Een vriend wat is dat? Boek met zes mooie voorleesverhalen

Panda en Eekhoorn zijn beste vrienden. Een vriend, wat is dat? Vrienden maken wandelingen, kunnen niet zonder elkaar. Stellen elkaar op de proef, helpen elkaar. Missen elkaar en spelen in de sneeuw… Zes voorleesverhalen over de onverwoestbare vriendschap tussen Panda en Eekhoorn. Geschreven door Ed Franck, met illustraties van Thé Tjong-Khing.

Ed Franck en Thé Tjong-Khing, de makers van Een vriend, wat is dat?

Ed Franck (1941) is een veelbekroond en veelzijdig Vlaams jeugdauteur. Hij schreef meer dan 70 boeken voor alle leeftijden. Niet alleen voorleesverhaaltjes over hervertellingen van sprookjes, maar ook bewerkingen van klassieke teksten zoals de sonnetten van Shakespeare. Zijn werk viel in Vlaanderen verschillende malen in de prijzen. Zo ontving hij onder andere twee keer de driejaarlijkse Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Jeugdliteratuur.

Thé Tjong-Khing (1933) is geboren in Purworedjo (Indonesië). Hij kwam na het lyceum en drie jaar aan de Seni Rupa-kunstacademie in Bandung in 1956 naar Nederland om verder te studeren. Hij kwam bij Toonder Studios terecht waar hij strips tekende. Sinds begin jaren ’70 werkt hij als freelance illustrator, meestal van kinderboeken.

De twee heren brachten vóór ‘Een vriend, wat is dat?’ in 2020 samen het boek ‘Panda & Eekhoorn’ uit. En dit was toen het resultaat (zie onderstaand filmpje): niet meer beschikbaar

Panda en Eekhoorn zijn terug in Een vriend, wat is dat?

Ed Franck en Thé Tjong-Khing laten de vrienden Panda en Eekhoorn terugkomen in een vervolg: Een vriend, wat is dat? Zes nieuwe voorleesverhalen over de onverwoestbare vriendschap tussen Panda en Eekhoorn kun je lezen in dit boek. De verhalen heten: Wie ben jij?, Het geheim, Een stilte vol verhalen, Twee helden, Heimwee en Sneeuwpanda.

Wie ben jij?

Panda valt uit een boom en weet niet meer wie Eekhoorn is. Die zegt dat hij zijn vriend is. Maar dan vraagt Panda, verdwaasd is door de val: “Wat is dat, een vriend?” Het antwoord van Eekhoorn is: “Een vriend gaat met je wandelen. Hij vertelt je al zijn geheimen. Hij knuffelt je als je verdrietig bent. En hij speelt leuke spelletjes met je. Hij helpt je als je in de knoei zit en laat je nooit in de steek. Hij brengt je vaak aan het lachen en… en… nog zoveel meer!”
Eekhoorn beantwoordt vervolgens geduldig al Panda’s vragen. Wanneer ze bij de grot komen waar Panda woont, weet Panda alles weer en bevestigt dat je een vriend nooit in de steek laat!

Het geheim


In dit tweede verhaal in Een vriend, wat is dat? zegt Eekhoorn tegen Panda dat hij de volgende dag in zijn eentje rond wil gaan zwerven. Zonder Panda, zonder iedereen. Met een trucje – een zogenaamd geheim – weet Panda ervoor te zorgen dat Eekhoorn niet weggaat. Aan het einde van de dag geeft Eekhoorn toe dat hij niet écht weg wilde. Maar alleen maar wilde weten of Panda hem zou gaan missen!

Een stilte vol verhalen

Een stilte vol verhalen is mijn favoriete verhaal in Een vriend, wat is dat? Panda wilde luisteren naar de stilte, maar Eekhoorn wil juist steeds verhalen vertellen. Dat mag, maar wel steeds een kort verhaal dan. Panda moppert steeds harder over die stomme verhalen van Eekhoorn. Hij wil een verhaal over een panda. Het verhaal wat Eekhoorn dan verzint, daar moest ik echt hardop om lachen. Panda snauwt er vervolgens ook een verhaaltje uit wat ik eigenlijk nét iets te grof vond om aan mijn vierjarige zoontje voor te lezen. Het maakte Eekhoorn ook aan het huilen. Gelukkig maken ze het goed en zeggen ze zelf ook in het verhaal dat plagen met doodgaan stom is. Ze beloven elkaar om samen oud te worden voordat ze dicht tegen elkaar in slaap vallen.

Twee helden in Een vriend, wat is dat?

Twee helden is eigenlijk net iets te spannend om voor te lezen voor het slapen gaan, merkte ik. Eekhoorn hoort allemaal enge geluiden en ziet schaduwen. Door de uitgebreide omschrijving van de sfeer, begin ik het zelf ook haast spannend te vinden! Het blijkt Slang te zijn waar Eekhoorn van schrikt en hij rent gauw naar Panda zijn grot. Die probeert Eekhoorn gerust te stellen. Totdat het dreigende geluid van drie wilde honden steeds dichterbij komt. Allebei zijn ze bang, zeker wanneer één van de honden naar de keel van Panda springt! Gelukkig weet Panda deze aanval af te weren en daarmee de honden weg te jagen.

een vriend wat is dat?

Heimwee

Panda en Eekhoorn hebben weer ruzie. Eekhoorn wil niet mee met Panda op zoek naar waar de zon slaapt. Waarop Panda koppig alleen besluit te gaan en boos is dat Eekhoorn niet mee wil. Eekhoorn is verdrietig en bang om zijn vriend nooit meer terug te zien na zijn vertrek. Terwijl Panda urenlang naar de vallei loopt. Halverwege overvalt een raar gevoel hem, dat volgens Uil heimwee is. En nog voordat hij weet waar de zon slaapt, besluit hij terug te keren naar zijn grot en vooral naar zijn vriend Eekhoorn.

een vriend wat is dat?

Sneeuwpanda

Het sneeuwt en met de titel Sneeuwpanda kun je al raden wat de vrienden gaan doen. Waarom geen sneeuweekhoorn? Omdat dat nooit lukt met die pluimstaart. Al gauw staan er twee dikke ronde bollen op elkaar. Met donkere denneappels maken ze ogen, ze gebruiken schors voor de oren, een donkerbruine noot voor de neus en twee stengels bamboe voor de armen. Met een glimlach van plukjes mos en veren van kraaien voor de zwarte schouders, zijn ze helemaal blij. Hun kunstwerk wordt belachelijk gemaakt door andere dieren. En Slak komt nog voorbij met allerlei rare vragen. Dan zijn de vrienden weer samen en gaan ze op hun rug liggen om zich in te laten sneeuwen. Wederom komt de dood in dit verhaal voorbij, maar het bevriezen besluiten ze toch maar even uit te stellen… En als vrienden voor het leven vallen ze warm bij elkaar in slaap.

Ik denk dat Panda en Eekhoorn in alle zes de verhalen een duidelijk antwoord hebben gegeven op de vraag: “Een vriend, wat is dat?” Een paar van de verhalen vind ik in deze fase van zijn leven (hij neemt veel dingen letterlijk en serieus) iets te grof/hard om voor te lezen aan mijn zoontje. Maar ik weet zeker dat hij dit boek later, als zijn gevoel voor humor iets verder is ontwikkeld, erg zal gaan waarderen.

Specificaties ‘Een vriend, wat is dat?

Uitgeverij: Davidsfonds/Infodok | Auteur: Ed Franck | Illustraties: Thé Tjong-Khing | 9789002272929 | maart 2021 | 48 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

een vriend wat is dat?
Footer5
Delicia
Delen is enorm lief

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.