In het sprookjesbos activiteiten – een boek gericht op natuurbeleving

Vorig jaar heb ik in mijn kleuterklas gewerkt over het thema sprookjes. Elke week hebben we toen een sprookje centraal gezet, waar we allerlei activiteiten en opdrachten over deden. Deze hebben we toen zelf bedacht. Had ik toen het boek ‘In het sprookjesbos activiteiten maar gehad! Want dit boek is dus precies wat je als kleuterjuf dan nodig hebt. Een boek boordevol activiteiten over bekende en minder bekende sprookjes!

In het sprookjesbos

In het sprookjesbos activiteiten: een praktisch boek

Suzanne Wardenaar verzamelde bekende sprookjes zoals Assepoester, Drie kleine biggetjes, Duimelijntje, Holle bolle Gijs en bedacht er natuuractiviteiten bij voor kinderen van 4 tot 7 jaar. De activiteiten zijn gericht op zintuigelijke beleving, het stimuleren van sociale vaardigheden en het ontwikkelen van creativiteit. Natuurbeleving en milieubewustzijn vormen de groene draden in ‘In het sprookjesbos activiteiten’. Uit ieder sprookje is een natuurvoorwerp gekozen dat aanleiding geeft tot gesprekken. Bij Sneeuwwitje zijn dit bijvoorbeeld appels en bij Pinokkio is hout het natuurvoorwerp. De taalontwikkeling wordt niet alleen gestimuleerd door het voorlezen van de sprookjes maar ook door het aangaan van gesprekken met de kinderen. Om de gesprekken op gang te brengen zijn voorbeeldvragen opgenomen en achtergrond informatie over het betreffende natuurvoorwerp.

In het sprookjesbos

Veelzijdig en compleet

Het eerste wat mij opviel toen ik ‘In het sprookjesbos activiteiten’ in handen kreeg, was dat het echt enorm compleet is! Het begint met een stukje algemene inleiding en theorie, zodat je begrijpt waarom het boek op deze manier is opgebouwd. Maar daarna is het boek echt meteen heel praktisch. Eerst lees je het sprookje, daarna staan er heel veel opdrachten in die je zou kunnen doen. De natuurbeleving staat overal centraal, maar dit wordt op verschillende manieren gedaan. Denk dus bijvoorbeeld aan knutselen, dingen onderzoeken en ontdekken, koken en proeven, spelen, sociale activiteiten en zintuigelijke beleving, Zo heb je dus echt allerlei soorten activiteiten. Genoeg om een heel thema mee te vullen en heel inspirerend!

Meteen aan de slag in de klas

Wat het fijne is aan dit boek, is dat je er eigenlijk gewoon meteen mee aan de slag kunt. Het lijkt een hele dikke pil, maar leest heel gemakkelijk én is heel compleet. Je hoeft dus zelf niet het wiel uit te vinden als je met het thema sprookjes aan de slag gaat.

Wat ik wel wat jammer vond aan ‘In het sprookjesbos activiteiten’, is dat de sprookjes zelf qua niveau voor mijn gevoel niet helemaal goed aansluiten op de leeftijd waarvoor deze activiteiten zijn bedacht. Het zijn activiteiten voor kinderen van 4 tot 7 jaar, dus de kleuterleeftijd, en de woorden die gebruikt worden zijn wel net wat lastig. Een enkele keer een lastig woord is natuurlijk geen probleem, maar er staan er soms wel echt behoorlijk wat in een klein stukje.

Denk dan bijvoorbeeld aan woorden of uitspraken zoals ‘hooghartig en trots’, ‘die in alle opzichten op haar leken’, ‘ze liet haar ware aard zien’, ‘ze verdroeg alles met engelengeduld’. Ik zou als ik hiermee aan de slag zou gaan in de klas het verhaal dan toch net wat anders vertellen, of ervoor kiezen om het verhaal zelf uit een andere bundel voor te lezen. Maar de activiteiten en ideeën van In het sprookjesbos zijn echt geweldig! Leuk en afwisselend, en ook mooi dat ervoor is gekozen om het onderwerp natuurbeleving centraal te zetten. Zeker een onderwerp waar tegenwoordig lang niet alle kinderen zomaar mee in aanraking komen.

Specificaties ‘In het sprookjesbos activiteiten’

Auteur: Suzanne Wardenaar | Illustraties: Saskia Masselink | Uitgeverij: SWP/ Trude van Waarden | 9789088503474 | december 2013, 2e druk 2017 | 202 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel, of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.