Women don’t owe you pretty, over echt jezelf zijn

In Women don’t owe you pretty rekent influencer Florence Given (21 jaar, Londen) af met conservatieve opvattingen. Ze deelt wat ze zelf geleerd heeft en laat zien hoe vrouwen hun eigen positie kunnen versterken. Het boek is een geïllustreerde inleiding tot het moderne feminisme, met het idee dat vrouwen mannen niets verschuldigd zijn. De bekende, maar nog steeds actuele onderwerpen als seksisme, seksuele intimidatie en de male gaze worden uitgediept en verrijkt met inzichten over consent, relaties en privilege.

Nederlandse editie

Waarom lezen?

Florence omschrijft zichzelf als een slanke, cisgender, witte vrouw zonder beperking. Ze is in haar leven door verschillende mensen geïnspireerd, zoals Erin McKean en Chidera Eggerue. Women don’t owe you pretty is haar interpretatie van het feminisme. Ze heeft zelf haar identiteit laagje voor laagje ontleed en zelfonderzoek gedaan, naar de echte reden van haar beautyrituelen bijvoorbeeld. Ze besefte hoezeer haar eigenwaarde werd bepaald door of mannen haar aantrekkelijk vonden of niet. Florence moedigt lezers nu aan om de gangbare verhalen in twijfel te trekken die vrouwen en queers weerhouden van zelfacceptatie, eigenliefde en kracht.

Women don’t owe you pretty bestaat uit een inleiding, 21 hoofdstukken en een woordenlijst. Florence deelt persoonlijke ervaringen, wat ze daarvan geleerd heeft en hoe ze de dingen anders is gaan doen. Bij alles doet ze dat heel bewust, want ze vindt niet dat ze verplicht is om alle persoonlijke dingen maar te delen omdat ze nu eenmaal influencer is. Sommige dingen moeten bovendien eerst genezen.

Women don't owe you pretty
Women don’t owe you ..

Onderwerpen Women don’t owe you pretty

Women don’t owe you pretty schetst diverse situaties waar je als vrouw tegenaan kunt lopen en wat daar niet oké aan is. Zo maakt ze je bewust en kan je de keus maken om het anders te gaan doen en meer voor jezelf te gaan staan. Het groeiproces van Florence is al inspirerend genoeg. Ik vind het knap dat ze zo jong al zoveel wijsheid in zich heeft en het ook omzet in daden. Die moed schept een voorbeeld.

Het boek sluit ook mooi aan bij mijn proces. Ik ben erg aan het leren om van binnenuit te leven in plaats van me te voegen naar hoe het hoort. Ik leer steeds beter wat ik kan en wil, maar de pleaser in mij is nog veel aanwezig. Het vergt tijd, wijsheid en moed om oud gedrag te doorbreken. Ik zet hierin stappen, bijvoorbeeld tijdens het daten. Ik zoek echt naar iemand waarmee ik een relatie kan beginnen die iets toevoegt aan mijn leven en waarbij ik mezelf kan zijn. Women don’t owe you pretty stimuleert om te daten zonder jezelf te verliezen en afhankelijk te worden, net als in andere gebieden in je leven.

owe you pretty
Hou op met veroordelen

Dit boek herinnert ons aan onze kracht

Women don’t owe you pretty gaat in op belangrijke thema´s van het leven. Thema´s waar traumatische ervaringen diepe sporen kunnen achterlaten als er over grenzen wordt gegaan en je jezelf niet kan zijn. Florence gaat in op single zijn, daten en relaties; de male gaze: de wereld bezien vanuit hetereoseksuele man); uiterlijk en schoonheidsstandaarden: slank, witte huid, vrouwen scheren zich; seksisme en seksuele intimiteit. Ze wijst de lezer ook op mogelijke oordelen. Vind jij een oude vrouw bijvoorbeeld ’te oud’ voor een strakke jurk? Bij elk onderwerp kijkt FLorence kritisch naar wat de problemen zijn, waarom het problemen zijn en hoe het anders kan. Moeten we bijvoorbeeld echt trouwen? De overheid erbij halen wanneer je verliefd bent om ervoor te zorgen dat je elkaar niet verlaat?

Ik moest trouwens wel even wennen aan het onzijdige ´hun´ in plaats van de bekende ´hij´ of ´zij´. Echt een boek van deze tijd dus, Women don’t owe you pretty. Het is verder echt vanuit kracht geschreven. De emotie is er soms nog, maar vooral laat het een groot reflecterend vermogen zien. Florence kan stellig zijn, wat past bij het thema van grenzen stellen. En vooral geen concessies doen als het om je eigen welzijn gaat. Liefde voor jezelf is de rode draad van het boek.

Stop met jezelf omringen met personen bij wie je aan je eigenwaarde gaat twijfelen. Vul je leven in plaats daarvan met mensen die ervoor kiezen je aan je eigenwaarde te herinneren en je tegelijkertijd verantwoordelijk te houden wanneer je iets verknalt. Beide dingen zijn daden van liefde.

Florene Given
owe you pretty
Keuzes

Een boek dat je raakt

Women don’t owe you pretty staat vol met inzichten en eyeopeners. Ondanks de jonge leeftijd van Florence is het zeker geen boek enkel voor twintigers. Dit boek zou iedere vrouw moeten lezen. Voor de een staan er meer lessen in dan de ander, maar het feminisme van 2021 is zo helder en motiveert echt om stappen te zetten om te groeien. Want uitgegroeid zijn we nooit toch? We leven bijvoorbeeld nog steeds in een mannenwereld en de ene persoon heeft meer of minder privileges dan de ander. Er is nog genoeg toe te voegen aan de wereld als het om gelijkwaardigheid gaat.

Florence is zich bewust van haar privileges en is eerlijk naar zichzelf. Ze staat met een nieuwsgierige en open blik in de wereld. Zo heeft ze veel geluisterd naar waar zwarte vrouwen mee te maken hebben, en dikke vrouwen. En zelf maakt ze vervelende situaties en onbegrip mee omdat ze op vrouwen en mannen valt. Ze roept de lezer op hun blik te openen en meer te leren over mensen die anders zijn dan jij, zoals mensen met een beperking, met een andere huidskleur of transmensen.

Probeer de informatie die je krijgt te diversifiëren. Als je voortdurend dezelfde media consumeert en leest of altijd naar dezelfde mensen luistert, als informatie altijd wordt gefilterd door een bevoorrechte bril, kun je dan ooit je geest openstellen voor de perspectieven van anderen?

Florence Given
owe you pretty
Rode vlaggen

Een boek vol girlpower en empowerment

Al met al vond ik Women don’t owe you pretty inpirerend en het raakte me ook. Het zet me in mijn kracht en opent mijn blik meer voor mensen met minder privileges dan ik (slank en wit). Het boek is to the point en pittig geschreven met veel mooie oneliners en illustraties. Het is bovendien actueel, helder en herkenbaar, dus ik zou het lezen als ik jou was. Wie weet draagt het boek bij aan een stukje heling van wat heling nodig heeft bij jezelf.

Women don't owe you pretty
Je bent gewaarschuwd!

Specificaties Women don’t owe you pretty

Auteur en illustrator: Florence Given | Vertaler: Barbara Beckers | Kosmos Uitgevers │ 9781788402118 │ Juni 2021 │ 224 pagina’s │ Meer informatie bij je lokale boekhandel of op Bol.com

Podcast
Women don't owe you pretty
Mandy
Delen is enorm lief

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.