Mythenatlas: kaarten, monsters en helden van een twaalftal mythische werelden

Yes! Een nieuwe Mythenatlas van groot formaat. Hier in huis zijn we gek op mythische werelden met de daarbij horende helden, monsters en verhalen. Het leuke is ook dat elk boek, elke film en elke manier van vertellen weer een andere energie meegeeft aan een bekende basis van een verhaal. In dit boek worden 12 mythische werelden besproken met kaarten erbij. We hebben zin om op reis te gaan. De cover nodigt ons vriendelijk uit in deze monsterlijke wereld.

hoofd kader weetjesboek Mythenatlas

Synopsis Mythenatlas

Reis in deze atlas in groot formaat mee door twaalf mythologische werelden vol helden en monsters. Ontdek in Mythenatlas van Thiago de Moraes twaalf mythologische werelden. Het enige wat je nodig hebt is deze atlas vol machtige plattegronden die je de weg wijzen naar andere culturen en andere tijden – van de Griekse tot de Azteekse en van de Hindoestaanse tot de Polynesische mythen, en nog veel meer!

Hoe zagen mensen vroeger de wereld? Sommigen zagen de wereld als een grote boom. Anderen geloofden dat de wereld een berg op z’n kop was. Of dat we leefden op de rug van een gigantische schildpad. Terwijl je door dit boek reist, ontmoet je allerlei soorten goden, helden, monsters en mythische wezens. En wie weet kruisen zelfs een paar griezels zoals weerwolven en spoken je pad! Dit boek Mythenatlas in groot formaat staat boordevol spannende verhalen en fantastische kijkplaten.

Auteur & illustrator Thiago de Moraes

Eerder schreef en illustreerde auteur Thiago de Moraes de succesvolle graphic novels Een mummie heeft mijn huiswerk opgegeten* en Een gladiator heeft mijn lunchbox gestolen*. Thiago de Moraes schrijft en illustreert allerlei soorten boeken en dat doet hij in een schuurtje achter in zijn tuin. Hij is voor negentig procent baard en hij is dol op spek. Hij woont in Zuid-LondenThiago de Moraes met zijn vrouw, kinderen en een schildpad die Nibbles heet.

kaart Mythenatlas

De twaalf mythische werelden

Veel boeken over mythologie richten zich vaak tot 1 bepaald gebied. Extra leuk vind ik het dus dat Mythenatlas maar liefst 12 mythische werelden behandeld! En dat start allemaal met een toffe wereldkaart. Heerlijk om meteen visueel een beeld te hebben. Kinderen vinden dat fijn, maar ook ik als volwassene. De wereldkaart is overigens ook meteen de inhoudsopgave. Het boekt nodigt dus meteen uit tot het ondernemen van je eigen reis. Ook iets wat ik fijn vind, niet een vaste route maar lekker dwalen door de bladzijden. Mijn oudste dochter wil starten in de Egyptische wereld dus daar starten we!

Welke werelden bevat Mythenatlas?

  1. Noorse wereld
  2. Slavische wereld
  3. Griekse wereld
  4. Egyptische wereld
  5. Polynesische wereld
  6. Japanse wereld
  7. Hindoewereld
  8. Yorubawereld
  9. Yanomamiwereld
  10. Ierse wereld
  11. Azteekse wereld
  12. Noord-Amerikaanse wereld

Mijn oog valt meteen op de Yorubawereld en Yanomamiwereld, twee werelden die me niet direct iets zeggen vanuit die naam. De locatie en de verhalen vanuit die locatie ken ik wel. Daarnaast is het geen typfout dat sommige woorden aan elkaar gekoppeld worden in het lijstje hierboven. Ik hou de schrijfwijze van het boek Mythenatlas aan.

Op reis

In het voorwoord wordt al aangegeven dat het heel lastig is om de pure mythen te vinden. Het zijn verhalen die van generatie op generatie worden doorverteld. En dan veranderen er nogal eens wat elementen. Dat is denk ik ook de charme dat een ieder het weer anders verteld met een gelijke basis. Zo moet Medusa niet opeens palingen op haar hoofd hebben. Alhoewel… als ze stroom geven is dat ook gruwelijk natuurlijk. Afijn je snapt mijn punt. Daarbij is er uiteraard een selectie gemaakt, anders zou het boek wel heel erg dik worden. De selectie voor Mythenatlas is wat mij betreft prima voor de doelgroep. Het neemt je mee naar diverse plekken en uithoeken van de wereld.

De opmaak is per wereld gelijk. Je start met een titelblad en daaronder de belangrijkste informatie. Die zit weer gegoten in een fijn geschreven uitleg. Het is voor oudere kinderen omdat er moeilijke woorden tussen staan. Zoals ‘almachtig opperwezen’ en termen vanuit die culturen. Uiteraard zijn er ook jongere kinderen die smullen van deze verhalen. Na de korte introductie met belangrijkste kenmerken volgt een overzicht van de goden uit die mythische wereld.

Daarna volgen leuke verhalen, weetje en andere belangrijke elementen die erbij passen. De voor mij onbekende Yorubamythen vind ik echt fascinerend. Volgens hun ontstond het leven uit een zandkorrel, daaruit volgde weer de wereld en een palmboom. De palmboom was het middelpunt van de stad Ifé, die nog steeds bestaat. Nadat er water bijkwam op de wereld kwam er een reuzenkip die in de grond begon te pikken en krabben. En voilá: daardoor rezen bergen op, ontsprongen rivieren en vormde dat alle landschappen. Fascinerend toch?!

Voor welke leeftijd is de Mythenatlas?

Ik gaf net al aan dat de doelgroep kinderen zijn maar wel wat oudere kinderen. Het leest lekker weg en is begrijpelijk, maar het is niet kinderlijk. Daarbij vraagt het onderwerp de nodige begeleiding met alle termen en cultuurgebonden dingen. Achterin staat een uitspraakgids, erg leuk om dit met je kind ook te doen. Of met een klas kinderen, want hoe spreek je nou al die gekke namen uit? Op internet zie ik dat vanaf 8 jaar wordt aangeraden. Kijk vooral ook naar het kind zelf. Het is een heerlijk boek om samen te beleven. En voor oudere kinderen is het boeiend om zelf te lezen.

Mythen kunnen gruwelijk zijn maar de illustraties en teksten van Thiago de Moraes zijn heel vriendelijk. Er zullen vast dingen instaan die kinderen als spannend ervaren maar ik vind het een vrij vriendelijke Mytheatlas. Het is vooral heel boeiend en een garantie tot gewenst leesvoer voor de nieuwsgierige kinderen die alles willen weten over mythische werelden. Wij reizen regelmatig nog even terug en de reuzenkip heeft bij ons allemaal indruk gemaakt.

Leestips passend bij dit boek

Specificaties Mythenatlas

Auteur en illustraties: Thiago de Moraes | Uitgever: LS Amsterdam | Vertaald uit het Engels door Merel Leene | Oorspronkelijke titel Myth Atlas | Mei 2023 | 96 pagina’s | 9789021037905 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.