Glowbots Het stinkende spookje, een boek om lekker te slapen

De nacht blijft een donker mysterie voor menig kind. En in dat donkere mysterie ontstaan de meest wilde verhalen, monsters en spoken. Zeker als kinderen vol in hun fantasiefase zitten. Maar ook eenmaal die fase officieel voorbij, blijven donkere schaduwen met ons brein spelen. Glowbots Het stinkende spookje speelt in op dit gegeven en helpt kinderen die het donker minder leuk vinden. Met een tof boek, leuk verhaal, verlichtende superhelden en glow in the dark stickers bewapen jij je tegen het donker!

Glowbots Het stinkende spookje thomas overweg bang slapen monsters slapengaan bed bedtijd glow in the dark stickers muurstickers beter slapen prentenboek voorkant cover kader boek

Glowbots Het stinkende spookje samenvatting

Glowbots Het stinkende spookje is het eerste voorleesboek dat doorgaat als het licht in de slaapkamer uit gaat. Als het licht uit gaat verschijnen de helden uit het voorleesboek in de slaapkamer. De lichtgevende Glowbots (muurstickers) waken de rest van de nacht voor de ‘enge’ beesten en monsters in het donker.

Inclusief 15 hoogwaardige glow in the dark-muurstickers.

Sterk in design en belevenis

Vanuit mijn volwassen belevenis valt meteen het hoge designgehalte mij op. De vormgeving is lekker strak en eigen. De Glowbots zijn leuke karakters die elk een unieke persoonlijkheid hebben. Door die leuke authentieke karakters komt dit boek echt tot leven. En dat is ook precies wat de bedoeling is, want zodra de pagina’s sluiten is dit verhaal nog niet klaar. Dan zijn er de glow in the dark stickers met die toffe karakters die nog nagloeien. Zo voelt een kind zich niet alleen na een verhaal en zou het rustig in slaap vallen.

Thomas Overweg is het creatieve brein achter Glowbots Het stinkende spookje. Hij heeft het boek zelf bedacht, vormgegeven, geschreven en uitgegeven. Dat valt meteen op door de opbouw van het boek. Na toffe schutbladen, hier mag je je naam invullen, volgt namelijk niet de gangbare titelpagina. Nee eerst maken we kennis met de karakters in de meterkast:

Alvorens we dus wel naar de titelpagina gaan. En dan starten we in het verhaal wat start met een mysterie.. Er is een gek geurtje! Wederom een tof en unieke start van een verhaal.

Doelgroep Glowbots

Uiteraard spreekt dat meteen tot de doelgroep want gekke geurtjes daar zijn kinderen gek op. Net zoals een mysterie want nu is er een doel. Wat stinkt er zo en wat is dat gekke monster? Is dat iets om bang voor te zijn? Al lezend kom je erachter hoe de vork in de steel steekt en dat dingen niet zijn zoals ze lijken te zijn in het donker. Er volgt een oplossing, een geruststelling. Het verhaal eindigt dus positief en fijn. De Glowbots moedigen de lezer aan om het licht uit te doen en lekker te gaan slapen terwijl zij de wacht houden.

De doelgroep van Glowbots Het stinkende spookje is ongeveer 3 – 7 jaar en iedereen die moeite heeft met het donker. Het boek is lekker handzaam en kan prima mee uit logeren. De teksten zijn kort en to the point en passen bij de doelgroep. Het bevat lekker concreet een mysterie, een missie en een oplossing. En een kind eindigt het verhaal met nieuwe vrienden. De brug naar de lichtgevende stickers is natuurlijk geniaal bedacht.

Maar, en ik help jullie vast met deze tip uit eigen hand, laad de stickers wel goed op. Wij lezen bij een led-kaarsje en dat was dus niet voldoende. Stom ook van me, even het grote licht dus aan en de stickers geven dan goed licht.

Leuk uniek concept

Glowbots Het stinkende spookje is een leuk uniek concept wat goed uitgewerkt is. Als ik een kritisch puntje mag benoemen… De achterflap tekst, en dan de eerste twee regels zorgde voor nogal wat discussie bij mijn dochters. De oudste is 10 en leest en rijmt graag zelf. De jongste leert net rijmen. De eerste twee eindwoorden in de eerste regels rijmen niet volgens de officiële regels (‘slapen’ en ‘ontwaken’). Mijn oudste dochter snapte hier niks van omdat de rest wel rijmde. Mijn jongste vond dat het prima klonk en wel dus rijmde. Maar eigenlijk vond ik dat ook wel een leuke taalkundige discussie wat dankzij een boek gestart wordt. Dit soort gesprekken zijn alleen maar goed en verrijkend voor iedereen.

Daarbij zouden mijn dochter wel lichtgevende knuffels willen (die bestaan!) van de karakters en leeslampjes. Een teken dat ze de karakters dus geaccepteerd hebben en dat ze deze tof vinden. Daarbij vind niet iedereen (lees volwassenen) stickers fijn om zomaar overal te plakken, en plakken ze niet meerdere keren. Of kleine glow in the dark sleutelhangertjes van de karakters… ofofof… zoveel leuke opties mogelijk :).

Glowbots Het stinkende spookje thomas overweg bang slapen monsters slapengaan bed bedtijd glow in the dark stickers muurstickers beter slapen prentenboek voorkant cover kader boek tekening kleurplaat

Spelletjes en tekenen

Ik ben benieuwd waarmee Thomas Overweg nog gaat komen want Glowbots Het stinkende spookje is pas het begin. Achterin het boek staat trouwens ook een leuke tekenopdracht en een schaduwspel waarbij je moet raden waarvan het de schaduw zou kunnen zijn. Heel leuk dat dit toegevoegd is en tevens goed omdat het perspectief veilig getraind wordt in het herkennen van schaduwen die iets normaal blijken te zijn. Weer een geruststelling op speelse wijze.

Leuk zou ook nog zijn als de tekening om zelf een monster te maken (die de Glowbots gaan vangen voor je) in downloadbare format op de website zou staan. Dan zou het ook op scholen tijdens een themales gebruikt kunnen worden. Of gewoon lekker thuis creatief monsters ontwerpen. Mijn dochters vinden hun kennismaking met de Glowbots in ieder geval erg leuk. Mijn jongste dochter was echt heel blij met haar lichtgevende sticker. Zo blij zelfs dat haar nachtlampje wel uit kon. Missie geslaagd denk ik dan!

Boeken thema slapen en naar bed

Specificaties Glowbots Het stinkende spookje

Tekst en illustraties: Thomas Overweg | Uitgave van Glowbots | 36 pagina’s | Oktober 2015 | 9789082420005 | Meer informatie via de website van Glowbots of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

5 reacties

  1. Ik doe graag mee voor m’n dochter. Gaat ze super tof vinden om een glow in the dark boek te hebben.
    Het lijkt me zelf een super leuk boek !

    • Wat leuk, ik de graag mee voor ons oudste zoontje Max. Hij is op 4 mei 4 jaar geworden en vindt het s’nachts ook altijd een beetje spannend en glow in de dark vindt tie heel stoer. Zou dan ook heel leuk zijn

  2. Twee kleinzoontjes, 3 en 6, komen af en toe logeren. De oudste heeft het daar de laatste tijd moeilijker mee. Hij mist zijn vertrouwde kamertje thuis en is een beetje bang… Ik denk dat de Glowbots hem kunnen helpen. Sturen jullie het boek alsjeblieft mijn kant uit, pretty please?

    • Ohhh wat lijkt me dit een leuk boek voor mijn zoontje Sepp. Samen met hem zou ik de avonturen van dit spookje willen ontdekken. Over een maand is hij jarig. Dit zou een super leuk verjaardagscadeau voor hem zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.