Schildpad en ik – een prentenboek over onvoorwaardelijke vriendschap

Sommige prentenboeken maken enorm veel indruk. Nadat je het boek hebt gelezen, laat het je niet meer los. ‘Schildpad en ik’ is zo’n boek. Een prentenboek zoals er geen enkel ander van is.

hoofd Schildpad en ik

Een levenslange vriendschap in ‘Schildpad en ik’

Het was de avond voor mijn vijfde verjaardag.
Ik zat bij opa op schoot.
'Welk verhaal wil je horen?' vroeg hij.
'Over Schildpad,' zei ik.
'Alweer?'
Altijd wilde ik hetzelfde verhaal horen. 

Het verhaal dat opa vertelt gaat over hemzelf. Over hoe hij als kleine jongen vriendschap sluit met een schildpad die zijn opa uit een ver land voor hem heeft meegenomen. Hij is er heel blij mee, want nu heeft hij een vriend die er altijd voor hem is! Maar Schildpad blijft groeien en groeien. En hij blijkt wel honderd jaar te kunnen worden. In de jaren die volgen wordt Schildpad langzaam een blok aan het been. Er is maar één oplossing: Schildpad moet weg. Maar kunnen de twee wel zonder elkaar?

Een gevoelig boek

Wat een mooi boek is dit zeg! Eigenlijk is Schildpad en ik niet alleen een prentenboek voor kinderen, maar zeker ook een prentenboek voor volwassenen. De jongen is in het begin dolblij met zijn vriend. Alle kinderen vinden Schildpad ook leuk, maar later wordt de jongen buiten gesloten. Schildpad is niet meer schattig, maar wordt vooral een last. Hij eet teveel sla en past niet meer door de deur. Daarom gaat de jongen op zichzelf wonen (met een fantastische tekening van een schildpad als bijzettafeltje voor zijn glas bier). Uiteindelijk besluit hij Schildpad terug te brengen naar het geboorteland van zijn opa.

En dit zou het einde van het verhaal kunnen zijn, maar dat is het niet. Want de jongen (die inmiddels een man is geworden), komt erachter dat hij Schildpad eigenlijk heel erg mist.
Voor kinderen is dit een prachtig verhaal, maar als volwassene kun je hier wellicht ook veel in herkennen. Vriendschap, loyaliteit, verlangen en liefde. Maar ook trouw zijn aan jezelf. Wat als anderen jouw vriend niet zo leuk vinden? Laat je hem of haar dan vallen? En natuurlijk kan het ook voorkomen dat je de vriendschap niet meer ziet zitten. Kies je dan toch voor de vriendschap, of vooral voor je eigen gevoel? Lastige dilemma’s, die je met dit boek mooi bespreekbaar kunt maken.

Prachtige tekeningen

Het verhaal is fantastisch, maar de tekeningen daarbij zijn ook echt prachtig. De tekeningen zijn schilderachtig mooi, daar kun je gewoon naar blijven kijken. Zo gevoelig als het verhaal is, zo gevoelig zijn ook de tekeningen. Vooral op het einde van het prentenboek. Ik moest gewoon even een traantje wegpinken. Het verhaal is echt verrassend en het einde onverwacht. Schildpad en ik is echt een boek dat wat met je doet. Een pareltje om te koesteren. Net zoals een mooie vriendschap iets is om te koesteren.

Specificaties ‘Schildpad en ik’

Auteur en illustraties: Marit Törnqvist | Uitgeverij: Querido | 9789045125244 | 12 april 2022 | 64 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel, of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.