Einstein in tijd en ruimte – Een biografie van een bijzonder mens

Je hebt vast wel eens gehoord van E = mc². Dit is de formule van Einstein zijn relativiteitstheorie, die ons vast allemaal bekend voorkomt. Dat deze van Einstein is, is ook algemene kennis. Wat weet jij verder over deze man? Einstein, zo’n bekende naam, ik kon verder niets over hem zeggen behalve dat hij zijn haar nooit deed en hij pijp rookte. Jij wel? In Einstein in tijd en ruimte gaat Samuel Graydon verder in op wie deze man was. In het vervolg weet ik dus meer dan dat hij zijn haar niet deed, en wat blijkt hij een interessant persoon te zijn geweest!

Cover einstein in tijd en ruimte

Einstein in tijd en ruimte samenvatting

Een non-traditionele biografie over de beroemdste en meest controversiële wetenschapper van de twintigste eeuw. Een boek dat zich uitstrekt in tijd en ruimte.

Hoe benader je de beroemdste en meest controversiële wetenschapper van de twintigste eeuw op een originele manier? Samuel Graydon pakt zijn onderwerp op een verfrissend andere, oneerbiedige (en voor Einstein zeer geschikte) wijze aan: opgehakt in 99 deeltjes. Sommige zijn heel kort, andere zijn langer, en ze variëren van een uittreksel uit Einsteins fascinerende, duizend pagina’s tellende FBI-dossier tot het zoeken naar een stuk gereedschap om een paperclip weer recht te buigen; en van zijn wetenschappelijke theorieën tot zijn buitenhuwelijkse escapades.

Hoewel dit boek zich uitstrekt door ruimte en tijd, waarbij momenten uit Einsteins latere leven worden afgezet tegen episodes uit zijn jeugd, biedt het een compleet beeld van historisch figuur, natuurkundig genie, superberoemdheid en waardeloze echtgenoot Albert Einstein.

‘De tegenstrijdigheden die inherent zijn aan een leven, de onverklaarbare, onverenigbare, krankzinnige impulsen die de dagen en jaren zo nu en dan onderbreken, zijn wat mij betreft fascinerender.’
Samuel Graydon

Een leven in 99 deeltjes

Dat dit boek Einstein in tijd en ruimte mij aansprak, is niet omdat wetenschap mijn veld is of zoiets dergelijks. Integendeel, ik weet er vrij weinig van. Maar, Einstein is een van die namen die zó bekend is, dat ik het jammer vond verder niks over deze man te weten. Daarbij, moet zo iemand toch wel een interessant persoon geweest zijn? Dat denk ik dan. Ik was dus nieuwsgierig en las dat deze biografie opgedeeld is in kleine stukjes.

Einstein in tijd en ruimte is een mozaïekbiografie. In 99 deeltjes. Wat mooi gevonden! Het 99ste element in het periodiek systeem, es. einsteinium, is namelijk naar hem vernoemd. Nadat ik dit boek heb gelezen weet ik echter dat hij dit zelf niet leuk gevonden zou hebben. Én, dat de mensen die het naar hem vernoemd hebben zich hier ook bewust van waren. Heel bijzonder. Deze en meer leuke feitjes deed ik op, ik ben blij dit gelezen te hebben en ben weer wat kennis rijker.

Vol levensvreugde en intelligentie

Deze verhalen beginnen met het moment dat Einstein zijn relativiteitstheorie echt word bevestigd, door waarneming van de buiging van het licht. Hiermee bracht hij Isaac Newton zijn theorieën ten val. Veel van ons zijn hier enigszins bekend mee of hebben dit eerder gehoord, dit spreekt direct aan. De rest van de inleiding van Einstein in tijd en ruimte maakt mij alleen maar nieuwsgieriger. Door de korte verhalen en anekdotes leest het boek snel weg. Toch zijn er soms stukjes met veel praktijk, die weliswaar duidelijk en begrijpelijk worden uitgelegd maar ik soms toch wat zwaar vond lezen of lastig volgde. Door de korte verhalen, wisselt het onderwerp ook heel makkelijk net als de plaats en tijd.

‘God heeft hem zoveel nobels gegeven, en ik vind hem geweldig, al is het leven met hem uitputtend en ingewikkeld.’ Elsa Einstein

Er zijn zo veel verschillende landen en plaatsen waar hij verbleef of woonde, mensen waar hij mee omging en onderwerpen waar hij zich mee bezig hield dat deze verhalen over Einstein gemakkelijk je interesse vasthouden. Er zitten hilarische stukjes tussen in Einstein in tijd en ruimte. Maar ook prachtige verhalen en bijzondere bevestigingen van Einstein zijn karakter. Wat een chaoot en lastig figuur soms, maar wat een onbaatzuchtig, eerlijk en prachtig persoon toch ook. Na het lezen van dit boek voelt het alsof ik zijn karakter inmiddels best wel ken. Kortom, heel goed geschreven. Eenieder die hier misschien interesse in heeft zou ik dit boek zeker aanraden.

‘’Als ik me eenmaal op een bepaald doel heb gericht, ben ik daar moeilijk vanaf te brengen.’ En na even denken voegde hij daaraan toe: ‘Dit zou een mooie anekdote over mij zijn.’’ Albert Einstein

Boekentips passend bij Einstein in tijd en ruimte:

Andere non-fictie

Specificaties Einstein in tijd en ruimte

Auteur: Samuel Graydon | Uitgever: Atlas contact | 2024 | Nederlandse vertaling Rogier van Kappel | 332 pagina’s | 9789045045481 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Jasmijn
Delen is enorm lief

Hallo! Ik ben Jasmijn, leesgek en blogger. Mijn blog heet Boektuin. Dit ontstond toen ik mij realiseerde dat ik al een groot deel van mijn leven lees en hier meer mee wilde doen. Mijn ouders lezen beide veel en mijn vader werkte bij een uitgeverij. Zelf werkte ik tijdelijk bij een drukker en grafisch vormgever, door de jaren leerde ik dat ik gek ben op boeken. De papiersoorten en cover designs maar ook de verschillende verhalen en werelden om je in te begeven. Het meeste lees ik thrillers, non-fictie en literatuur. Toch ben ik ook gek op fantasy, young adult en feelgood. De afwisseling vind ik heerlijk. Nu ik deze passie deel met anderen leer ik steeds weer nieuwe schrijvers en boekenliefhebbers kennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.