Pannenkoekentaart – Sven Nordqvist, een boek met Pettson en Findus

Dit is mijn tweede boek wat ik heb gelezen van Sven Nordqvist waarin Pettson en Findus hun belevenissen delen. Het eerste boek was een tof interactief boek waarin ze een auto gaan bouwen. In dit boek ‘Pannenkoekentaart’, wordt er iets anders gebouwd namelijk een erg lekkere taart. Althans dat is de bedoeling..

kaft boek

Pannenkoekentaart

Poes Findus is jarig en op die dag bakt opa Pettson altijd een lekkere pannenkoekentaart. Findus is drie keer per jaar jarig, gewoon omdat dat leuk is. Maar dit keer gaat het helemaal mis. De meel is op! Zo kan opa Pettson geen pannenkoekentaart bakken natuurlijk. Op de fiets wil hij naar de winkel om meel te kopen. Maar de band van de fiets is lek, de sleutel van het timmerhok is spoorloos en er staat een woeste stier in de weg. Dit grappige avontuur vol verrassingen laat je zeker lachen! Zal het allemaal lukken en wordt het nog een gezellig feestje met een Weense wals en taart?

Gezellige chaos

Wat ik zo leuk vind aan Pettson en Findus is de gezellige chaos en de onvoorspelbare avonturen. Het is echt hun werelden, en die van bedenker Sven Nordqvist. Er zit geen overheersend moraal in, geen noodzakelijke les, nee gewoon een heerlijke gezellige chaos en belevenis van de 2 vrienden. Het begint al met het feit dat poes Findus drie keer per jaar zijn verjaardag viert, gewoon omdat dat leuker is. Opa Pettson wordt vreemd gevonden door de dorpsbewoners, dit omdat mensen van roddelen houden. En soms niet verder kijken dan hun eigen neus lang is. Zo ook in dit boek ‘Pannenkoekentaart’.

Opa Pettson is inderdaad wat verstrooid en vergeetachtig, maar hij is zeker niet gek. Hij is gewoon zijn meel kwijt die hij nodig heeft voor de pannenkoekentaart die hij wilt bakken. Daarvoor moet hij op de fiets naar de winkel, maar zijn band is lek. Dan blijkt de sleutel van de schuur spoorloos waar zijn gereedschap ligt. De sleutel wordt gevonden op de bodem van een put, maar een hengel ligt weer op zolder waar een ladder voor nodig is waar toevallig een woeste stier op ligt te slapen… je hoort het al ze rollen van het een in het ander. Uiteindelijk zien de dorpsmensen alleen maar een kat met een gordijn aan zijn staart en een opa Pettson zonder broek die een emmer heeft met gebroken eieren en een broek daarin.

Authentiek

Het vorige boek wat ik las van Pettson en Findus was echt gericht op de jonge lezers. Ik kreeg al wel een goede blik in de authentieke wereld van die twee. De leefomgeving en de gezellige chaos is altijd gelijk zie ik nu. Pannenkoekentaart heeft veel meer tekst en is echt een verhaal. Mijn dochter kijkt haar ogen uit in de prenten, en het verhaal laat haar vaak lachen. Tegelijk ben ik als mama heel blij, mijn dochter is heel erg bezig met de “tijd”. Hoeveel nachtjes slapen tot, wanneer is het weekend, en waarom eerst plassen en dan handen wassen en dat onthouden. Dit boek laat op een leuke manier zien waarom dingen in een bepaalde volgorde moeten gebeuren, wil je verder komen.

Tegelijk is ‘Pannenkoekentaart’ echt een leuk, origineel verhaal en een fijne omgeving. De karakters zijn eigen en elke keer leren we ze weer beter kennen. Ik heb maar liefst de tiende druk van dit boek in handen, dat betekend dat er heel veel mensen gek zijn op Pettson en Findus! Er zijn nog vele andere boeken van dit gezellige chaotische duo, we kijken ernaar uit om ze nog beter te leren kennen!

Specificaties Pannenkoekentaart

Auteur en illustrator: Sven Nordqvist | Uitgever: Davidsfonds Infodok / Standaard uitgeverij | Vertaald door Griet van Raemdonck | Eerste druk januari 1996 / tiende druk 2021 | 9789065657329 | Vanaf 5 jaar | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Footer5

Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.