Het dikke zeedierenboek – vol bijzondere weetjes en versjes

Yes! Eindelijk een non-fictie boek voor jonge kinderen gevonden, met echt goede weetjes. Het dikke zeedierenboek van Marianne Busser en Ron Schröder is namelijk geschikt voor kleuters en oudere kinderen. Zoals je gewend bent van dit duo met leuke versjes en zeer geschikt om in de klas te gebruiken. Maar ook superleuk voor thuis, met je nieuwsgierige kind. Alles over zeedieren. Van zeepaardjes tot orka’s, van otters tot haaien.

Het dikke zeedieren boek

Het dikke zeedierenboek

Stel, je mag een vis boetseren
en je krijgt een emmer klei
en je bent er niet zo goed in
wordt het een soort maanvis volgens mij

In ’t echt bestaan die vissen
ook al lijken ze wat raar
en ze worden als het meezit
wel tweeduizend kilo zwaar!


Wist je dat er reuzeninktvissen bestaan met ogen zo groot als een pizzabord? Wist je dat een zeekoe een flinke kopstoot kan geven als hij boos is? En weet je waarom haringen vrijwel nooit tegen elkaar aan botsen, terwijl ze met miljoenen door elkaar zwemmen?

Dit boek gaat over de allerleukste zeedieren die je over de hele wereld kunt vinden. Van de bultrug tot de narwal en van de reuzenmanta tot de zeenaaktslak.

Herkenbare stijl van Busser en Schröder

Het dikke zeedierenboek is geschreven door Marianne Busser en Ron Schröder. Dit echtpaar heeft inmiddels bijna 400 boeken geschreven. Je herkent het boek direct door de versjes die zo typerend zijn voor dit duo. Het ritme in deze versjes, de simpele uitvoering, goeddoordacht taalgebruik en laagdrempeligheid voor kinderen zijn uniek te noemen. De combinatie met non-fictie kende ik persoonlijk nog niet van hen, maar Kelly schreef al wel eens over Het dikke vogelboek. Geen nieuw genre voor de auteurs dus.

Naast Het dikke zeedierenboek lazen we van Marianne Busser en Ron Schröder bij StoerLeesVoer:

Dat mijn StoerLeesVoercollega’s er voor hebben gekozen om bijna allen in de titel de namen van deze auteurs te zetten zegt iets over de status die ze hebben verworven. Want toen ik zag dat Het dikke zeedierenboek van Marianne Busser en Ron Schröder was, wist ik dat het goed zat!

Veel dieren in Het dikke zeedierenboek

De opzet van Het dikke zeedierenboek is fantastisch. Ten eerste moeten echt de prachtige illustraties van ivan en ilia genoemd worden. Een grappig detail is dat ivan en ilia (bewust zonder hoofdletters) ook een stel zijn, net als Marianne Busser en Ron Schröder. Ivan Lodde en Ilia Frins combineren hun talenten en voorkeurstechnieken in prachtige illustraties. De tekeningen in Het dikke zeedierenboek zijn kleurrijk, met als hoofdkleuren de oceaantinten, en heel aansprekend. De keuze om een kind af te beelden bij de dieren vind ik geniaal gevonden, zo zie je de massieve afmetingen van de dieren.

Naast de prachtige illustraties in dit boek is de opzet gestructureerd en speels tegelijk. Elk dier heeft twee bladzijdes gekregen. De eerste bevat een geweldig versje. Dit versje is, zoals gezegd, heel herkenbaar voor de auteurs. Het bevat weetjes over het dier, maar dan met een grappige twist. Ze zijn heel passend bij de leeftijd van de doelgroep, kleuters en middenbouwgroepen. Gemakkelijk qua ritme, zodat ze ook goed af te maken zijn en rijmwoorden geoefend kunnen worden. Daarnaast moet ik zelf regelmatig gniffelen als ik ze lees. Wist jij bijvoorbeeld iets over poepende pinguïns? Ik niet…. maar ik weet wel dat de Pinguïnrots, onze groep 3/4, volgend schooljaar een eerste rijke tekst heeft om te bespreken!

De blauwe vinvis

Non-fictie voor het jonge kind

Het non-fictie aspect van Het dikke zeedierenboek is echt heel goed uitgevoerd. De non-fictie boeken die bestaan voor kleuters zijn vaak met name gericht op illustraties en de teksten zijn meestal niet heel passend daarbij. Non-fictie leest dan ook niet zo fijn voor, omdat het vooral bij plaatjes kijken blijft. Dit is niet het geval bij Het dikke zeedierenboek. Omdat de illustraties zo aansprekend zijn en de vormgeving van de feitjes ook kun je met kinderen in gesprek over het dier. Je vlecht de weetjes er dan heel gemakkelijk bij in als het gesprek stil valt. Ik zie heel veel mogelijkheden met onze eigen kleuter thuis, maar ook voor in een kleutergroep. Of groep 3 of 4 natuurlijk. Stop alsjeblieft niet met dit soort boeken lezen als kinderen naar groep 3 gaan!

Non-fictie

Mooie uitgave

Ik word, zoals je merkt, echt heel blij van Het dikke zeedierenboek. Naast de geweldige inhoud vind ik dat uitgeverij Moon ook veel aandacht heeft besteed aan de gehele uitgave. Zo is er een handige inhoudsopgave te vinden. Een kleinigheidje zou je denken, maar dat is het inmiddels voor mij niet meer. Wij werken op school met rijke tekstsets. Dit betekent dat we altijd op zoek zijn naar teksten die we kunnen koppelen aan elkaar. Het is dan ongelooflijk handig als je een inhoudsopgave hebt waardoor je snel kunt scannen of het dier dat je zoekt ook voorbij komt. Pluspunt dus!

Daarnaast sluit Het dikke zeedierenboek af met aansprekende foto’s van de auteurs en illustratoren. Daarbij hebben ze, in kindertaal, een stukje geschreven over hen. Mijn kinderen zijn altijd heel nieuwsgierig wie een boek gemaakt heeft. Het leuke is dat ze de stijl ook vlot herkennen en dan boeken uit de kast pakken van dezelfde mensen. Dit komt waarschijnlijk omdat mijn man en ik dit altijd expliciet bespreken met ze. Een tip van ons voor jullie, want op deze manier doe je aan tekstbeschouwing en kunstbeschouwing! In de klas een must, thuis gewoon hartstikke leuk.

Specificaties Het dikke zeedierenboek

Auteurs: Marianne Busser en Ron Schröder | Illustraties: ivan & ilia | Uitgever: Moon | juni 2023 |
hardcover | 128 pagina’s | 9789048868865 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.