Saar en Bram op zoek naar de Ster – een reis in de nacht

Eigenlijk iedereen kent het kerstverhaal van de ster van Bethlehem wel. Deze bijzondere ster inspireert 2 jonge schaapjes om hiernaar op zoek te gaan. Zou de Ster van Bethlehem echt bestaan? Saar en Bram gaan in ieder geval op zoek naar de Ster. Maar of ze deze zullen vinden?

Saar en Bram op zoek naar de ster

Een zoektocht: Saar en Bram op zoek naar de Ster

Elke avond luisteren de jonge schaapjes Saar en Bram naar de mooie verhalen van hun opa. Hun lievelingsverhaal gaat over de Ster van Bethlehem. Op een nacht glippen ze de stal uit om de Ster te zoeken, maar ze raken verdwaald. Onderweg horen ze van andere dieren die ze tegenkomen allerlei verhalen over de Ster. Volgens de een is het een ontplofte ster. Volgens de ander zijn het twee planeten vlak bij elkaar. Een derde beweert dat het een komeet is. Saar en Bram twijfelen: bestaat de Ster wel echt? Dan zien ze iets aan de hemel flonkeren.

Saar en Bram op zoek naar de ster

Een boek over sterren

Het boek ‘Saar en Bram op zoek naar de Ster’ is geschreven door Govert Schilling. Hij is een wetenschapsjournalist en sterrenkundepublicist. In dit boek neemt hij jonge kinderen in begrijpelijke taal mee op pad langs de nachtelijke sterrenhemel. Want wat zou de ster mogelijkerwijs geweest kunnen zijn? Hij legt in het verhaal uit wat bijvoorbeeld een komeet is, of een supernova. Achterin dit boek staat nog een nawoord van hem, en dit is heel leuk om te lezen. Zo krijg je een wat meer persoonlijke inkijk in het hoe en waarom van dit boek. Want sterren zijn mooi, maar ook heel ongrijpbaar, en vaak ook wat lastig te begrijpen. Maar dat hoeft natuurlijk ook niet, een beetje mysterie hoort er natuurlijk ook gewoon bij.

Magisch mooie tekeningen

Hoewel het verhaal eruit ziet als een prentenboek, zit het eigenlijk een beetje tussen een prentenboek en een voorleesverhaal in. Het boek bevat behoorlijk wat tekst, waardoor het ook lastig is om het in één keer voor te lezen. Ik zou deze tekst over een aantal keren verdelen, om de aandacht van de kinderen langer vast te kunnen houden. De tekeningen in ‘Saar en Bram op zoek naar de Ster’ zijn echt magisch mooi. Zeker in deze donkere tijd van het jaar brengen deze illustraties een bijzondere sfeer met zich mee. Want hoewel het donker is, is er gelukkig ook altijd licht te zien.

Een leuk feitje over dit boek is dat alle namen die in het boek voorkomen, Bijbelse namen zijn. De 3 dieren die ze onderweg tegenkomen, die elk hun eigen theorie hebben over de Ster van Bethlehem heten: Balthasar, Caspar en Melchior. Maar de andere schapen hebben bijvoorbeeld namen als David, Esther, Mirjam en Rachel. Dat vind ik wel heel mooi en passend gekozen bij dit thema.
Dit boek is een mooi boek voor alle kinderen die zich kunnen verbazen over de nachtelijke sterrenhemel, en hier ook graag meer over willen weten.

Saar en Bram op zoek naar de ster

Specificaties ‘Saar en Bram op zoek naar de Ster’

Auteur: Govert Schilling | Illustraties: Jeska Verstegen | Uitgeverij: L.S. Amsterdam | 9789021043005 | 18 oktober 2023 | 48 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel, of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.