Alles wat ik vinden wil, een roman van Nicole Deese

Lauren Bailey werkt als lerares in Alles wat ik vinden wil. En ze heeft zich er na jaren van daten bij neergelegd dat ze single is. Ze richt zich nu alleen nog op haar nieuwe droom: moeder worden. Ze heeft besloten om als alleenstaande een kindje te adopteren. En zonder enige moeite zegt ze toe de komende twee jaar niet meer te daten. Alle aandacht is er dan voor het kind. Maar dan komt de charmante Joshua Avery als invalleerkracht op haar school werken…

Connectie in Alles wat ik vinden wil

Joshua laat Laurens hart vanaf dag één sneller kloppen met zijn passie voor onderwijs en zijn overrompelende charme. Daarnaast blijkt Joshua ook nog eens de zoon te zijn van de schrijver waar Lauren al jaren fan van is. Auteur Nicole Deese omschrijft de connectie tussen de twee dertigers zo goed, dat je de vlinders haast kunt voelen en af en toe zelf even stopt met ademen. Je leest onder andere mee in de appjes die ze elkaar sturen. En daartussendoor wat die appjes voor gevoelens bij Lauren oproepen.

Maar Alles wat ik vinden wil is niet zomaar een romantisch feelgood verhaal (hoewel je wel meteen dat gevoel erbij krijgt). Lauren komt namelijk voor een pijnlijke keuze te staan. Daarmee zal ze niet alleen Joshua’s hart, maar ook haar eigen hart breken. Want de jonge vrouw zet alles aan de kant om haar kinderwens in vervulling te laten gaan. Zelfs als dit de man van haar dromen lijkt te zijn. Als lezer wordt je dusdanig meegenomen, dat je beide keuzes snapt. Maar toch hoopt dat er nog een derde mogelijkheid zal zijn.

Aandacht aan onderwijs en adoptie

Nicole Deese besteedt in dit verhaal aandacht aan de (huidige) uitdagingen op leesgebied in het onderwijs. Maar Lauren is een droomjuf. Ze gaat geduldig en liefdevol om met haar leerlingen uit groep 3. En ze zorgt voor onderwijs met de nieuwste inzichten. Oh en in haar lokaal staan geen stoelen, maar de kinderen hebben fitnessballen en wobbelboards! Wanneer Lauren de geadopteerde Benny in haar klas krijgt, ontdekt ze wat ze echt wil met haar leven. En dat is zelf een kind adopteren.

Nicole Deese besteedt in Alles wat ik vinden wil ook uitgebreid aandacht aan het proces van adoptie. Ook al zijn de regeltjes in de Verenigde Staten wat anders dan in Nederland – waar op dit moment überhaupt geen adoptie uit het buitenland meer mogelijk is – de lange en moeilijke weg die eraan voorafgaat, is overal hetzelfde. Het vraagt namelijk een hoop van aspirant-adoptieouders en van hun omgeving.

Teleurstellingen

Ik werd geraakt door de teleurstellingen die Lauren daarin meemaakte met haar eigen familie in Alles wat ik vinden wil. Allereerst verzweeg ze langer dan een jaar deze wens, omdat ze bang was voor hun negatieve reactie. Maar nadat ze de lieve foto’s van haar toekomstige dochtertje toegestuurd kreeg, kon ze dit moment niet langer uitstellen. Haar moeders reactie: “Zitten die kerkvrienden van je hierachter? Hebben zij je hoofd gevuld met al die onzin over het redden van mensen die te zwaar beschadigd zijn om gered te kunnen worden? Je bent een alleenstaande basisschooljuf, Lauren. Je kunt dit niet betalen.” Wanneer Lauren hierop probeert te antwoorden, onderbreekt haar moeder haar nog even met: “De dochter die ik heb grootgebracht zou nooit zo’n oerstomme beslissing nemen over haar toekomst.”

Alles wat ik vinden wil

Gelukkig heeft Lauren een hartsvriendin in Alles wat ik vinden wil. Dat is Jenna, die haar steunt in voor- en tegenspoed. En ook heeft ze heel veel steun aan Gail. Dat is de moeder van het geadopteerde jongetje Benny, waar ze dus nog steeds contact mee heeft. Ze organiseren bijvoorbeeld een ‘adoptieshower’ en zorgen voor maaltijden wanneer het geadopteerde dochtertje van Lauren een geplande hart-operatie heeft ondergaan. Ook haalt Lauren veel kracht uit het geloof in God tijdens het verhaal en op de laatste bladzijde volgt een mooie inkijk van Zijn plan.

Voor mij persoonlijk zaten er aardig wat herkenbare situaties in Alles wat ik vinden wil. Misschien dat het mij daarom zo raakte. Of zal het zijn doordat de personages zo echt overkomen? En je daardoor ook echt wíl dat ze gelukkig zijn? Ervaar het zelf door deze aanrader te lezen, zou ik zeggen. Trouwens knap vertaald door Tobya Jong, die alle bijbehorende gevoelens vakkundig heeft overgebracht!

Specificaties ‘Alles wat ik vinden wil’

Auteur: Nicole Deese | Uitgever KokBoekencentrum | Vertaling: Tobya Jong | Paperback | 9789029730044 | januari 2021 | 384 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Alles wat ik vinden wil
Footer5 Alles wat ik vinden wil
Delicia
Delen is enorm lief

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.