Ridder Uil – omdat niet alleen grote mensen een held zijn

Ken je dat, dat je een boek hebt met van die mooie illustraties dat je hem niet weg wilt leggen? Dat je blijft kijken en steeds weer iets nieuws ontdekt? Dat is wat ik van Ridder Uil vind. De eerste pagina, met alleen de titel, is al super tof. Aan werkelijk alle details is gedacht. Het geeft me een nostalgisch gevoel, de donkere platen. Moeder met zoon die aan het spelen is. Een prentenboek die je in de kast wilt hebben! Maar naast de geweldige illustraties is het ook een verhaal dat ik met mijn kinderen wil delen. Een prentenboek over geloven in je dromen en zijn wie je bent.

Ridder Uil

Ridder Uil

Mama‘, riep onze dochter een tijdje terug, ‘Ik ben niet klein!’. Uit de grond van haar hart kwam het eruit. Ze is niet klein. Ach lieve meid dacht ik. ‘Nee meisje’, zei ik, ‘Je bent ook al heel groot, maar je bent wel pas 7. Dat is niet heel oud. Dat bedoel ik ermee.’ Nog jong en zo veel dat je mag ontdekken. Waarom we daar klein voor gebruiken kon ik haar niet duidelijk uitleggen. Een zin, zoals die van onze dochter, vind ik ook bij Ridder Uil passen. Uilen zijn over het algemeen niet groot. Maar Uil had maar één wens. Hij wilde heel erg graag ridder worden.

Ridder Uil illustratie

Als Uil zijnde lijkt dat vrij onmogelijk. Maar Uil werkte hard. Hij was een geweldige leerling. Ook had Uil een voordeel ten opzichte van de andere ridders. Want Ridder Uil is een nachtdier. Wakker blijven in de nacht vond hij dan ook niet erg. In zijn eentje op de kasteelmuur was hij een echte ridder. In de nacht verdwijnen ook de andere ridders. Toen beleefde Ridder Uil een bijzonder avontuur. Wist je dat je voor grote heldendaden helemaal niet zo groot hoeft te zijn?

Draak

Dromen zijn bedrog, of toch niet?

Kinderen hebben ook vaak wensen en dromen. Ze zien het al helemaal voor zich. Ze worden profvoetballer, piraat, koning of prinses. Het eerste wat we dan vaak zeggen is dat dat niet kan. Je wordt, over het algemeen, geboren als prinses en piraten bestaan helemaal niet. Profvoetballer, tja dat zou eventueel nog kunnen. Maar ook dat is zeer onzeker. We projecteren vaak onze ‘angsten’ op de kinderen. Wat als het niet lukt? ‘Kies nu maar gewoon iets dat je wel kan’. Maar dromen is juist goed. Hard werken voor je dromen ook. En misschien, komt jouw droom dan wel uit. Hoe gaaf is het als jij je droomleven kunt leiden?! Een mooi thema in Ridder Uil wat mij betreft!

kampvuur

Geloven in je dromen en zijn wie je bent

Ik zei het al, een prentenboek dat je in de kast wilt hebben. Want niet alle kinderen zijn groot, zeker niet als ze kind zijn. Toch kunnen zij ook grootse dingen doen. Denk dan niet ineens aan de wereldvrede stichten of klimaatrampen oplossen. Maar denk in de wereld van een kind. Ze kunnen een verschil maken. Ook kunnen ze hun dromen waar maken. En ze kunnen dapper zijn. Ridder Uil is ook dapper, ondanks dat hij klein is. Ik vind het heel belangrijk om dit mee te geven. In een prestatie maatschappij ligt de nadruk heel er op wat je al kunt. Maar Ridder Uil had een droom en werkte daar hard voor. Door hard te werken bereikte hij wat hij wilde bereiken. Een maatschappij die verhard, waarin jezelf zijn kan leiden tot agressie, is het des te belangrijker te laten zien dat het mooi is om jezelf te zijn.

Het is fantastisch om in je dromen te geloven, want ze kunnen zo maar uitkomen!

Specificaties Ridder Uil

Auteur: Christopher Denise | Uitgeverij: Lemniscaat | Vertaling: Johanna Rijnbergen | Uitgave: 25 april 2023 | Originele titel: Knight Owl | ISBN: 9789047714606 | 48 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Minke
Delen is enorm lief

Ik vind lezen erg leuk en vind het dan ook super tof dat ik voor StoerLeesVoer mag schrijven. Verder ben ik werkzaam als juridisch assistent bij Wageningen Universiteit sinds een aantal maanden. Mijn hobby's zijn creatief bezig zijn met de Bijbel, gebruik van essentiële oliën, lezen en uitstapjes maken met mijn gezin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.