De gruweltoren 3, een horrorboek voor de jeugd

Heb jij wel eens geen zin om naar school te gaan? Lekker even een dagje helemaal alleen thuis? Tom Thys geeft twee handige tips hoe je dit voor elkaar zou kunnen krijgen. Eet bijvoorbeeld van je beschimmelde broodje ei die al een maand in je tas ligt. Of hou je thermometer tegen je lamp, mits je nog gloeilampen hebt. Hou er wel rekening mee dat het geen rustig dagje spijbelen wordt want al snel wordt de spijbeldag van Kaat en Bosko in dikke mist gehuld… Is daar nou een klauw in die mist?

De gruweltoren 3 voorkant kader tom thys jeugdhorror

Waar gaat De gruweltoren 3 over?

Kaat heeft een geweldig idee. Onderin haar boekentas liggen al meer dan een maand boterhammen met ei. De boterhammen zijn onherkenbaar. Ze zijn bedekt met plukken groen en blauw haar. Ze zijn vochtig en er komt een vreselijke stank vanaf. Vanuit de zijkant druppelt een smerige brij. Ze moet ervan kokhalzen. Precies wat ze nodig heeft! Want als ze ervan eet, wordt ze ziek en hoeft ze niet naar school. Maar Kaat heeft de verkeerde dag gekozen om te spijbelen. Een dikke, grijze mist maakt de buitenwereld onzichtbaar. Dan verschijnt in de mist een onheilspellende smiley. De grijns van Bobbie Blaffer. Net nu Kaat dacht dat ze voorgoed verlost was van de krankzinnige tweelingbroer van haar favoriete schrijver. Terugkeren naar de Gruweltoren is wel het laatste waar ze op zit te wachten.

Boekenserie De gruweltoren

De gruweltoren 3 is logischerwijs het derde deel in deze boekenserie voor jongeren. Het hoofdthema is horror en gruwelen. Tom Thys weet verschillende soorten horror in zijn boeken te verwerken. Iets wat ik zeer waardeer, het horrorgenre is divers aan gruwels. En het één zal het ander juist meer of minder laten gruwelen. Elk deel bevat een rode draad van een hoofdverhaal. Kaat en Gideon komen in elk deel voor. Deze twee kinderen hebben in het eerste deel een schrijfcursus gewonnen bij hun favoriete griezelschrijver Klijf Blaffer. Helaas blijkt de broer, Bobbie Blaffer, minder vriendelijk gezind en sinds dat deel vechten ze tegen zijn kwade bedoelingen.

Naast het hoofdverhaal zitten er diverse korte horrorverhalen in. Het eerste deel brengt deze korte verhalen door middel van de kinderen die deelnemen aan de schrijfcursus. Allemaal vertellen ze hun eigen enge verhaal. In deel 2 gebeurd dit door middel van een bezeten gettoblaster. De gruweltoren 3 werkt ook volgens deze formule alleen krijgen we dit keer geen nieuwe manier van kortverhalen vertellen. De Gettoblaster is terug en raakt weer bezeten.

Neem vooral ook eens een kijkje op de achterkant van deze boeken. Er zit een leuk griezelig grapje verwerkt in de korte tekst van de auteur Tom Thys (Antwerpen, 1983) die bij elk deel iets aangepast wordt.

De gruweltoren 3 boekenserie tom thys

Diverse gruwels

Ook in De gruweltoren 3 zijn er diverse gruwels die Tom Thys weet te verwerken in zijn boek. Denk aan bovennatuurlijk, kosmisch, spoken, klassieke griezels, hekserij, bezweringen maar ook technische gruwels. Extra aandacht is er voor het genre ‘gore’. Dit is de vieze tak van horror. Lezers en kijkers laten gruwelen door viezigheid. Dat kan door middel van veel bloed en nare dingen, maar ook door het eten van bijvoorbeeld een beschimmelde boterham. Thys schuwt niks. Spreek ‘gore’ trouwens op z’n Engels uit, maar ook in het Nederlands uitgesproken dekt het de lading.

Ik ben het meest fan van de kortverhalen. Die hebben voor mij meer kracht dan het hoofdverhaal. Ik vind in De gruweltoren 3 het hoofdverhaal het minste van alle delen tot nu toe. Niet slecht overigens, maar wat dunnetjes misschien. Wel vind ik de introductie van een nieuw karakter leuk, die ook weer een connectie blijkt te hebben met eerdere delen. Dat geeft het hoofdverhaal net weer wat meer body. Een body die Thys best wel ver laat gaan soms. Ik ben heel veel horror gewend maar toch kon Thys me in dit boek niet altijd meekrijgen. Zo vond ik de naakte dans van een bepaalde karakter, glijdend in bloed wat in het verhaal komisch ontvangen werd niet helemaal mijn humor. Maar ik ben dan ook een volwassene en kinderen zullen dit vast meer begrijpen.

boek tom thys

Komt er meer?

Leuk in De gruweltoren 3 is ook dat er met een kortverhaal een tweede deel is. Zo hebben we eerder over Basquiat gelezen. Daarnaast maakt Thys veel leuke connecties. Bijvoorbeeld naar de door mij geliefde Clive Barker. Dat kan ik alleen maar waarderen. Bij een bepaalde scène moet ik aan de iconische filmposter denken van Child’s Play 2. Ik voel me ook even oud als de muziek van Stromae ouderwets genoemd wordt, is dat zo? Dit jaar stonden de festivals helemaal in het teken van deze charmante muzikant. Maar wellicht ging het om een eerste nummer van hem.

In De gruweltoren 3 komt een aangename diversiteit aan karakters voor zonder dat de nadruk hier heel erg op ligt. Oud, jong, jongen, meisje, afkomst en geaardheid. Van alles wel wat. Het verhaal leest lekker door de opmaak en woordkeuzes. Ook wat lastige lezers zullen dit boek kunnen lezen. De illustraties van Leslie Saurus zitten er ook weer bij. Iets minder sprekend voor mij persoonlijk, in eerdere boeken vond ik ze ‘enger’. Maar toen vond ik ze ook meer spoilers geven door de plaatsing, dat is nu niet. Nu zijn de illustraties een leuke aanvulling en prima geplaatst.

Vanaf welke leeftijd is De gruweltoren 3?

De gruweltoren 3 is geschreven voor jonge lezers vanaf ongeveer 10 jaar. Het is voor deze leeftijd toegankelijk. Mits de lezers van gruwelen houden. Thys behandelt zijn lezers niet kinderachtig met zijn verhalen. Verhalen waar ik als volwassenen ook soms de koude rillingen van krijg. Er komt zeker bloed in voor. Het hoofdverhaal bevat mild thema’s als vriendschap en familie. In dit deel speelt ook een stukje verlies en rouwverwerking mee. Maar echt minimaal, de nadruk ligt echt op griezelen en horror.

En dat is prima, een boek mag zeker ook gewoon fun zijn. En griezelen kan zeker fun zijn. Al laat Thys weer meermaals meerdere karakters in hun broek plassen van angst. In elke deel zijn er meerdere slachtoffers. In De gruweltoren 3 staat de teller op 3. Al is dat wel het minst erge wat je als karakter in zijn boek kan overkomen..

Al met al heb ik weer genoten van De gruweltoren 3. Het is niet per se mijn favoriet uit de serie. Ook mistte ik Gideon, maar geduld lieve lezers. Deze hobbelt op het einde nog even mee. Het einde is ook mijn favoriete deel van dit boek eigenlijk. Alles valt dan samen en het is een goede bodem voor misschien nog wel een deel.

Specificaties De gruweltoren 3

Auteur: Tom Thys | Uitgever: Zilverbooks | Illustraties: Leslie Saurus | Maart 2023 | 9789463084772 | 200 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.