Meneer Leeuw wil kleur – een kleurrijk prentenboek

Zou jij soms ook wel eens je haren in een gekke kleur willen verven? Gewoon om te zien hoe dat staat? Meneer Leeuw wil kleur! Hij vindt het maar saai, dat gele en bruine. In de jungle leven dieren met bijzondere kleuren, hij is jaloers. Ik kan ook jaloers zijn op mensen die gewoon durven. Een keer iets felgekleurds aantrekken alleen al, ik heb dan toch het gevoel dat ‘iedereen kijkt’. Terwijl het bij de ander zo prachtig staat. Stiekem lijk ik wel een beetje op Meneer Leeuw dus.

Meneer Leeuw wil kleur

Meneer Leeuw wil kleur

Alle dieren in de jungle hebben bijzondere kleuren. Meneer Leeuw vindt zijn eigen kleuren daarom behoorlijk saai. Daar moet verandering in komen, vindt hij, want hij is tenslotte de koning van de jungle. Al snel gaat hij op zoek naar de mooiste kleur voor zijn vacht. Zal hij de juiste kleur vinden of leert hij dat het misschien toch beter is om gewoon jezelf te blijven?

Een kleurrijk prentenboek

Zoals de titel Meneer Leeuw wil kleur al doet vermoeden is het een heel kleurrijk prentenboek geworden. Op de cover prijkt de leeuw met alle kleuren van de regenboog. Hij kijkt zelfverzekerd en vrolijk de wereld in. Het boek spreekt meteen aan door de heldere kleuren en de vriendelijke illustratie. Op de achterkant zie je wat kleinere, gedetailleerdere, delen uit de jungle. Ook kleurrijk, op een heldere witte achtergrond.

In het verhaal volg je Meneer Leeuw. Hij wil meer kleur en zoekt dit in de natuur. Tijdens het lezen kom je langs alle kleuren van de regenboog, die met name door middel van de mengkleuren aan elkaar worden gekoppeld. Zo vindt hij rode bessen en wrijft hij ze uit over zijn vacht. Aangezien zijn vacht geel is, wordt het nu oranje. Er zit dus ook een leerzaam aspect in het boek, want de belangrijkste mengkleuren komen aan bod.

Ik was zelf benieuwd hoe hij alle verschillende kleuren zou krijgen, omdat de kleuren eerst solitair werden benoemd. Het ‘doorzichtig’ worden had ik dan ook niet zien aankomen en maakt het verhaal verrassend. Er bestaan natuurlijk al best veel boeken over kleuren, maar Meneer Leeuw wil kleur onderscheidt zich hier toch van, omdat het plot minder voorspelbaar is dan ik vooraf dacht.

Meneer Leeuw wil kleur bevat een boodschap

De onderliggende boodschap in Meneer Leeuw wil kleur bevat aanknopingspunten om met kinderen in gesprek te gaan. Waarom zou je anders willen zijn? Ben je wel eens jaloers of ontevreden? Meneer Leeuw komt erachter dat hij uiteindelijk toch tevreden wil zijn met wie hij is.

Als je kritisch kijkt naar deze boodschap dan kan je het ook ‘afremmend’ opvatten. Meneer Leeuw vindt het namelijk vervelend dat iedereen naar hem kijkt en aan zijn mooie gekleurde manen wil zitten. Het kan goed zijn dat je je kind(eren) mee wil geven dat ze zich hier niets van aan moeten trekken en dat je altijd je eigen keuzes mag maken. Ik denk dat het niet de bedoeling is van auteur Natastje Holtfreter om dit af te remmen, dit ligt mijns inziens genuanceerder. Waarom wilde Meneer Leeuw kleur hebben? Wilde hij dit echt of wilde hij er juist bij horen? Dan is het hebben van kleur niet per se iets van hemzelf, maar meer vanuit jaloezie ontstaan. Bij jezelf blijven is dan juist een prachtige boodschap.

Ik kies er dus voor om het verhaal voor te lezen met de boodschap ‘blijf bij jezelf’. Als jij kleur wil, prima! Als jij liever wat meer onopvallend bent ook.

Meneer Leeuw wil kleur

Specificaties Meneer Leeuw wil kleur

Auteur: Natasja Holtfreter | Vertaald door: Monique Berndes | Uitgeverij: De Vier Windstreken | oktober 2022 | 32 pagina’s | 9789051169294 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.