Rivieren een reis langs zeeën, meren en rivieren

Rivieren zijn door de tijd heen een bron geweest voor vele verhalen. Wereldwijd zijn er mythes en legendes geïnspireerd op rivieren. Blijkbaar heeft Peter Goes zich ook laten inspireren door rivieren en heeft zelfs dit boek Rivieren een reis langs zeeën, meren en rivieren, eraan gewijd. In deze tijd, waarin reizen geen optie is, bestaat er altijd nog de reis van je verbeelding.

Rivieren als bron van verhalen Een reis langs zeeën, meren en rivieren Peter Goes

Peter Goes

Peter Goes ken ik al van Tijdlijn. Dat gigantische boek waarin de tijd als een rivier door het boek heen meandert. Tijd is niet rechtlijnig, maar stuwt zich kronkelend en kolkend door de tijd heen, lijkt Goes hiermee te willen zeggen. Via platen die aandoen als infographics en kleine stukjes tekst krijgt je leergierige kind tussen de regels veel informatie over geschiedenis.

Rivieren Een reis langs zeeën, meren en rivieren

Rivieren als bron van handel, kunst, verhalen en natuur

Op eenzelfde  manier gaat Goes te werk in Rivieren een reis langs zeeën, meren en rivieren. Rivieren zijn immers een bron van verhalen. Op de intens groene kaft staat dat je kind ‘een reis langs zeeën, meren en rivieren’ kunt maken. Hij legt uit wat het belang is van rivieren voor het leven dieren, mensen en planten. De gigantische infografische platen zijn een bron van informatie. Schepen met handelswaar varen op de rivier. Het laat zien waar een rivier ontspringt en waar hij uitmondt. Alle continenten komen voorbij. Daarmee laat Goes zien dat rivieren overal een bron voor muziek, verhalen en kunst zijn.

Verschillen zijn ook zichtbaar, vooral in de tekeningen. Je kind kan opzoeken hoe beren in de rivier zalm vangen, hoe een stuwmeer werkt, hoe dat geweldige verhaal van Sinbad de Zeeman gaat en hoe ‘An die schönen blauen Donau’ klinkt. Zelf krijg je zin om ‘Moby Dick’ weer te lezen.

inhoud van Rivieren Een reis langs zeeën, meren en rivieren als bron van verhalen Peter Goes

Geschiedenis ook een bron van verhalen voor Rivieren

Rivieren een reis langs zeeën, meren en rivieren is een spin-off van Tijdlijn, zo lijkt het. Daarmee is Rivieren ook een bron van dit verhaal, of liever, deze verhalen. Want al schrijft Goes over handel, natuur en kunst, hij schrijft ook over geschiedenis. Hoe werden rivieren in de geschiedenis gebruikt als natuurlijke grens, als strategisch oorlogsmiddel, als bron van voedsel en natuurlijk als grote vijand. Watersnoodrampen komen voor in Rivieren. Net als de Eufraat en de Tigris, het Tweestromenland waar vele ouders zich vaag nog wel verhalen van kunnen herinneren van de middelbare school.

In het stukje over Nederland worden de technische aspecten van rivieren duidelijk. Nederlanders staan in het buitenland bekend als ‘Engineers’, zo leerde ik op vakantie in Wales, dus droogleggingen, dijken en deltawerken worden op de plaat op een duidelijke manier uitgelegd.

Leesbaarheid van Rivieren een reis langs zeeën, meren en rivieren

Rivieren Een reis langs zeeën, meren en rivieren, is bedoeld voor kinderen vanaf kinderen vanaf 10 jaar. Mijn Oudste van acht jaar kon nog wel wijs worden uit bepaalde woorden, maar voor haar was het toch een stapje te ver. Dat komt vooral ook doordat het boek ook rivieren in Zuid-Amerika en Azié behandeld. Alle lof daarvoor, maar het leesniveau klimt daardoor wel een paar treetjes. De tekst meandert met de rivieren mee en dat betekent dat je het boek soms moet draaien. Een andere optie is om het plat op de vloer neer te leggen en er dan omheen te zitten en je dan als het ware mee te laten voeren op de rivier. Rivieren is daarmee niet alleen een bron van inspiratie en verhalen, maar ook van broodnodig vermaak.

Laat je door de verhalen in Rivieren meevoeren naar andere oorden in een tijd waarin reizen niet zo voor de hand ligt.

Specificaties Rivieren een reis langs zeeën, meren en rivieren

Rivieren als bron van verhalen Een reis langs zeeën, meren en rivieren Peter Goes

Schrijver: Peter Goes | Illustrator: Peter Goes | Uitgever: Lannoo | juni 2018 | 75 Pagina’s | 9789401450157 | meer informatie vind je hier

Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.