De wijsheid van de heks, een magische uitwerking door Smit

Susan Smit heeft op mij altijd een soort van magische uitwerking. Wanneer ik haar zie op foto’s in magazines, of op televisie voorbij hoor komen, is er altijd iets in haar wat mij triggered. Tot op heden kon ik de vinger er niet opleggen. Sterker nog, omdat ik niet begreep wat me zo irriteerde/fascineerde aan haar, had ik maar bedacht dat ik haar, als persoon, gewoon een ‘vervelend’ mens vond. Haar boeken daarentegen las ik dan weer wel met veel plezier en interesse. Behalve het in 2011 uitgebrachte boek ‘Heks’, die sloeg ik over. Waarschijnlijk door mijn voorgenomen ‘hekel’ aan Susan Smit had ik geen zin in haar uitweiding over de spirituele zoektocht naar zichzelf. Wat was het dan wat mij ruim tien jaar later deed besluiten om ‘De wijsheid van de Heks’ wel te gaan lezen? Nu ik het boek uit heb weet ik het antwoord: Magie!

hoofd kader De wijsheid van de heks – Susan Smit

Synopsis De wijsheid van de heks

Hekserij is, net als alle andere natuurreligies op de wereld, niet georganiseerd. Er zijn geen heilige boeken, gebouwen of profeten en er is geen strikte leer. Veel mensen noemen het daarom liever een spiritueel pad. Susan Smit is inmiddels al ruim twintig jaar op het pad van de heks. Ze deelt in dit boek De wijsheid van de heks wat ze zelf allemaal heeft geleerd op haar persoonlijke ontwikkelingsreis. Ze vertelt je alles wat ze weet over de natuurwetten en levensbeschouwing van de oude religie. Daarbij reikt ze je middelen aan voor groei.

Zo laat Susan zien in De wijsheid van de heks hoe de oude natuurreligie je in het hier en nu kan helpen bij het omgaan met emoties. Maar ook het op peil houden en opschonen van je levensenergie, de verhouding tot je lichaam en seksualiteit, het benutten van creativiteit, intuïtie en scheppingskracht. En de zorg voor de aarde en elkaar. Kortom , hekserij leert ons hoeveel de natuur en vrouwelijke waarden ons te bieden heeft.

susan smit boek

Auteur Susan Smit

Susan Smit is geboren in 1974 te Leiden. Ze groeide op in Noordwijk. Op het strand werd ze op haar dertiende ontdekt als fotomodel. Als model was ze succesvol maar ze heeft daar nooit haar passie in kunnen vinden. Ze kreeg meer interesse in de culturele kant van het leven en volgde een studie Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Nadat ze een artikel geschreven had over moderne heksen werd haar nieuwsgierigheid gewekt en begon ze zich te verdiepen in de geschiedenis van hekserij.

Zo leerde ze het effect van kruiden en begon ze rituelen uit te oefenen. Uiteindelijk liet ze zich inwijden als heks. Over deze zoektocht en inwijding schreef ze het boek Heks* in 2011. Maar daarnaast schreef ze ook andere boeken, zoals Tropenbruid* en Gisèle*. In het magazine ‘Happinez’ schrijft ze een column. En dan nu haar nieuwste boek ‘De wijsheid van de heks’.

De wijsheid van de heks

Thuiskomen in De wijsheid van de heks

Meteen op de eerste bladzijde wordt het me duidelijk waarom ik juist dít boek, ‘De wijsheid van de heks’, van Susan Smit wel wilde lezen. Het komt door de volgende zinnen die ze schrijft over haar zelf als puber en haar moeder:

‘’Eén ding was zeker: het onbevangen kind dat ik was geweest, en de plooibare moeder en echtgenote die zij was geweest, moesten worden achtergelaten om een nieuwe levensfase binnen te kunnen gaan…’’

Dit was een blauwdruk van mijn pubertijd. En hoewel ik heus wel eerlijk genoeg ben om te erkennen dat vrijwel iedereen op die leeftijd, inclusief zijn ouders, voor grote veranderingen staat. Het was de manier waarop, en de bekentenissen die daarna volgde wat me deed realiseren dat ik geen hekel aan Susan Smit had. Maar dat ik haar juist haarfijn aanvoelde en begreep. Dat is waarschijnlijk het gevoel wat ze elke keer bij me opriep als ik iets over haar las of haar hoorde praten: herkenning.

boek quote hekserij susan smit

De geschiedenis van de hekserij

Maar niet alleen haar persoonlijke verhaal raakte me. De geschiedenis van de hekserij, die overigens heel helder duidelijk en begrijpbaar uitgelegd wordt, maar vooral de theorie en de uitleg over wat heks zijn inhoudt voelde als thuiskomen. Ik besloot een schriftje te pakken en mee te schrijven. Niet alleen de mooie wijze woorden van Susan Smit zelf noteerde ik daarin. Maar meer de dingen die ik beetje voor beetje leerde over heks zijn.

Het boek ‘De wijsheid van de heks’ inspireert om verder te lezen en om op onderzoek uit te gaan. Zo kun je tijdens het lezen ontdekken of je de natuurreligie van hekserij op jezelf kunt betrekken. Of dat je het alleen leest om er meer over te willen begrijpen. Het is sowieso een mooie ode aan Moeder Aarde en de natuur. Het respect voor alles wat leeft komt heel goed naar voren. En dat alles wat we doen vroeg op laat bij ons terug komt in positieve of negatieve zin.

‘’Ieder van ons en alles wat leeft belichaamt het goddelijke, dus elke levensvorm verdient respect.’’

De wijsheid van de heks

Associaties met heks

Het blijft raar om het woord heks te associëren met iets moois en liefs. Ik zie toch gauw die boze vrouw met puntmuts en schelle stem op een bezemsteel voor je. Terwijl het juist zoiets bijzonders is. Een hele natuurlijke, eerlijke en pure manier van leven. Die je in de waan van de dag, in de gekte van de wereld o zo makkelijk kwijtraakt of niet eens weet te vinden. En dat heeft niets te maken met vega-eten, biologische haarverf een vliegtuigvakantie. Heks zijn is liefhebben vanuit je zelf, met respect voor de ander en luisteren naar wat je lichaam je vertellen wil en nodig heeft. Alle antwoorden zitten in jezelf, je moet alleen de tijd nemen en de moed bij elkaar rapen om er naar te luisteren. Pas wanneer je de moed hebt dingen te veranderen zal er een nieuwe energie gaan stromen.

Inzicht en wijsheid

Dat geldt natuurlijk voor alle (natuur-)religies en geloven. Het werkt pas als je jezelf erin herkent. Dat ik uiteindelijk een beginnende heks blijk te zijn, die bereid is om zich hierin verder te ontwikkelen, heb ik te danken aan Susan Smit. Zij is het die met ‘De wijsheid van de heks’ inzicht en wijsheid geeft. Die hekserij weet uit leggen en niet weet op te leggen.

Of je nu heks bent of niet, het is sowieso een vredelievend en wijs levensverhaal. Dit zonder zweverig gedoe, gewoon met beide benen op de grond in de vaak harde wereld. Dat wat ik jaren geleden heb laten liggen (Tarot, horoscoopduiding en Reiki) ga ik weer meer in mijn leven toe laten. Ik hoop dat meerdere mensen zichzelf in dit boek (terug)vinden. Zo wordt de wereld beetje bij beetje vanzelf weer een beetje mooier en liever.

‘’Een persoonlijke ervaring kun je niet terzijde schuiven. Van een zelf verworven inzicht zul je niet snel terugkomen. Eigen rituelen en tradities groeien met je mee, zodat ze altijd in je leven blijven passen.’’

Specificaties De wijsheid van de heks

Auteur: Susan Smit | Uitgeverij: Lebowski Publishers Amsterdam | Eerste uitgave: 2022 | Aantal bladzijden: 351 | Genre: Religie, Biografie, Spiritualiteit, Filosofie, waargebeurd, mystiek, magie, occultisme, hekserij | 9789048864812 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

voorkant boek susan smit hekserij
Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.