regelmatig met achteruit praten!
Het mysterie van Winterhuis hotel heeft een adviesleeftijd vanaf 10 jaar. Ik zou hier dan wel bij willen vermelden dat het voor de meer geoefende lezers vanaf deze leeftijd geschikt is, anders zou ik het boek pas op een wat latere leeftijd lezen. En ook voor volwassenen is het super, ik heb er echt van genoten!

Een verrassend boek over de strijd tussen goed en kwaad

Centraal in het boek staat de strijd tussen goed en kwaad. Elizabeth heeft krachten, net als de kwaadaardige Gracella Winters had. Maar waar gaat ze haar krachten voor in zetten?
Het is echt een boek dat anders is dan veel andere boeken. Het heeft een al wat meer volwassen schrijfstijl. Je ziet de laatste jaren natuurlijk veel graphic novels, met grote, opvallende lettertypes en veel plaatjes. Het mysterie van Winterhuis hotel moet het echt hebben van het prachtige verhaal. Je blijft geboeid tot de laatste bladzijde!  

het mysterie van winterhuis hotel

Specificaties Het mysterie van Winterhuis hotel

Auteur: Ben Guterson | Vertaling: Imme Dros │ Uitgever: Leopold│ 9789025880125 │ oktober 2020│ 352 pagina’s│meer informatie vind je hier

footer5
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.