Vleertje Muis, een boek met 3 heerlijke voorleesverhalen

“Ja mama dat hoor ik want ik heb vleermuisoren”. Dit krijg ik regelmatig te horen van mijn oudste dochter. Ze is gek op een vampierenfilm, Hotel Transylvania, en een vampier word ook een vleermuis. Via die weg is haar interesse gewekt naar dit bijzondere en fascinerende beestje. Vleertje Muis is een prachtig warm prentenboek met voorleesverhalen die je wereld op z’n kop zullen zetten. En dan zit er ook nog eens een smakelijk recept in voor muggenkoekjes!

hoofd Vleertje Muis

Vleertje Muis

Dit is Vleertje. Vleertje Muis. Hij kan al heel veel zelf: tandenpoetsen en vliegend poepen, muggenkoekjes bakken (want muggen zijn z’n lievelingseten) en zich verzetten tegen de winterslaap. Hij heeft superoren, scherpe tandjes en hij is vlieg- en fladderkampioen. Zijn vrienden Pad, Egel, Vos en Mot zijn nooit ver weg.

In dit eerste boek vind je drie originele voorleesavonturen van Vleertje en zijn vriendjes. Soms heeft deze schattige vleermuis de hulp van zijn lezers nodig: kantel het boek, schud en help Vleertje. Je krijgt er zin van om zelf op-de-kop te hangen. Want ondersteboven zie je meer en is de wereld op zijn mooist.

Vleertje Muis zet je wereld op z’n kop!

Selena ~ StoerLeesVoer

Humor

Wauw, wat een feestje is Vleertje Muis! Maar echt wat een heerlijk boek met 3 voorleesavonturen is dit. De liefde straalt al vanaf de kaft. Wat is er al veel te zien ook wat tot de verbeelding spreekt. Vleertje Muis is echt een vleermuis, hij heeft iets mysterieus en eigenwijs. Tegelijk is hij ook heel lief, met een bloemenhesje aan bijvoorbeeld. De dikke mug valt ook al op bij mijn dochters en enthousiast slaan ze het boek open. Ik let altijd op de schutbladen, waarom geen idee! Maar ik vind dit een toevoeging van een boek waar je iets passends mee kunt doen. Ook het schutblad hier is eigenwijs en fascinerend. Wat een tof patroon en aparte kleuren!

Dan volgt de introductie van Vleertje Muis. Op een speelse manier leer je dit lieve beestje kennen. Maar de feiten kloppen ook nog eens. Kinderen maken zo speels kennis met dit dier en de eigenschappen. Wij hebben altijd veel muggen en mijn jongste dochter en ik zijn altijd de sjaak als we geprikt worden. Volgens mijn oudste dochter een goede reden om serieus na te denken over een vleermuis als huisdier.

Ik moet onwijs lachen over het feit dat Vleertje heel veel dingen zelf kan. Vervolgens zie je hem zijn tandenpoetsen maar ook zijn oortjes schoonmaken met een wattenstaafje. Dat beeld vind ik gewoon erg komisch. Dat hij poept terwijl hij vliegt vinden mijn dochters dan weer uiterst komisch. En dat er een mol met een drol op zijn hoofd voorbij komt vinden we alle drie herkenbaar leuk.

Wereld op z’n kop

En dat waren pas de eerste bladzijdes, inclusief kaft en schutblad van Vleertje Muis! De dikte van het boek verrast me. Nou misschien niet zozeer de dikte, het oogt als een normaal prentenboek. Maar in dat normaal ogende prentenboek zit wel heel veel verhaal! Drie stuks zelfs. Een verhaal met humor en eigenwijsheid. Een verhaal waar gespeeld wordt met tekst en beeld. Een prachtige toegankelijk en rijke taal. Waarin mooie waardevolle lessen worden geleerd zonder het als opdringerig te voelen. Het is een boek die je wereld op z’n kop zet. Letterlijk en figuurlijk, mijn dochters staan en hangen inmiddels ondersteboven terwijl ik voorlees.

De wijzer van de weegschaal die op een snorhaar lijkt, is een beeld wat nu altijd wel in ons hoofd verankerd zit dankzij Vleertje Muis. En kijk eens naar het pakje van de Das! Mijn jongste dochter ziet het meteen. Later in het verhaal mogen we het boek nog draaien, wordt er gespeeld met ons perspectief. En zo blijft het boek ons aangenaam verrassen op diverse manieren. Wat een feestje is dit! De blokfluit rups op het einde fluit het verhaaltje mooi uit.

De makers

Susanne Roos is theatermaker, ideeënbedenker, en schrijver. Samen met Jaap Robben toert ze door Nederland en België met hun theatergroep Fien. Ze woont met haar gezin in een oude boerderij in Duitsland waar ze graag aan klust. Eerder verscheen van haar hand Het huttenboek voor jonge klussers, dat werd bekroond met een Bronzen Griffel.

Aniek Bartels is een illustrator en ontwerper uit Hilversum. Ze maakt dagelijkse voorwerpen graag vrolijker: van kleren en schrijfwaren tot verpakkingen en kaarten. Alles kan wel wat meer kleur en een printje gebruiken. Eerder tekende ze o.a. voor Hema, Flow Magazine en Babboe. Vleertje Muis is haar kinderboekendebuut.

Wij vinden dit een geweldig duo en de chemie die ontstaat spat echt van de bladzijdes af. Onmisbaar in je boekenkast. Nu maar hopen dat het snel weer warmer wordt zodat we muggen kunnen vangen voor de koekjes…

  • Lezersprijs 2023 van de Kinderboekenweek Kinderjury
  • Waait weg is het tweede prentenboek van Vleertje Muis

Specificaties Vleertje Muis

Auteur: Susanne Roos | Illustraties Aniek Bartels | Uitgever: Volt | November 2022 | 112 pagina’s | 9789021463599 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.