Kluizenaar, een duistere psychologische thriller van Lauerhohn

Soms lonken de aantrekkelijke kanten van een kluizenaarsleven mij wel. Geen ongevraagde prikkels en schreeuwende stoorzenders als je hier geen zin hebt. Lekker alleen je eigen fijne omgeving die je creëert, jouw eigen bubbel met regels. Maar dat beeld en gevoel is natuurlijk altijd geromantiseerd en komt vanuit een soort noodkreet als het leven weer wat uitdagingen voor mijn voeten werpt. In Kluizenaar werd ik even meegenomen naar een unieke desolate locatie en waande ik mij even alleen. Met alle voor- en nadelen. Maar was ik wel alleen in Straatendamme? Want van wie is die voetstap bij mijn brievenbus…?

kader voorkant Kluizenaar, een duistere psychologische roman van Lauerhohn

Synopsis Kluizenaar

Hoe sterk is het geweten? Twee mensen in een verder verlaten dorp. Hij, de kluizenaar, verbergt een beest in hem en kiest voor eenzaamheid zodat hij zijn obscure liefhebberij ongestoord kan uitoefenen. Zij, de vrouw met geheugenverlies, hoort stemmen die haar bevelen en ophitsen. Allebei verafschuwen ze geweld. Allebei zijn ze echter bereid grenzen te overschrijden om zichzelf te kunnen zijn en te blijven. Hun paden kruisen elkaar op het tijdstip dat zijn eenzame bestaan wordt bedreigd. Een hevige, soms hallucinante jacht op elkaar is het gevolg.

Kluizenaar is een duistere psychologische thriller van Terrence Lauerhohn (1960). Hij zet de toon in zijn verhalen met een duistere pen. Een rauw randje of complete duistere onderdompeling is iets wat overeenkomstig is in zijn verhalen. Eerder schreef hij De negen cirkels*, Wegversperring*, Nirwana*, Zielenmenners*, Blauwe bonen en Kluwen. Behalve zijn boeken zijn sinds 2014 ook een aantal kortverhalen van hem in genremagazines en verhalenbundels gepubliceerd, waarvan verschillende zelfs in de USA. Lauerhohn is geboren in het Brabantse Den Bosch maar woont nu in Zeeland. Leuk weetje, hij is pas begonnen met schrijven op zijn 51ste.

Kluizenaar, een duistere psychologische roman van Lauerhohn

Duistere psychologische thriller

Kluizenaar is mijn kennismaking met Terrence Lauerhohn. De synopsis, cover en uitgever hebben ervoor gezorgd dat ik dit boek als recensie exemplaar heb aangevraagd. De uitgever hoor ik je denken? Hamley Books is de uitgever en de boeken die ik recent hiervan heb gelezen vallen mij op door de unieke factor van schurende en diversiteit in genres. Schuren niet dat het pijn doet. Maar juist dat er diverse laagjes van verschillende genres tegen elkaar aanliggen en een milde afdruk van een genre meegenomen wordt in een verhaal. Dit boek is een duistere psychologische thriller, al staat nergens de stempel duister erbij. De nadruk ligt op psychologisch. Ik benoem het wel, voor mij kwam dit namelijk als aangename verrassing. Maar het kan zijn dat de wat gevoelige lezers de donkere golf keihard in hun gezicht voelen kletsen. Dus bij deze een triggerwarning.

Op welk vlak een triggerwarning? In Kluizenaar neemt Lauerhohn ons mee in de belevingswereld van twee personen, een hij en zij. Hij is de oude kluizenaar Bertrand en zij is de vrouw met geheugenverlies. Beide zijn ze op de unieke desolate locatie van het uitgestorven dorpje Straatendamme. Hij heeft een duister geheim, een lugubere hobby. En zij vecht tegen haar geheugenverlies en innerlijke stemmen. Ik merk al schrijvende dat ik eigenlijk niet veel kan zeggen over de rauwe kanten zonder spoilers te geven dus ik ga het doen aan de hand van steekwoorden. Enkele thema’s en dus eventuele triggerwarnings zijn: familie, verlies, dood, geweld, bloed, mentale gezondheid, geheugenverlies, drugsgebruik, anders zijn en levendige hallucinaties. En een persoonlijke (hoe minimaal ook): aders en naalden brrr.

Kluizenaar, een duistere psychologische thriller van Lauerhohn proloog
Muziek uit het boek: She Loves You – The Beatles

Levendige locatie

Tijdens het lezen van Kluizenaar kwam ik in een zelfbenoemde leesvertraging. Door drukke dagen kwam ik elke avond maar toe aan enkele bladzijden lezen voordat ik moe in slaap viel. Deels vind ik dat soms frustrerend want ik hou van verslindmodus. Maar aan de andere kant zorgt dat ervoor dat een boek mij echt even in de ban houdt. Het sterkste punt van dit verhaal vind ik de desolate omgeving. Het fictieve dorp van Straatendamme is een locatie wat geheel leegstaat op de laatste inwoner na: Bertrand. De gemeente wil hem weg, maar hij weigert om diverse redenen. Je ervaart het dorp door zijn ogen als (laatste) bewoner maar ook als iemand die er opgegroeid is. Aan de andere kant aanschouw je deze desolate plek door de ogen van het zij karakter, die met geheugenverlies daar wakker wordt en dus nieuw is.

Door die twee verschillende perspectieven, en door de levendige schrijfwijze van Lauerhohn, waande ik mezelf ook in het dorp. Met de bladzijden dicht zag ik nog de ophaalbrug, verlaten huizen, Bertrand zijn moestuin en de kerkklok die twee keer per 24 uur op de juiste tijd staat. De antwoorden kruipen als schaduw elke keer weg in de eenzame hoeken, terwijl aan de andere kant de verhaallijnen zich langzaam blootgeven. Het kat-en-muisspel tussen de karakters, maar ook de innerlijke strijd die speelt, had wat mij betreft niet op een betere locatie kunnen plaatsvinden. Tot nu toe is dit de meest unieke locatie van het jaar in een thriller die ik heb gelezen.

Kluizenaar, een duistere psychologische thriller van Lauerhohn

Vormgeving Hamley Books

Eerder noemde ik al de uitgever Hamley Books. De boeken die ik recent heb gelezen van deze uitgeverij bevatten allemaal unieke en verrassende wendingen. En zo ook in Kluizenaar. Ik had de duistere smaak niet verwacht. Zo zijn er bijvoorbeeld levendige hallucinaties en is in het begin niet direct te plaatsen wat dit nou is? Gaan we de horrorkant op? Is er een kosmisch kwaad? Of is het menselijk en moet ik draaien aan mijn perspectief? Geen idee! Maar het maakt het verhaal wel boeiend. Op het titelblad is gekozen voor een ander soort lettertype, waarom is me niet helemaal duidelijk. Het is afwijkend, heel erg zelfs, maar niet storend. Verder is er qua opmaak ook gekozen voor wat ander soort keuzes.

Zo springen de hoofdstukken in Kluizenaar halverwege een bladzijde in. Tussen de woorden vallen mij soms extra spaties op. Mij is niet geheel duidelijk waarom hiervoor gekozen wordt. Soms ademen de stukken tekst zeer ruim in de spaties. En soms staan de woorden gewoon zoals hoort met een enkele spatie naast elkaar.

Kluizenaar is in numerieke hoofdstukken gedeeld en door middel van een sierlijk tekentje worden tussenhoofdstukken aangeduid. Op bladzijde 279 dansen deze sierlijke tussenhoofdstuktekens door de tekst heen. Ik denk dat dit een opmaak foutje is. Omdat een aantal thema’s mentale gezondheid, hallucinaties, geheugenverlies en dergelijke bevatten twijfelde ik of de opmaak hiermee te maken had. Soms gebeurd dat, maar ik denk dat in het geval van dit boek het losstaat.

Kluizenaar, een duistere psychologische thriller van Lauerhohn tags

Is Kluizenaar spannend?

Kluizenaar heeft me verrast. De locatie is geweldig en het rauwe randje vind ik zeer welkom. Lauerhohn weet goed een verhaal te brengen. Hij maakt me hongerig naar antwoorden, die soms op zich laten wachten. Dat zorgt enerzijds voor milde frustratie, anderzijds zorgt dat voor spanning. Soms voel ik meer connectie met het hij karakter en soms meer met de zij. Bij bepaalde passages voel ik wat weerstand en kan ik niet helemaal meekomen in hetgeen wat gebeurd. Het lijkt niet te kloppen. Door mijn leesvertraging had ik meer tijd om het verhaal bij het sluiten van de bladzijden door mijn hoofd te laten rollen. Totdat daar opeens een mogelijkheid oppopt in mijn hoofd. Iets wat mij alle antwoorden geeft… Het zou toch niet? (Ja toch wel! Dat veranderd de zaken:))

Het boek is zowel ouderwets als modern en actueel. De hij is een oudere man en een kluizenaar, dus vanuit zijn perspectief leef je mee. De locatie is zeer concreet en bepalend maar toch weet Lauerhohn ruimte te vinden om diverse onderwerpen aan te halen, hoe kort dan ook. Denk aan: corona, Dolle Mina’s, kerk, geloof, eerste maanlanding, de Beatles, hippies, Trump, Poetin, vluchtelingen zonder eigen land, Gollem, Frankenstein en euthanasie. Sommigen worden tersluiks genoemd, anderen krijgen meer ruimte.

Naast de leuke diverse onderwerpen en een spannend verhaal weet Lauerhohn ook soms humor nog toe te voegen in het verwoorden van hedendaagse zaken. Ik noem bijvoorbeeld plakkende oudere billen op een plastic stoel. Kluizenaar was een interessant boek wat ik met plezier heb gelezen. Ondanks het soms voor mij wat trage ritme is dit een verhaal wat mede dankzij de unieke locatie mij bij zal blijven.

Leestips passend bij de sfeer van dit boek

Muziek uit het boek: Simon & Garfunkel – Sound Of Silence (1965)

Specificaties Kluizenaar

Auteur: Terrence Lauerhohn | Uitgever Hamley Books | November 2022 | 363 bladzijdes | 9789464661132 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.