Stekelhaar is echt niet raar!

Eigenlijk wil iedereen nét een beetje mooier zijn. Zelf zou ik wel iets wittere tanden willen hebben. Ben jij tevreden met je uiterlijk? En hoe geef jij daarin het voorbeeld naar je kind toe? Na het (voor)lezen van Stekelhaar is echt niet raar!, boeit het je – net als oom Colombo – vast allemaal niet echt meer.

zoals je bent zo ben je goed!

Onvolmaaktheden in Stekelhaar is echt niet raar!

In Stekelhaar is echt niet raar! brengt illustrator/schrijfster Nadia Budde een schare hilarische personages samen. Buren, vrienden en familieleden komen in beeld, veel als aangeklede dieren. Allemaal met hun onvolmaaktheden. De één heeft een fout kapsel en de ander wil wat kilo’s kwijt. En ondanks de figuren allemaal een tikje ongelukkig lijken, zijn ze stuk voor stuk grappig en sympathiek! Maar er is er één die er niks om geeft hoe hij eruit ziet: Oom Colombo. Lukt het hem de anderen te overtuigen?

Ontevredenheid bij iedereen

stekelhaar is echt niet raar

Een egel is de ik-figuur in Stekelhaar is echt niet raar! In rijm trapt hij af: “Elke ochtend sta ik op, met dit kapsel op m’n kop.” Niks mis mee zou je denken bij het lezen van deze zin. Maar als je de illustraties erbij ziet, druipt de ontevredenheid van het kapsel er vanaf. Ook zijn neefjes Tim en Tom vinden hun stekels stom. Oom Haroen begrijpt wat zij bedoelen. Maar tante An wil liever een andere kleur ogen, opa wil weer jonger zijn en zus Marjolein ziet haar grote mond liever klein. En zo komen er nog véél meer bekenden van de egel voorbij gerijmd.

Voor oom Colombo is stekelhaar echt niet raar

En daar komt de wijze oom Colombo dan eindelijk in beeld. Het boeit hem niet en roept naar de hele groep die bij elkaar staat: “Alles wat je weten moet: zoals je bent, zo ben je goed!” En zo is het natuurlijk maar net. Toch best fijn om hier weer even mee geconfronteerd te worden. Dat wittere tanden spul laat ik nog maar even in de verpakking. Eens kijken of ik mijn drang naar perfectie kan beheersen dankzij oom Colombo, haha.

oom colombo

Maar Stekelhaar is echt niet raar! heb ik speciaal voor mijn zoontje in huis gehaald. Omdat hij door een aangeboren afwijking (schisis) een litteken in zijn gezicht heeft. En bij de opvang had al eens een wat ouder kindje tegen hem gezegd dat hij een gekke lip heeft. Toen ik zelf klein was, werd ik gepest met o.a. mijn ‘rare’ aangeboren duimen en ik hoop dat hij, mede door dit soort prentenboeken, zichzelf eerder accepteert dan de tijd die het mij zelf heeft gekost. Mijn duim gaat vol trots omhoog voor dit boek in ieder geval!

Specificaties Stekelhaar is echt niet raar!

stekelhaar is echt niet raar

Auteur en Illustraties: Nadia Budde | Vertaling uit het Duits: Edward van de Vendel | Uitgeverij: Tiptoe Print | 9789463880541 | juni 2020 | 32 pagina’s | Meer informatie vind je hier

Delicia
Delen is enorm lief

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.