Girl in Pieces – een aangrijpend verhaal over trauma’s en zelfbeschadiging

We worden bij de ontvangst van dit boek door uitgever Blossom Books alvast gewaarschuwd in de vorm van een pakje zakdoekjes. Dit is een aangrijpend boek waar je het waarschijnlijk niet droog bij houdt. Girl in Pieces is het indrukwekkende debuut van de Amerikaanse auteur Kathleen Glasgow. Een boek dat hernieuwde aandacht krijgt dankzij populariteit op TikTok. Het verhaal gaat over een beschadigd meisje met een traumatisch verleden, dat probeert te overleven in een onveilige wereld. Daarin vormt zelfbeschadiging haar enige houvast en toevlucht.

girl in pieces

Girl in Pieces samenvatting

Een indrukwekkend boek is dit dus, over een heftig onderwerp. Veel jongeren laten op TikTok zien dat het boek ze enorm heeft aangegrepen. Girl in Pieces gaat over het 17-jarige meisje Charlie Davis. Zij is opgenomen in een psychiatrische instelling na een zelfmoordpoging. We beginnen het verhaal als ze in een meidengroep wordt geplaatst. Praten doet ze niet, ondanks aansporing van haar groepsgenoten en de vele therapieën die ze krijgt.

Ik weet dat ze me probeert op te vrolijken, probeert me aan het praten te krijgen. Ik kijk naar haar, en zodra onze ogen elkaar kruisen, voel ik de rottige tranen achter mijn ogen prikken en richt ik me snel weer op de stomme schildpad. Het voelt alsof ik tegelijkertijd wakker word en weer in mijn duisternis wegzak.

We lezen verder over haar strijd en krijgen beetje bij beetje meer informatie over haar traumatische verleden. Het verlies van haar vader, een niet beschikbare moeder en haar beste vriendin die voor altijd weg is. En dan zijn er mannen die juist van deze meisjes zoals Charlie misbruik maken, hen uitbuiten en een onveilige wereld creëren waarin verslaving in allerlei vormen op de loer ligt.

Binnen de groep met de vele andere beschadigde meiden ontstaat er toch een band. Een kwetsbare saamhorigheid. En dan is er die ene therapeut die met veel geduld het pantser van Charlie weet open te breken. Maar dan zijn er nieuwe teleurstellingen en is Charlie alsnog volledig op zichzelf aangewezen. Waar komt zij terecht en kan ze haar leven weer opbouwen, zonder terug te vallen op haar schadelijke gewoonten? Girl in Pieces is een meeslepend, schokkend, confronterend maar ook een enorm krachtig verhaal over overleven.

Auteur Kathleen Glasgow

De zakdoekjes zijn dus zeker niet voor niks. Wat aangrijpend en pijnlijk is dit verhaal over het meisje dat in stukjes gebroken is. Uit het voorwoord van Kathleen Glasgow blijkt dat het verhaal enigszins op haar eigen problemen gebaseerd is, waar zij op jonge leeftijd mee te maken had. Want zelfbeschadiging komt vaker voor dan we wellicht denken. Een soms diep verborgen en complex probleem. Het wordt uitgelegd als het bewust en onbewust toebrengen van letsel aan het eigen lichaam, zonder de intentie te hebben het leven te willen beëindigen.

Krachtig vertelt Kathleen Glasgow in haar voorwoord hoe belangrijk boeken kunnen zijn. Het kan bemoedigend zijn om een verhaal te lezen dat op het jouwe lijkt, zo geeft ze aan. Boeken kunnen troost, avontuur en verlichting bieden. Nu zes jaar na de eerste uitgave is het boek ook in het Nederlands uitgebracht. De krachtige Engelse titel Girl in Pieces is gelukkig behouden.

Mentale gezondheid en zelfbeschadiging

Het eenzame gevoel dat jongeren met psychiatrische problemen kunnen hebben, wordt zeer indringend in dit verhaal duidelijk gemaakt. Je niet geliefd voelen en daardoor soms op de verkeerde manier wel die aandacht zoeken die zo hard nodig is. Verdriet weg willen stoppen middels een verslaving. Er staan in het boek passages die met een mokerslag binnen komen.

Ik ben zo niet-heel. Ik weet niet waar alle stukjes van mij zijn, hoe ik ze bij elkaar moet leggen, hoe ik ervoor kan zorgen dat ze blijven liggen.

En hoewel het mooi is dat dit boek aandacht krijgt, want het is gewoonweg hartverscheurend, is het toch ook een knagend gevoel dat dit via TikTok gebeurt. Want herkenning kan helpend zijn, maar helaas is ook het trieste feit dat al kwetsbare meiden hierdoor getriggerd worden. Dus Girl in Pieces is geen leestip voor zomaar iedere Young Adult. Bij al aanwezige psychische moeilijkheden is het vooral raadzaam dat ouders, begeleiders of leraren alert zijn op wat jongeren online én offline meekrijgen. En dan proberen hier het gesprek over aan te gaan.

Hoop, veerkracht en vriendschap

Maar dit onderwerp verdient zeker aandacht, onder zowel jongeren als de maatschappij in het geheel. Het beschermen van kinderen tegen mishandeling en misbruik. Het leren uiten van emoties op een gezonde manier. Dat zijn belangrijke voorwaarden voor het voorkomen van ernstige psychische problemen.

Wat kun je meenemen uit dit boek Girl in Pieces als ouder, professional of jongvolwassene? Bijvoorbeeld hoe belangrijk die ene persoon is die doorvraagt, steunt en veiligheid biedt als dat nodig is. Maar ook wat muziek en kunst kunnen doen als troost. Het kan een redding zijn als er voor je gezorgd wordt op een rustige plek, zonder prikkels en afleiding. Waar je letterlijk weer even adem kunt halen.

Muziek uit het boek:

Meer achtergronden en tips bij Girl in Pieces

hulp
Hulpinstanties en websites

Bekijk ook de volgende boekreviews:

Specificaties Girl in Pieces

Auteur: Kathleen Glasgow | Vertaling: Karin Pijl | Uitgeverij: Blossom Books | 9789463494830 | oktober 2023 | 400 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je bij bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.