Pixiboekjes, een serie kleine boekjes om te lezen

Pixiboekjes vroeger waren ze het helemaal. Zelf had ik er nog nooit van gehoord. Ik groeide op met Nijntje en Walt Disney boeken en de Sesamstraat serie. Ik mocht twee nieuwe series Pixiboekjes reviewen van Uitgeverij de Vier Windstreken en mag een serie van 8 boekjes over Lente & Pasen weggeven! 

Pixiboekjes

Omdat ik zelf niet deze Pixiboekjes kan herinneren van vroeger deed ik eerst even wat research naar deze schattige kleine voorleesboekjes.

Pixiboekjes zijn kleine dunne vierkante prentenboeken. Ze hebben een zachte omslag en zitten bij elkaar door middel van 2 nietjes. De boekjes zijn 10 x 10 cm hebben 24 pagina’s en zijn in kleur!

Het eerste Pixiboekje (A Pixi Book) verscheen in 1948 in de VS. 1953 kwamen ze uit in Denemarken en een jaar later in Duitsland. In de jaren vijftig verschenen de eerste zes series met in totaal 48 Pixiboekjes. Nieuwe series verschenen in de jaren zeventig.. In Nederland verschenen de boekjes bij uitgeverij Omnium B.V.. De Pixiboekjes werden tot 1996 uitgegeven.

Sinds september 2016 geeft kinderboekenuitgeverij De Vier Windstreken de Pixiboekjes uit. Daarbij werden de Pixi’s van vroeger niet vergeten.

Pixi-serie 01 Klassiek bestaat uit acht heerlijk nostalgische dierenverhalen. Herken je ze? Dat kan heel goed! De boekjes zijn namelijk in 1971 als een van de eerste Pixi’s in Nederland verschenen. Lekker ouderwets, maar nu dus in een ongekreukt jasje.

Op Wikipedia vind je een mooi overzicht van eerder uitgegeven Pixiboekjes. Op Pixiboeken.nl vind je een overzicht van alle Pixi’s.

Serie 04 Lente & Pasen

Hulp vppr de paashaas

In deze serie 8 boekjes in het thema Lente & Pasen.

Ik ontving voor de review 4 pixiboekjes waarvan ik er twee zal samenvatten.

Een fietstocht met mama

fietstocht met mama

Roos gaat met haar moeder alleen op vakantie. Ze gaan op de fiets naar de zee. Er moeten heel veel kampeerspullen mee op de fiets. Ze fietsen langs windmolens en mooie bloemenvelden. Onderweg stoppen ze voor een broodje en later voor een lekker ijsje. Mama maakt zich zorgen dat ze wat is vergeten. Ze fietsen weer door en Roos fietst lekker hard, maar waar is mama nu? Die staat stil ze heeft een lekke band. Ze moeten op zoek naar de plakspullen als ze de doos vinden zitten er alleen geen plakspullen in maar legostenen. Die wilde Roos graag meenemen op vakantie. Gelukkig stopt er een wielrenner die wel zijn plakspullen mee heeft en Roos mag hem helpen de band te plakken. In de avondzon eten ze hun spaghetti op voor de tent. Gelukkig is mama niet meer boos en morgen kopen ze gewoon nieuwe plakspullen.

Pixi helpt de paashaas

paashaas en pixi

Pixi heeft net de grote voorjaarsschoonmaak klaar als Berend de beer binnen stapt met zijn vuile poten. Buiten zit Haas Langbeen te trillen hij heeft hulp nodig. Pixi gaat er gelijk naar toe. De paashazenfamilie heeft kleintjes gehad en nu is hem gevraagd de paashaas te zijn dit jaar. Maar hij weet niet wat de paashaas moet doen eigenlijk. Zijn vriendjes gaan hem helpen en ze gaan naar de paashazen toe om te vragen wat er precies moet gebeuren. Het is er erg druk, maar de paashaas geeft gelukkig wel antwoord.

De eieren moeten gehaald worden, ze moeten worden geverfd en dan moeten ze worden verstopt en moet je ongezien verdwijnen. Met de hulp van Pixi, wasbeer en beer weten ze deze klusjes te klaren. De kippen stonden al te wachten met de eieren. Met behulp van gekleurde groenten in water kleuren ze de eieren en samen zoeken ze de beste plekjes om te verstoppen in de Pixieboekjes.

Leuke opdrachten op de Pixiboekjes

pixiboekjes
pixiboekjes
pixiboekjes

Achterop de pixiboekjes staan leuke raadsels en  DIY tips om te knutselen.

De boekjes hebben erg leuke tekeningen. Sommige boekjes hebben veel tekst, anderen zoals het verhaal van de regenworm, weinig tekst.

pixiboekjes

Het is denk ik maar goed dat ik de pixiboekjes vroeger niet kende, want ik denk dat ik ze ook allemaal gespaard zou hebben!

Kijk hier voor alle pixi boeken op bol

ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.