Arsène Lupin; een gentleman – inbreker

Inbrekers hebben over het algemeen niet echt een goed imago. Maar als ik de naam Arsène Lupin laat vallen, zullen de meeste mensen wel beamen; deze man is op het gebied van inbreken wel een echte gentleman! Hij breekt niet zomaar in en ook niet zomaar bij iedereen. Zijn verhalen zijn uniek, bewonderenswaardig en vooral spectaculair. In deze prachtige opnieuw uitgebrachte en geïllustreerde uitgave maak ik kennis met Arsène Lupin en hoe zijn verhaal begon..

hoofdfoto

De arrestatie van Arsène Lupin

Met dit hoofdstuk begint dit prachtige boek. Ik ben een beetje verbaasd; het boek begint met het verhaal dat Arsène Lupin is gearresteerd? Het boek begint aan het einde? Nou niet helemaal. In dit eerste verhaal vertelt de verteller over zijn reis en zijn plannen voor de toekomst. Hij vertelt over de legende Arsène Lupin en dat niemand echt weet hoe hij eruit ziet. Dat men een beetje schrik voor hem heeft, aangezien hij bekend staat om zijn inbraken die niemand snel opmerkt of aan had zien komen. Zonder sporen, zonder opvallendheden en zonder geluid. Het verhaal ontvouwt zich en langzamerhand krijg ik het gevoel dat de verteller Arsène Lupin in eigen persoon is. En jawel hoor, aan het einde van dit verhaal draait het erop uit dat hij inderdaad zijn eigen verhaal aan het vertellen is en hij daadwerkelijk gearresteerd wordt.

arrestatie

Wie is precies Arsène Lupin?

Arsène Lupin staat bekend als de gentleman – inbreker, een karakter uit de verhalen van de Franse auteur Maurice Leblanc. Hij heeft wat weg van Robin Hood; hij steelt van de rijken en geeft dit aan de armen en brengt hierdoor onschuldige mensen geen schade toe. In 1905 maakten we al kennis met Lupin, aangezien hij destijds in een Frans tijdschrift kwam te staan. Hij was een meester in vermommen en nam steeds andere identiteiten aan om zo uit de handen van de politie te blijven. Velen zeggen dat het karakter Arsène Lupin een tegengeluid is voor de Engelse Sherlock Holmes.

9 verhalen over de gentleman – inbreker

Arsène Lupin is gearresteerd en overbracht naar de gevangenis. Hij wordt nauwlettend in de gaten gehouden omdat men bang is dat hij gaat ontsnappen. Dat is natuurlijk uiteindelijk ook zijn plan en iedereen zit hier stiekem ook op te wachten. Maar niemand had de manier waarop kunnen bedenken! Ik ga hier verder niets over vertellen; daarvoor moet je echt in dit boek duiken!

In de verhalen die volgen neemt Lupin je mee op zijn tocht door zijn leven. Hier en daar een diefstal zorgen ervoor dat ik hem ga omarmen. Een inbreker, misdadiger of bijvoorbeeld een spion is normaal gezien niet het personage waar ik me in kan vinden en waar ik meer van wil weten, maar Lupin weet dit wel te bereiken. Ik ga terug in de tijd en leer Lupin beter kennen. Hij is sluw, behendig, vriendelijk en totaal niet mensenschuw. Dit terwijl je juist zou zeggen dat het beter is als zo min mogelijk mensen Arsène Lupin zien en leren kennen. Dit is juist onderdeel van sommige inbraken die hij uitvoert; juist een band opbouwen met de mensen waarvan hij gaat stelen. Zoals ik al zei; Lupin is een meester inbreker.

Ieder verhaal betreft een andere werkwijze van Lupin en is het wel zo dat de verhalen op elkaar volgen. Door de opbouw van de verhalen leer je Lupin en zijn werkwijze het beste kennen en dat zorgt ervoor dat ik hem in ieder geval omarm. De personages in de verhalen worden goed neergezet en zorgen voor een goede verhaalbeleving in mijn ogen.

Arsène Lupin heeft mijn hart gestolen!

De manier van schrijven, de opmaak van het boek, de verhalen die op een prachtige manier zijn verwoordt en zich ontvouwen.. Ik ben fan! En dan heb ik het nog niet gehad over de illustraties van de hand van Vincent Mallié.

De manier van schrijven door Maurice Leblanc is vertellend, meeslepend en vooral magisch. Magisch op een manier zonder magie, maar puur door het feit dat het verhaal je verbeelding aanspreekt. Ik zit echt helemaal in het verhaal en mijn hoofd maakt overuren. Hoe zouden deze verhalen en bepaalde situaties er in het echt uitzien? Is het fysiek allemaal mogelijk wat Lupin meemaakt? Ik kan het boek niet wegleggen; ik word opgezogen. Mijn aandacht is helemaal bij de verhalen van Arsène Lupin. De verhalen zijn van begin tot het eind verrassend en interessant. Je vraagt je steeds weer af hoe hij de diefstal gaat uitvoeren en vooral de voorbereidingen en de denkwijze van Lupin gaan mij soms echt voorbij in de zin van dat ik het zelf nooit zo gezien of opgelost zou hebben.

Leblanc heeft heel veel verhalen over Arsène Lupin geschreven. Zo zijn er zeker 17 romans verschenen en ruim dubbel zoveel korte verhalen. Deze verhalen zijn gebundeld in verschillende boeken die uitgegeven zijn. Leblanc heeft de hoogste en belangrijkste Franse nationale onderscheiding gekregen voor zijn werk; genaamd het Legioen van Eer. (Ordre national de la Légion d’honneur)

Iets wat mij opviel in één van de verhalen was de naam Herlock Sholmes. Deze naam doet me denken aan Sherlock Holmes. En mijn gevoel zat goed; tegen het gebruik van de naam Sherlock Holmes in de verhalen van Arsène Lupin werd bezwaar aangetekend waardoor Leblanc de naam veranderd heeft in Herlock Sholmes.

Illustraties

In mijn optiek mag er een extra credit naar de illustrator Vincent Mallié. Deze man heeft echt voortreffelijk werk geleverd in mijn ogen! Het boek is groot en daardoor een hele hand vol en dat was in het begin voor mij even wennen. Zou dit wel fijn lezen? Ik moet zeggen dat ik er tussen in zit met mijn mening daarover. Het vasthouden van een groot boek als deze vraagt echter even wat handigheid. Het past bij de grootheid en verhalen van Lupin, waarom weet ik niet precies maar zo voelt het. Maar als ik moet kiezen tussen dit formaat boek en een ‘normaal’ formaat boek dan zou ik toch voor het normale formaat gaan. Dit boek stop je niet zomaar in je tas om mee te nemen bijvoorbeeld tijdens je treinreis of op vakantie. Hij staat echter wel prachtig in je boekenkast; dit boek heeft uitstraling!

De illustraties hebben mij echt meegenomen naar de tijd waarin de verhalen van Arsène Lupin zich afspelen. De stijl van Mallié in dit boek is een beetje schetsend maar toch duidelijk en herkenbaar. Sommige illustraties zijn in zwart-wit en dat vind ik altijd persoonlijk heel mooi. Soms pagina groot, soms een klein ding in een hoekje van de bladzijde; dit boek laat het beide zien. Ik krijg een chic en deftig gevoel van de illustraties; echt het gevoel dat ik terug in de tijd ga in Frankrijk. Dames in jurken, mannen in pak; ik houd ervan.

Nog een klein leuk detail; er zit een leeslintje in het boek die dient als boekenlegger. I love it!

Netflix serie

In 2021 komt Netflix met een serie genaamd Lupin. Deze serie is geïnspireerd op de verhalen van Lupin en gaat over een meesterdief die zijn vader wil wreken voor het onrecht dat hem is aangedaan. De serie was meteen een hit en tot nu toe zijn er twee seizoenen verschenen en te zien op Netflix. Er is bevestigd dat er een derde seizoen volgt, dus voor de fans; nog even geduld. Na het lezen van het boek ben ik wel benieuwd naar de serie. Mijn man heeft de serie al gezien en geeft aan dat het leuke en spannende serie is om naar te kijken. Eens kijken of de serie zich kan meten met het boek..

Officiële trailer van de serie Lupin (Bron: YouTube)

Specificaties Arsène Lupin

Auteur: Maurice Leblanc | Illustrator: Vincent Mallié | Uitgever: Infodok | Vertaling: Debby Nieberg | november 2021 | 9789002274688 | 176 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Chantal
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Chantal, getrouwd en moeder van een prachtige dochter genaamd Nora. Ik ben werkzaam in het basisonderwijs en het lezen van een boek staat altijd standaard op het dagprogramma. Lezen is ook mijn ontspanning aan het einde van een lange dag. Samen met mijn gezin ben ik graag actief bezig en knutsel ik graag met mijn dochter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.