SOS mijn kind heeft stress – een praktisch boek om kinderen te leren omgaan met stress

Helaas krijgen steeds meer kinderen op jonge leeftijd last van stress. Hoe kun je dat als ouder herkennen? En hoe kun je ze daarbij helpen? SOS mijn kind heeft stress is geschreven door drie coaches die gespecialiseerd zijn in de begeleiding van kinderen en jongeren. Zij gebruiken daarvoor hartcoherentie technieken. De coaches zijn Karin Genijn, Annekatrien Masschelin en Kristof Morren. Ze geven op een toegankelijke wijze uitleg en tips. Met de metafoor van de zee wordt het onderwerp stress op een bijzondere wijze inzichtelijk gemaakt. SOS mijn kind heeft stress in een woeste zee – hoe komen we weer in rustiger vaarwater?

SOS mijn kind heeft stress wil ouders hulp bieden, zodat hun kind beter met spanning leert omgaan en veerkrachtiger in het leven staat.

hoofd

Overprikkeling en psychische problemen

Wat komt er tegenwoordig veel op kinderen en jongeren af. Er zijn meer prikkels dan ooit door alle technologische vooruitgang. Kinderen hebben vaak al een volle agenda met sportclubjes, muziekles, feestjes etc. Daarnaast is er natuurlijk de aantrekkingskracht van gamen en social media. Hun brein komt maar weinig echt tot rust.

En dat geldt misschien ook wel voor veel volwassenen. Er is in ieder geval een toename van de vraag om psychische hulp. Maar in een vroeg stadium kun je als ouder ook iets betekenen voor je kind. De auteurs nodigen ouders uit om aan boord te stappen op het schip van hun kind. SOS mijn kind heeft stress legt aan de hand van de metafoor van de zee uit wat stress inhoudt. Er zijn leuke afbeeldingen die de uitleg verder verduidelijken. Zo krijg je een goed beeld van wat stress inhoudt, en wat je er samen aan kunt doen om het te verminderen.

Indeling SOS mijn kind heeft stress

Het boek begint met een uitleg over de theorie van stress. Welke signalen kunnen kinderen laten zien? Denk bijvoorbeeld aan angst, onrust en agressief gedrag. Kinderen kunnen zich door stress moeilijker concentreren en lijken dan ook niet goed meer te kunnen luisteren naar wat je zegt. Als ouder kun je je kind daar dus ook zelf bij begeleiden. Maar daarbij zijn wat handvatten wel zo prettig. En die krijg je zeker in dit boek aangereikt.

Overigens is het ook heel belangrijk hoe je zelf met stress omgaat! Practice what you preach. Kinderen leren immers heel veel van wat en hoe jij als ouder doet als je stress hebt. Misschien is het SOS signaal dus niet alleen voor het kind met stress, maar ook voor jezelf! Ouders worden in het boek de matroos op het schip genoemd. De kinderen zijn de kapitein. Een mooie rolverdeling! Er is steeds ook een stukje tekst gericht op kinderen, zodat je als ouder in begrijpelijke taal de uitleg aan je kinderen kunt vertellen.

Er zijn oefeningen om uit te zoeken wat stress geeft. Bijvoorbeeld: op welke zee vaart jouw boot? Wanneer en waardoor is de zee ruw? Waar voel je stress in je lijf? Wat zorgt voor een rustige zee? Allemaal oefeningen om te leren voelen en herkennen.

Emoties en gevoelens

Er volgt een uitleg over emoties en gevoelens. Want hiermee leren omgaan hoort bij de ontwikkeling. Deze emoties mogen er juist ook zijn! Boosheid is bijvoorbeeld een signaal dat een grens van het kind is overschreden. De uitnodiging van de auteurs is om op zoek te gaan naar de achterliggende reden, die soms verstopt kan zitten. Om in de metafoor te blijven: zoek in het ruim van het schip! 

SOS mijn kind heeft stress richt zich ook op kinderen met adhd, autisme of hoogsensitiviteit. Zij hebben immers een grotere en meer kwetsbare gevoelswereld. Steeds staat bij de oefeningen aangegeven voor wie de oefening geschikt is.

Hartcoherentie – op een rustige zee dankzij de ademhaling

Er worden veel oefeningen beschreven om kinderen meer bewust en rustig te leren ademhalen. Want dit helpt hen ontspannen. Bellen blazen is daarvan een eenvoudig voorbeeld. Maar er zijn ook oefeningen die kinderen helpen om in een bepaald ritme te leren ademhalen. Deze vragen zeker wat meer tijd en aandacht om te leren, maar kan hen wel helpen om te ontspannen!

Tot slot zijn er handige tips voor de dagelijkse stressmomenten. Wat zijn bijvoorbeeld goede ontspanningsoefeningen bij spreekbeurtstress, logeren of bij overprikkeling? Massage, sensory play of mandala tekenen zijn mooie voorbeelden die kunnen helpen ter ontspanning.

De ademhalingstechnieken die worden beschreven zijn heel waardevol. Deze zijn ook als ondersteuning helpend als kinderen al in een ander hulptraject zitten. Er zou veel meer gekeken kunnen worden naar de rol van stress bij kinderen met probleemgedrag. Want stress kan vaak een oorzaak zijn, door bijvoorbeeld gezinsproblemen of gebeurtenissen in de vroege ontwikkeling. 

SOS mijn kind heeft stress – je zou eigenlijk willen dat kinderen dit boek nog niet nodig hebben. Maar als je het wel signaleert, dan biedt dit boek veel inzichten om met stress aan de slag te gaan. Het is mooi vormgegeven, met overzichtelijke oefeningen en duidelijke taal.

Meer tips:

  • Meer informatie over de auteurs en de hartcoherentietechniek is te vinden op de website van Nerva.
  • Over het ervaren van stress is er voor jongeren het boek Druk. Hierin worden veel tips gedeeld van jongeren zelf.
  • Voor veel ouders kan de opvoeding behoorlijk wat stress veroorzaken. Dit heeft dan weer een weerslag op het kind natuurlijk. Jouw eigen stress inzien en verminderen kan met de handvatten uit het boek Ouders zijn ook maar mensen.

Specificaties SOS mijn kind heeft stress

Auteurs: Karin Genijn, Annekatrien Masschelin en Kristof Morren | Tekeningen: Illustra’lies | Uitgeverij: Manteau | 9789022338520 | mei 2022 | 192 pagina’s | meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.